Pensioen

Pensioen is privé-eigendom. Uitgesteld en vastgelegd, maar aan het einde van de dag eigendom van de pensioenspaarder zélf. Dat maakt het zo onrechtvaardig dat er steeds meer met het pensioen van Nederlanders wordt gerommeld.

Europese Unie

De dreiging komt van meerdere kanten. Er is de Europese Unie, die via geleidelijke overdracht van geld naar andere landen een bedreiging vormt voor de pensioengelden in Nederland, met een totaal van 1500 miljard euro. Als de EU zijn zin krijgt, moeten Nederlandse pensioenfondsen gaan meebetalen aan de pensioenen van Frankrijk en Griekenland, die niet netjes gespaard hebben.

Nieuwe pensioenwet

Ook de nieuwe pensioenwet pakt slecht uit, zo waarschuwen critici als Eduard Bomhoff, Pieter Omtzigt en Sylvester Eijffinger. Pieter Omtzigt waarschuwt voor de complexiteit van de operatie en de mogelijke problemen waar mensen mee te maken kunnen krijgen, zoals het verlies van het recht op een partnerpensioen.

Klaas Knot helpt niet mee

De Nederlandsche Bank (DNB) is wettelijk toezichthouder op de pensioen. Maar DNB-president Klaas Knot komt niet op voor de Nederlandse pensioenspaarder. Hij zit ook in het bestuur van de Europese Centrale Bank en lijkt meer oog te hebben voor het EU-belang dan voor het Nederlands belang.

Pensioenbeheerders op de klimaattoer

Daarnaast is de DNB op de groene toer, samen met pensioenfondsen als het ABP. De pensioenbeheerders willen alleen nog investeren in windturbines en andere klimaathobby's, die echter weinig rendement opleveren. Veelzeggend is dat ABP de GroenLinkser Paul Rosenmöller in het bestuur heeft.

Uitgelicht

Artikelen

Alle artikelen

U bent onmisbaar in deze strijd.

Zorg dat u niets over dit thema mist.