Geert Wilders

Wilders tegen zijn aanhangers: “Willen jullie meer of minder Marokkanen?” Aanhangers: “Minder, minder, minder!”


In de duistere achterkamertjes van de Nederlandse politiek, waar de schaduwen langer worden en de stemmen zachter, komt Geert Wilders naar voren als een figuur die zijn stempel heeft gedrukt op het Nederlands politiek landschap. Hieronder wordt een licht geschenen op de figuur van Geert Wilders.

Hoe oud is Geert Wilders?

Op het moment van schrijven, in 2023, is Geert Wilders 60 jaar oud. Hij werd geboren op 6 september 1963 in Venlo in een Rooms-katholiek gezin. In de Nederlandse politiek is hij een veteraan met decennia aan ervaring. Hij is zijn politieke loopbaan begonnen bij de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) en heeft die partij uit onvrede over de steeds linksere koers verlaten om de Partij Voor de Vrijheid (PVV) op te richten.

Is Geert Wilders getrouwd?

Geert Wilders is getrouwd met Krisztina Marfai, een Jodin van Hongaarse komaf. Het echtpaar heeft geen kinderen gekregen. Ze richten zich op het werk van de Wilders. Voordat mevrouw Marfai met Wilders getrouwd was, was zij een Hongaarse diplomate. Via zijn vrouw heeft Geert Wilders een connectie met Hongarije en met Centraal-Europa. Hij heeft hierdoor veel inzicht in de Europese politieke verhoudingen, meer dan gebruikelijk bij Nederlandse politici.

Wat verdient Geert Wilders?

Geert Wilders verdient het salaris van een volksvertegenwoordiger. Alles bij elkaar is dat een kleine negenduizend euro per maand. Voor zover bekend heeft Wilders geen bijverdiensten of schnabbels zoals zekere andere politici.

Waar woont Geert Wilders?

Geert Wilders woont in Nederland. Het is niet mogelijk om preciezer te zijn want de exacte woonplaats van de politicus en leider van de Partij voor de Vrijheid (PVV) wordt niet bekendgemaakt om veiligheidsredenen. De heer Wilders wordt voortdurend bedreigd door tegenstanders. In de tijd dat Wilders voor de VVD actief was woonde hij in de Utrechtse wijk Kanaleneiland. In deze kleurrijke wijk kwam hij al in de jaren negentig in aanraking met de keerzijde van de multiculturele samenleving door aanvallen op zijn woning en raakte hij lichtgewond door een overval.

Wie zijn de vijanden van Geert Wilders?

Zijn bedreigers en vijanden zijn linkse activisten, moslims en de gevestigde orde. Net als Pim Fortuyn wordt Wilders belaagd door linkse activisten, die in hem een obstakel zien om het progressieve programma te verwezenlijken. Tot dit programma behoren open grenzen, het ontmantelen van de christelijke cultuur, het afschaffen van gezin en privé-eigendom.
De meeste dreiging voor Wilders gaat uit van moslims, moslims die hun geloof ernstig nemen. Ze volgen hierin de Koran, die oproept om niet-moslims af te slachten in de verzen 2:291, 3:141, 4:91, 5:33 en 47:4. Door de vele doodsbedreigingen moet Wilders permanent zwaar bewaakt worden. Hij woont in een onderduikhuis en heeft alle persoonlijke vrijheid overgedragen aan zijn beveiligers. De vrijheid waar hij voor vecht, is hem uit de handen geglipt.
Naarmate de aanhang van de PVV groeide kreeg hij ook te maken met tegenstand uit de gevestigde orde. Zijn politieke tegenstanders uit de VVD hebben geprobeerd hem via juridische wegen tot zwijgen te brengen. Het Openbaar Ministerie (OM) zette twee keer een campagne op om hem onderuit te halen, eerst in 2010 en daarna in 2016. Door voorbedrukte aangifteformulieren tegen Wilders op politiebureaus te leggen. En door moslims in moskeeën te ronselen werden duizenden aangiftes tegen hem verzameld waarmee aanklachten wegens belediging, smaad, groepsbelediging, aanzetten tot haat, haatzaaiende uitlatingen, godslastering en schending van auteursrecht. De toenmalige minister van Justitie Ivo Opstelten (VVD) zette het OM aan tot grotere energie en de heer Wilders werd vervolgd voor groepsbelediging en haatzaaien. De eerste zaak leidde niet tot veroordeling. De tweede zaak wel, ondanks dat bekend was geworden dat het proces politiek aangestuurd was door de minister van Justitie, Opstelten. Hier moet de heer Wilders zich in de rug gestoken gevoeld hebben door zijn oudpartijgenoten.

De broer van Geert Wilders

En zelfs tot in zijn eigen familie trof hij een tegenstander aan in zijn oudere broer, Paul Wilders. Paul heeft zich negatief uitgesproken over het anti-immigratie standpunt van Geert Wilders.

Waar staat Geert Wilders voor?

