Heeft Frans Timmermans zijn nieuwe huis al verduurzaamd? Dat kan hem flink tegenvallen

Steekt Frans Timmermans zijn salaris in snelle verduurzaming van zijn woning? Wij betwijfelen het op basis van de feiten.

Heeft Frans Timmermans zijn nieuwe huis al verduurzaamd? Dat kan hem flink tegenvallen

THEMA'S:

Frans Timmermans kocht in 2023 een woning in Maastricht met energielabel E. Plechtig beloofde hij verduurzaming. Dat kan duur uitpakken voor hem.

Frans Timmermans' huis

Het huis van Frans Timmermans heeft een cv-ketel. Er zijn geen zonnepanelen. De woning van Timmermans dateert van 1910, ver voor woningen opgeleverd werden met vloerisolatie, spouwmuren en dubbele ramen. Er zal sindsdien wel wat geïsoleerd zijn, maar niet genoeg om hoger dan energielabel E te komen.

Ongehoord Nederland

Maar Timmermans beloofde beterschap. Ongehoord Nederland vroeg hem uit over zijn woning. Dit nadat Cultuur onder Vuur met de primeur kwam dat de warmtepomp-drammer zélf in een ongeïsoleerd huis is getrokken. De linkse leider beloofde snelle maatregelen voor de verduurzaming.

Lees ook: Primeur: Frans Timmermans koopt miljoenenhuis in Maastricht met energielabel E

Zonnepanelen worden duur voor Frans Timmermans

Dat wordt nu een pijnlijke uitgave voor Frans Timmermans. Mede dankzij zijn eigen PvdA zijn zonnepanelen niet meer besparend, maar eerder een kostenpost: huiseigenaren moeten zelfs betalen voor het terugleveren van zonnestroom.

Gebakken lucht

Jarenlang zijn huiseigenaren warm gemaakt voor zonnepanelen. De overheid en energiemaatschappijen beloofden gouden bergen. De investering van duizenden euro’s zou je in een paar jaar terugverdienen. Het is allemaal gebakken lucht gebleken. De burger is ordinair opgelicht door Den Haag.

Bestel Zwartboek Frans Timmermans - 1

Installatiebranche luidt noodklok

De consument is niet gek. Die neemt geen zonnepaneel meer af. De installatiebranche ziet dan ook het aantal opdrachten in de afgelopen tien maanden met wel 95 procent dalen. Ook door het alsnog afschaffen van de salderingsregel door het nieuwe kabinet. Installatiebedrijven vrezen faillissement.

Warmtepomp voor huis Frans Timmermans

Als Frans Timmermans consequent voor verduurzaming is, dan haalt hij ook zijn cv-ketel eruit en laat een warmtepomp installeren. Net nu de provincie Utrecht inwoners dringend adviseert geen warmtepomp te nemen, maar een hybride variant die ook op aardgas kan draaien.

Lees ook: Wat de klimaatlobby u niet vertelt: 10 nadelen van de warmtepomp

Warmtepomp belast stroomnet

Ook de warmtepomp werd door Frans Timmermans’ PvdA jarenlang gepromoot als klimaatvriendelijk én kostenbesparend, maar kan nu een kostenpost worden. Want ook de warmtepomp legt een beslag op het stroomnet. Beheerders kunnen kosten in rekening brengen voor warmtepompen die op piekmomenten het net belasten.

Wat verdient Frans Timmermans?

De GL-PvdA-leider kan de zonnepanelen en warmtepomp alsnog makkelijk betalen, zo zou je denken. Maar het salaris van Frans Timmermans is flink gedaald. Als Europees Commissaris kreeg hij 340.000 euro per jaar, zo rekenden wij voor. Als Tweede Kamerlid krijgt hij 124.000 euro per jaar, plus 11.100 euro voor het leiden van een fractie met 24 leden.

Lees ook: Geert Dales tegen Frans Timmermans: ‘Hij groeide niet op onder arbeiders, ik werkte met zijn vader’

Eerdere woning bleef energielabel G

Met 135.000 euro per jaar kun je alsnog een heel eind komen. Maar hoeveel Frans Timmermans ook verdient, verduurzaming staat gewoon laag op zijn prioriteitenlijst. Dat bleek wel uit zijn eerdere woning in Heerlen. Dat kocht hij met energielabel G. Negen jaar later deed hij het van de hand, nog steeds met energielabel G. Kortom: hij heeft niets aan verduurzaming gedaan. Geen warmtepomp, geen zonnepanel.

Vrouw en kinderen van Frans Timmermans

Ongehoord Nieuws confronteerde Timmermans met deze feiten. De reactie van de politicus: "Ons huis in Heerlen is dus ook niet gestookt, totdat het verkocht is. Dus we hebben in die tijd ook geen energie verbruikt." Dit terwijl zijn vrouw en kinderen er gewoon woonden. Moeten we echt geloven dat de kinderen van Frans Timmermans met 13 graden hun huiswerk maakten?

Bestel Zwartboek Frans Timmermans - 2

Geen zonnepanelen bij het huis van Frans Timmermans

Na Heerlen woonde Timmermans, inmiddels Europees Commissaris in Brussel, in het Vlaamse Tervuren. Maar ook op die woning zijn geen zonnepanelen gekomen, zo laten we zien in het Zwartboek Frans Timmermans.

Ronald Plasterk: "Timmermans deed half jaar niets"

Terwijl Frans Timmermans meer dan genoeg tijd had om zelf aan het isoleren te gaan. Want in 2010 deed hij in de Kamer een half jaar niets, omdat zijn PvdA-fractie hem niet de buitenlandportefeuille wilde geven, zo memoreert Ronald Plasterk. Timmermans had perfect zelf glaswol tegen de wand van zijn zolder kunnen zetten of ander laaghangend fruit kunnen pakken in het isoleren van zijn woning.

Lees ook: Het huis van Frans Timmermans: 'Verduurzaming' afdwingen in Europa, thuis blijft alles energielabel G

Timmermans doet het rustig met zijn huis

Heeft Frans Timmermans nu een warmtepomp draaien in zijn Maastrichts herenhuis? Wij kunnen niet naar binnen kijken, maar alles wijst erop dat Timmermans het vooral rustig aan doet met het verduurzamen, al zijn vurige speeches voor de urgente energietransitie ten spijt.

Groen is het nieuwe rood

Klimaatsocialisten als Frans Timmermans zaaien klimaatpaniek aan onder Nederlanders. Maar hun hypocrisie zegt alles over hun echte intenties. Het gaat types als Timmermans niet om het redden van de wereld, maar om controle over ons privé-eigendom. Zoals de bestseller van Cultuur onder Vuur het zegt: Groen is het nieuwe rood.

Laatst bijgewerkt: 10 juni 2024 21:01

Doneer