Vijf redenen waarom de huidige campusrellen niet die van de jaren zestig zijn

Een Pro-Palestina demonstrant met bedekt gelaat maakt een vuist. Bron afbeelding: Flickr / elhamalawy

Vijf redenen waarom de huidige campusrellen niet die van de jaren zestig zijn

THEMA'S:

Eén ding dat duidelijk is over de studentenrellen over Gaza, en dat is dat ze niet over Gaza gaan. Ze gaan zelfs niet over studenten.

Actie omwille van actie

Andere elementen verhullen de echte problemen en spelers. Bij revolutionaire actie gaat het nooit om het onderwerp. Het gaat erom dat je met alle mogelijke middelen structuren en verhalen omver wilt werpen. Gaza is slechts een excuus.

Herkauwde materie

In het geval van de rellen in Gaza laten de uitgeputte links-liberalen voor de duizendste keer de dialectiek van de klassenstrijd herleven tussen de onderdrukten (de Gazanen) en de onderdrukkers (Israël en de Verenigde Staten).

Volg COV op Telegram

Administratie onder vuur

Het script is heel bekend en jaren zestig-achtig. Woedende linkse studenten en externe oproerkraaiers die weinig om de kwestie geven, confronteren de universiteitsadministraties met onmogelijke eisen die geen enkel probleem zullen oplossen. Sommige bestuurders en docenten lijken zwak tegenover de gewelddadige protesten en geven toe. Een aanbiddende pers registreert het straattheater en verspreidt de surrealistische beelden wereldwijd. De meerderheid van de studenten is hulpeloos bij het herstellen van hun campussen en het bijwonen van de lessen.

Geen tijd voor zwakte

Het onmiddellijke doel is om genoeg vijandigheid te creëren zodat het lijkt alsof alle jongeren in opstand komen tegen het systeem. Zwakte van de regering zal leiden tot systeemveranderingen en sociale revolutie. Dit herbruikte script heeft in het verleden veel veranderingen teweeggebracht. Deze keer is het echter anders. Er ontbreekt iets. Er zit geen vuur in deze opstand. Het ontbreekt aan dynamiek, vastomlijnde doelen en een duidelijke boodschap.

Lees ook: Formatiedocument: nieuw kabinet wil “het strengste toelatingsregime voor asiel”

Een ander theaterspel

Er zijn vijf redenen waarom de huidige studentendemonstraties verschillen van de jaren zestig.

Geen beschaafde discussie

De eerste is dat er geen rationeel debat meer is op de campus. Links heeft het forum van het rationele debat lange tijd verlaten en vervangen door emotionele verontwaardiging. De militanten leggen sprekers het zwijgen op; ze luisteren niet naar de argumenten van hun tegenstanders, laat staan dat ze die op een intelligente manier weerleggen. Ze schreeuwen obsceniteiten en afgezaagde slogans in plaats van zich in te laten met beschaafde discussies of polemieken. De sinistere antifa-misdadigers gebruiken geweld en intimidatie tegen hun tegenstanders.

Petitie Wilders houd koers

Omgekeerd effect

De jaren zestig hadden nog rationele elementen, maar de irrationele tactieken van vandaag overtuigen de meeste Amerikanen niet van de rechtvaardigheid van de zaak van de demonstranten. Ze walgen er eerder van.

Lappendeken van relschoppers

De tweede reden is dat de rellen de façade zijn geworden van heel radicaal links, zelfs van degenen die niets te maken hebben met de Gaza-kwestie. Zo zijn er onder de demonstranten LHBT-activisten, antifa-criminelen, milieuactivisten, socialisten en zelfs travestieten. Veel demonstranten zijn geen studenten maar, in de woorden van sommige politieagenten, "chaosprofessionals". Anderen zijn oude kliekjes uit de jaren zestig die proberen mee te liften op een nieuwe golf naar een socialistische toekomst.

Lees ook: ‘Tradwives’ in opkomst: woke feministen kijken knarsetandend toe

Negatieve publieke blik

Links heeft van Gaza zijn nieuwste strijdvaandel gemaakt en de fout begaan om de Amerikaanse vlag aan te vallen en te vertrappen. Veel Amerikanen doorzien de valsheid van deze façade en verwerpen het.

Amerika als grote vijand

De derde reden is dat links deze strijd openlijk heeft veranderd in een aanval op Amerika. Het internet heeft talloze video's en onafhankelijke bronnen opgeleverd die het anti-Amerikaanse karakter ervan documenteren. Pamfletten en sprekers zeggen dat Amerika vernietigd moet worden als de enige mogelijke genoegdoening voor zijn "imperialisme" en "kolonialisme". Dit beledigt talloze Amerikanen die houden van het land dat God hen gaf en niet willen dat het verguisd wordt.

Islam en de zelfmoord van het Westen

Regels voor jou, niet voor mij

Een vierde reden voor het falen van de Gaza-campusrellen is dat links zich niet langer houdt aan de regels van het liberalisme dat op zijn minst lippendienst moet bewijzen aan liberale idealen zoals vrijheid van meningsuiting en democratie. Deze demonstranten trekken zich niets aan van liberale normen. Dit onliberale aspect heeft de links-liberalen die zich nog steeds aan deze regels houden van hun stuk gebracht.

Hypocrisie alom

Nog een andere reden is dat te veel mensen de tegenstrijdigheden binnen de pro-Gaza beweging zien. Deze mensen zeggen dat ze de armen verdedigen, maar gaan toch naar rijke Ivy League scholen, waarvan sommige bijna $80.000 per jaar collegegeld vragen. Ze gebruiken Amerikaanse vrijheden om Amerika aan te vallen. Ze houden zich bezig met een suïcidale en nihilistische mars om de maatschappij die hen in stand houdt te vernietigen.

Lees ook: Het woke-offensief tegen het Nederlandse onderwijs

Haat als brandstof

Uiteindelijk zie je dat wat deze ongelukkige demonstranten motiveert iets is dat verder gaat dan het lot van de Gazanen. Deze mensen haten iedereen die een ander beperkingen oplegt. Het is een metafysische haat die schreeuwt: "Alle ongelijkheid is onrechtvaardig en moet omvergeworpen worden." Ze verwerpen alle morele normen die hun vrijheid tot zonde beperken. Ze haten alle krachten die in dienst staan van het goede, zoals de politie die de rechtsstaat en het algemeen welzijn bewaakt. Dit zijn mensen die doordrenkt zijn met de witgloeiende haat van irrationele en ongebreidelde passies die alle orde willen vernietigen.

Krachtig optreden

Dit proces van haat is sinds de jaren zestig gegroeid. Met zijn groei heeft het zichzelf ontmaskerd. Nu heeft het nieuwe dieptes van radicale waanzin bereikt die het publiek shockeren. Al deze elementen komen samen en zorgen voor een weinig overtuigend drama dat niemand voor de gek houdt behalve degenen die bedrogen willen worden. De Gaza-campusrellen moeten worden onderdrukt - met rechtvaardigheid en krachtig geweld. Elk teken van zwakte of overgave aan hen die de wet overtreden zal alleen maar leiden tot ondergang, concessies en rampspoed. Het zijn de jaren zestig niet meer. De gevolgen zijn vandaag de dag veel groter.

Dit artikel was eerder gepubliceerd op tfp.org

Laatst bijgewerkt: 13 mei 2024 13:58

Doneer