Frans Timmermans blijkt salondemocraat: duwde na referendum alsnog Europese Grondwet door

Frans Timmermans in de Tweede Kamer

Frans Timmermans blijkt salondemocraat: duwde na referendum alsnog Europese Grondwet door

THEMA'S:

Frans Timmermans is nog maar een paar dagen Kamerlid. Maar nu al wordt hij geconfronteerd met zijn ondemocratisch verleden, toen hij als staatssecretaris de uitslag van een referendum negeerde.

Frans Timmermans

De GroenLinks-PvdA-leider richtte donderdag zijn vizier op Geert Wilders, de PVV-leider die Frans Timmermans glansrijk versloeg in de verkiezingen. Waar Wilders voor staat is in strijd met de rechtsstaat, de Grondwet, de mensenrechten en de democratie: het bekende riedeltje.

Volg COV op Telegram

Europese Grondwet

Maar Wilders vuurde onmiddellijk terug. De PVV-leider nam ons mee naar twintig jaar geleden. Een veelzeggende episode uit Timmermans’ loopbaan, beschreven in onze bestseller Zwartboek Frans Timmermans. Toenmalig PvdA-Kamerlid Timmermans leidde in 2004 de campagne voor de Europese Grondwet. Deze constitutie zou de EU aanzienlijk meer macht geven, ten koste van de lidstaten.

Volk stemde tegen in referendum

In een referendum – toen mocht het nog – stemde een meerderheid van de Nederlanders tegen deze EU-machtsgreep. Een democraat had zich neergelegd bij deze uitslag. Maar niet Frans Timmermans.

Lees ook: Frans Timmermans weigerde half jaar werk maar deed niets aan het isoleren van zijn huis met energielabel G

Timmermans dreef het alsnog door

“U heeft toen als staatssecretaris van Buitenlandse Zaken gewoon uw handtekening gezet onder het Verdrag van Lissabon,” memoreert Wilders. Dit verdrag dreef alsnog de inhoud van de Grondwet door. “U heeft dus gezorgd dat die democratische stem van Nederland niet gold… Wie is hier nu in strijd met democratie?”

Salonsocialist én salondemocraat

Eerder onthulde Cultuur onder Vuur al dat Timmermans een salonsocialist is, die grote praat uitslaat over ‘verduurzaming’ en ‘herverdeling’, maar zelf in een ongeïsoleerd herenhuis met energielabel E woont. Nu blijkt de GL-PvdA-leider ook een salondemocraat te zijn, die democratische referenda negeert als de uitslag niet links is.

Zwartboek Frans Timmermans

Lees meer over de handel en wandel van klimaattsaar Frans Timmermans in het Zwartboek Frans Timmermans:

Bestel Zwartboek Frans Timmermans - 2

Laatst bijgewerkt: 16 december 2023 08:15

Doneer