Geert Wilders is negatief over de golven van de massa-immigratie en het wassen van de islam. Hij wil “minder, minder, minder”. Hij is zeer positief over Nederland, en de Nederlandse waarden. Hij ziet Nederland als een onderdeel van de Europese familie van christelijke volkeren. Nederland wordt door hem gedefinieerd als een “joods-christelijke” cultuur. Deze vaste grond van Wilders is omstreden zowel in Nederland als in het buitenland bij de elites, die vijandig staan tegenover alle vaderlanden. Ondanks zijn positieve oriëntatie op de christelijke religie heeft hij voor zover hij laat weten geen geloof in God en hij heeft zich laten uitschrijven uit de Rooms-katholieke kerk, waar hij door geboorte lid van was.

Wilders is een zogeheten “cultuurchristen”. Hij associeert zich met het christelijke kamp, maar is inhoudelijk niet geleid door de ethiek van het christendom. Wilders heeft zelf tegen het afschaffen van 5 dagen bedenktijd voor abortus, voor het wetsvoorstel om geslachtsveranderende behandelingen bij 11 jarigen te verbieden en tegen de week van de lentekriebels gestemd. Maar zijn PVV Tweede Kamerfractie heeft vrijheid gekregen op die punten naar eigen inzicht te stemmen en een deel daarvan onder aanvoering van Fleur Agema stemt progressief. Het persoonlijke stemgedrag van Wilders is sociaal conservatiever dan van de PVV-fractie.

Andere belangrijke standpunten van Geert Wilders zijn voor meer personeel in de Gezondheidszorg, tegen het Stikstofbeleid en tegen de Klimaatdwang.

De carrière van Geert Wilders

Geert Wilders is zijn werkzame leven begonnen in Israël waar hij twee jaar bleef. Eerst kort op kibboets Yad Mordechai en langer op mosjav Tomer. Terug in Nederland ging hij werken als wettechnisch medewerker voor de Sociale Verzekeringsraad (SVR) tot 1990. De politieke carrière van Geert Wilders begon in de jaren '80, toen hij lid werd van de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD). Vervolgens werd hij beleidsmedewerker sociale zaken en beleid. Wilders werd voor de VVD-raadslid in de gemeente Utrecht. Samen met Jan van Zanen, Halbe Zijlstra en Albert van den Bosch. Hier werden hem de eerste kneepjes van het politieke handwerk bijgebracht. Hij werd onder de hoede genomen door de heer Frits Bolkestein. In de jaren negentig was Bolkestein partijleider van de VVD. Hij verwierf grote populariteit door als eerste te wijzen op de keerzijden van de massa-immigratie en de multiculturele samenleving. Toen Frits Bolkestein een nieuwe baan vond in de EU droeg hij zijn functie over aan de meer grijze Hans Dijkstal. Dijkstal bewoog de VVD snel naar links. Er ontstond veel ruimte op rechts, voor een nationale reactie. Door de opkomst van de populist Pim Fortuyn werd dit gat pijnlijk zichtbaar. Alleen door de moordaanslag door Volkert van der Graaf kon dit gat gedicht worden. Ingekapseld in de VVD faalde Geert Wilders het gat op rechts te dichtten.

De oprichting van de PVV

Wilders verliet de VVD met slaande deuren en ging verder als eenmansfractie met een nationalistisch programma. Vanuit die positie richtte hij de Partij voor de Vrijheid (PVV) op, op 22 februari 2006. Om zich heen verzamelde hij een groep toegewijde medestrijders. Fleur Agema, Martin Bosma, Raymond van Roon, Dion Graus, Teun van Dijck en anderen. Vanuit het rechtse netwerk van Norman Podhoretz uit de VS wist hij het geld te halen dat nodig was voor het financieren van zijn partij en van de bovengenoemde rechtszaken. Bij de eerste verkiezingen behaalde de PVV negen zetels. In de verkiezingen daarna bleef zijn partij steeds twaalf tot vijftien procent van de stemmen trekken. Tot de verkiezingen van november 2023, toen verschillende electorale krachten combineerden en de PVV opstuwden tot een resultaat van 37 zetels oftewel 24,6 procent van de stemmen. Deze krachten waren bezorgdheid en woede over de doorgaande massa-immigratie, geldontwaarding, onbereikbaarheid van huur- en koophuizen voor grote groepen burgers, de luidruchtige Jodenhaat in de straat tijdens pro-islamitische Gaza-oorlogsbetogingen. Van een afstand bekeken is vast te stellen dat des te meer de zeeën opkomen en het land bedreigen, des te sterker Geert Wilders naar boven komt.
Bovendien is het steeds moeilijker een afscheiding te maken tussen het werk van Wilders en zijn persoon. Hij is geheel overgenomen door wat hij als zijn missie ziet. Toen zijn medestrijder Martin Bosma op 14 december 2023 verkozen werd tot Kamervoorzitter van de Tweede Kamer droeg deze zijn overwinning op aan alle PVV'ers die zijn buitengesloten en in persoonlijke problemen kwamen door hun PVV-lidmaatschap en voegde daar aan toe ".. er is niemand die een grotere prijs heeft betaald, dat is Geert Wilders".

De eer van Geert Wilders

De woorden van Martin Bosma zijn voor Wilders een grote eer. Ook al is de toekomst van Geert Wilders en van zijn Nederland ongewis, hij kan zich vasthouden aan het Duitse spreekwoord “Viel Feind, viel Ehr” of “meer, meer, meer”.

U bent onmisbaar in deze strijd.

Zorg dat u niets over dit thema mist.