BBB zwicht voor stikstofpolitiek in Zuid-Holland: toch onteigening van boeren

Zal de iconische koe nog in Nederlandse weilanden staan, als zelfs 'boerenpartijen' meegaan in de stikstofpolitiek?

BBB zwicht voor stikstofpolitiek in Zuid-Holland: toch onteigening van boeren

THEMA'S:

BBB heeft in de provincie Zuid-Holland ingestemd met de optie van gedwongen onteigening van boeren. De partij gaat mee in de stikstofpolitiek van demissionair kabinet-Rutte IV.

BBB breekt nu woord

BBB zit in Zuid-Holland in de gedeputeerde staten met GroenLinks-PvdA, VVD en CDA. De partijen legden in 2023 vast dat er geen onteigening zou plaatsvinden. Dat woord breekt BBB nu, door in te stemmen met een voorstel dat ongeveer zeventig boeren ruimer compenseert bij het uitkopen. Europese regels dicteren dat de provincie alleen staatssteun mag geven aan agrariërs als zij bereid is hen in het uiterste geval te onteigenen.

Onteigening is principieel verwerpelijk

BBB-fractievoorzitter Hans Veentjer noemt de instemming “helaas nodig”, omdat “hiermee een ruimhartiger vergoeding mogelijk wordt voor de boeren die toch al wilden stoppen”. Meer vergoeding rechtvaardigt echter niet wat principieel verwerpelijk is, namelijk de gedwongen uitkoop van boeren vanwege denkbeeldige schade aan de natuur door stikstof. Onteigening op links-ideologische grondslag was fout in de Sovjet-Unie van de jaren 1920 en is fout in het Nederland van de jaren 2020.

Bestel Groen is het nieuwe rood

Nee zeggen wordt steeds moeilijker

Koehandel met de stikstofideologen is een gevaarlijk spel. Door je handtekening te zetten onder allerlei regelingen, verleen je geloofwaardigheid aan het onwetenschappelijke idee dat stikstofreductie noodzaak is. Iedere verkoper, ook in de politiek, begrijpt dat het na drie keer ja zeggen heel lastig is om een vierde keer nee te zeggen.

Laatst bijgewerkt: 31 januari 2024 14:39

Doneer