Frans Timmermans weigerde half jaar werk maar deed niets aan het isoleren van zijn huis met energielabel G

Timmermans voerde zes maanden geen steek uit in de Tweede Kamer. Tijd die hij perfect had kunnen steken in het isoleren van zijn huis met energielabel G. Maar de o zo oprechte klimaatridder weigerde dat.

Frans Timmermans weigerde half jaar werk maar deed niets aan het isoleren van zijn huis met energielabel G

THEMA'S:

Frans Timmermans weigerde in 2010 wel een half jaar werk als Tweede Kamerlid, tot hij zijn geliefde buitenlandportefeuille terug zou krijgen. Dat vertelt Ronald Plasterk in De Volkskrant. Deze tijd had Timmermans perfect kunnen gebruiken om zijn nieuwe woning met energielabel G te verduurzamen, maar ook thuis deed hij niets.

Frans Timmermans moest weer wennen

Terug naar 2010. Balkenende IV maakte plaats voor Rutte I. De PvdA kwam in de oppositie. Dat was even wennen voor Frans Timmermans, die staatssecretaris was geweest. Nu was hij weer 'gewoon' Kamerlid, de functie hij negen jaar lang had vervuld voordat PvdA in Balkenende IV ging.

"Nou, dan doe ik gewoon niks"

"Hij speelde het snoeihard," zegt Ronald Plasterk, tegenwoordig Telegraaf-columnist maar destijds PvdA-politicus. "Timmermans zei eenmaal terug in de Kamer: 'Ik wil de buitenlandportefeuille.'" Toen de partijleiding dat weigerde, zei Timmermans: "Nou, dan doe ik gewoon niks". Plasterk: "Echt, die heeft een half jaar niks gedaan. Ik vond het een rare vertoning."

Bestel Zwartboek Frans Timmermans - 1

Timmermans had in dat half jaar zijn huis kunnen isoleren

Timmermans had dat half jaar perfect kunnen gebruiken voor het verduurzamen van zijn villa in Heerlen, die hij in dat jaar kocht. Het pand had energielabel G, een echte doodzonde voor de klimaatridder. Maar Timmermans deed ook thuis niets: negen jaar later zette hij het pand weer in de verkoop, nog steeds met energielabel G. Zijn huidige woning, in september aangeschaft, doet het overigens niet veel beter met energielabel E.

Dienstbaarheid aan het algemeen belang? Niet bij Timmermans

Het gebeurt wel vaker dat kabinetsleden weer de Kamer ingaan: Plasterk zat ook in Balkenende IV en werd terug in het parlement financiënwoordvoerder. Een volksvertegenwoordiger stelt zich beschikbaar en dient het algemeen belang waar hij geplaatst is. Maar met dat uitgangspunt heeft Frans Timmermans niets. Persoonlijk belang gaat boven algemeen belang.

'Maak het probleem groter'

Toen Plasterk in 2007 minister werd, vertelde Timmermans dat je in de politiek geen "problem solver" moet zijn: "Wees blij, koester dat probleem! Maak het groter. Dan kun je er nog jaren plezier van hebben!" Cynisme pur sang dat helaas past bij de socialistische overtuiging van Timmermans, waarin zoveel hart voor de 'mensheid' is en zo weinig liefde voor 'mensen'.

Laatst bijgewerkt: 19 november 2023 07:09

Doneer