Frans Timmermans onder vuur van ex-bazin Von der Leyen: "Symbool van polarisatie"

Ursula von der Leyen en Frans Timmermans. Bron afbeelding: Wikimedia Commons / Robberd77

Frans Timmermans onder vuur van ex-bazin Von der Leyen: "Symbool van polarisatie"

De Europese klimaatpolitiek van Frans Timmermans is een mislukking. Dat zegt zijn voormalige bazin Ursula von der Leyen, voorzitster van de Europese Commissie.

Kritiek op Frans Timmermans

Von der Leyen uit in het Europees Parlement stevige kritiek op de erfenis van Timmermans. Zijn natuurplannen leveren “louter rendementsverlies” op. Timmermans heeft de ‘business case’ voor de boeren “niet overtuigend gemaakt”. De EU-bazin hekelt ook zijn halvering van pesticiden-gebruik: “Het is een symbool van polarisatie geworden”.

Lees ook: De opkomst van Frans Timmermans: 'Koester dat probleem! Maak het groter!'

Timmermans' landbouwbeleid is de doodsteek voor agrariërs

Von der Leyen doet haar uitspraken terwijl boeren in de Brusselse straten protesteren. De Farm to Fork Strategy die Timmermans als Europees Commissaris doordrukte, is de doodsteek voor de agrarische sector. Het drijft prijzen op en ondermijnt de voedselzekerheid terwijl wereldwijd oorlog woedt. De voorspelling van onderzoeksbureau HFFA Research dat door het Timmermans-beleid de “agrarische productie aanzienlijk [zal] dalen tot 2030”, zien we helaas uitkomen.

Zwartboek Frans Timmermans

Frans Timmermans heeft zich gehaat gemaakt bij de agrariërs van Europa, door in zijn EU Green Deal de boeren constant weg te zetten als vervuilers. In het Zwartboek Frans Timmermans zetten we de laster op een rij. Een greep: boeren zijn schuldig aan “lucht-, water- en bodemvervuiling”. Zij dragen bij aan “het verlies van biodiversiteit en klimaatverandering”.

Bestel Zwartboek Frans Timmermans - 2

Diederik Samsom

Als Europees Commissaris stuurde Timmermans zijn stafchef Diederik Samsom naar Den Haag om aan te dringen op het onteigenen van de boeren. Dit zag Timmermans namelijk als de beste oplossing voor het ‘stikstofprobleem’. Toen ambtenaren hun terughoudendheid lieten blijken, uit angst voor boerenprotesten, dreigde Samsom het intrekken van financiële steun uit Brussel.

Klimaatlobby is zwakker dan gedacht

Ursula von der Leyen gooit het roer om door de hevige druk van boeren, die in Brussel maar ook Nederland en Duitsland de straat op gaan. De agrariërs laten zien dat vasthoudend actievoeren werkt. Ze laten ook zien dat de klimaatlobby een veel zwakkere greep heeft op de Europese politiek dan pessimisten op rechts vaak denken.

Lees ook: Primeur: Frans Timmermans koopt miljoenenhuis in Maastricht met energielabel E

Klimaatlinks dreigt Europese verkiezingen te verliezen

De publieke opinie in Europa kantelt. Links verliest verkiezing na verkiezing, waarbij EU-klimaattsaar Frans Timmermans op 22 november de meest beschamende nederlaag leed. De volgende verkiezingen doemen op: op 6 juni gaan we naar de stembus voor het Europees Parlement. Dan dreigt een mokerslag voor klimaatlinks. Met dank aan Frans Timmermans!

Laatst bijgewerkt: 3 mei 2024 15:04

Doneer