Frans Timmermans in het nauw door Zwartboek van Cultuur onder Vuur: 'Ik was nooit in energielekkend huis'

De verzinsels moeten van ver komen bij Frans Timmermans, als hij gevraagd wordt naar zijn woning met energielabel G.

Frans Timmermans in het nauw door Zwartboek van Cultuur onder Vuur: 'Ik was nooit in energielekkend huis'

Reporter Jonathan Krispijn trekt Frans Timmermans aan zijn jasje: waarom woont hij zo graag in energielekkende panden? Dit terwijl Timmermans geestdriftige betogen over energiebesparing houdt. De leider van GL-PvdA wil die afdwingen van de burgers, die voor warmtepomp en isolatie tienduizenden euro’s kwijt zijn.

Betrouwbaar getipt door buurtbewoner

Cultuur onder Vuur, betrouwbaar getipt door een aanhanger die in de buurt van Timmermans’ nieuwe huis in Maastricht woont, dook in het kadaster en deelde de informatie met Ongehoord Nederland. Dit stelde reporter Krispijn in staat Timmermans gericht over het belabberde energielabel E van het monumentale pand van 1,25 miljoen euro (woonoppervlak 397 m2) te ondervragen. “Ja, we wonen er ook nog maar net”, aldus Timmermans.

Frans Timmermans: ‘We verbruikten geen energie’

Maar hoe zit het dan met de woning die Timmermans in 2010 in Heerlen kocht? Dat huis had energielabel G. Toen hij dit in 2019 van de hand deed, was er aan het pand niets gedaan: nog steeds energielabel G. Wanneer Krispijn hem hiermee confronteert, antwoordt Timmermans: “We hebben de afgelopen jaren voornamelijk in België doorgebracht.” En zonder met zijn ogen te knipperen, voegt hij daaraan toe: “Ons huis in Heerlen is dus ook niet gestookt, totdat het verkocht is. Dus we hebben in die tijd ook geen energie verbruikt.”

Salonsocialisten

Als we Timmermans op zijn woord nemen, volgt daaruit zijn huis grotendeels onbewoond heeft gestaan, zoals je dat, zoals Krispijn zegt, veel bij “rijke beleggers” ziet. Bedenk dat Timmermans als Europees Commissaris zo’n 300.000 euro per jaar verdiende. Geld genoeg om een warmtepomp aan te schaffen. “Het riekt naar salonsocialisme”, zegt Krispijn dan ook. “Ongelofelijk dat niemand dit aan Frans Timmermans heeft gevraagd.”

Pure fantasie

Het verhaal van Timmermans is puur fantasie, zoals zoveel wat hij vertelt. De politicus had in zijn Heerlense jaren twee kleine kinderen. Zou hij die echt in de kou hebben laten zitten? Bovendien beschimmelt een huis in rap tempo als je een winter de kachel uit laat.

Lees ook: Frans Timmermans weigerde half jaar werk maar deed niets aan het isoleren van zijn huis met energielabel G

Timmermans met zakje zout nemen

Er is natuurlijk ook nog een andere mogelijkheid: en dat is dat we Timmermans bewering dat hij tussen 2010 en 2019 nauwelijks in Heerlen geweest is, met een zakje zout moeten nemen. Een propagandafilmpje van de PvdA voert de Heerlense kroegbaas Frits op die zegt dat Timmermans al 24 jaar bij hem over de vloer komt. En in een video op YouTube uit 2015 treedt Timmermans op als trotse Heerlenaar die net van huis komt. “Heel fijn dat ik voor mijn stad Heerlen hier mocht zijn”.

Zwartboek Frans Timmermans komt aan, ook bij de politicus

Frans Timmermans voelde zich zichtbaar in het nauw gedreven door de vragen van Ongehoord Nederland, die ingegeven waren door het onderzoek van Cultuur onder Vuur. De boodschap van ons Zwartboek Frans Timmermans, door GeenStijl geprezen als "actueel en zeer treffend", komt aan. Ook bij Timmermans zélf.

Bestel Zwartboek Frans Timmermans - 2

Laatst bijgewerkt: 25 november 2023 07:47

Doneer