Frans Timmermans versus Geert Wilders: ‘U wilt helemaal niet dat asielprobleem wordt opgelost’

Frans Timmermans heeft als politiek adagium dat je problemen moet koesteren, niet oplossen. Precies dat verweet hij vandaag Geert Wilders. (Beeld: screenshot Tweede Kamer)

Frans Timmermans versus Geert Wilders: ‘U wilt helemaal niet dat asielprobleem wordt opgelost’

Geert Wilders wil met zijn PVV niet echt dat het asielprobleem wordt opgelost. Want anders “houdt het bloed op te stromen in de aderen van de PVV”, beweert vandaag Frans Timmermans in het formatiedebat. “Het móét een probleem blijven. Vandaar ook dat u de spreidingswet wilt intrekken. De ellende in Ter Apel moet groter worden, niet kleiner.”

Timmermans: ‘Koester je probleem!’

Het lijkt erop dat de fractieleider van GroenLink-PvdA hiermee vooral zichzelf projecteert. Zoals te lezen valt in het Zwartboek Frans Timmermans van Cultuur onder Vuur heeft Ronald Plasterk onthuld dat Timmermans hem in 2007 op het hart drukte dat je in de politiek nooit een problem solver moet zijn. “Wees blij!”, aldus Timmermans, “koester dat probleem! Maak het groter. Dan kun je er nog jaren plezier van hebben!”

Geert Wilders oprecht verbijsterd

Hetzelfde politieke cynisme dat Timmermans in staat stelde zoiets te zeggen, is hem nu van dienst om precies dezelfde aanbeveling, maar nu omgevormd tot aantijging, een politieke tegenstander voor de voeten te werpen. Geert Wilders reageerde met oprechte verbijstering: “Denkt u nu echt dat ik wil dat het niet lukt?”, vroeg hij Timmermans. “Totále onzin. Wij willen dat Nederland eindelijk een keer tot de strengste landen van Europa gaat behoren ten aanzien van asiel in plaats van tot de soepelste.”

Bestel Zwartboek Frans Timmermans - 1

‘Discriminatie van de Nederlander aanpakken’

Ook benadrukte Wilders dat PVV-kiezers voor een groot deel de PvdA-kiezers van voorheen zijn. “In die wijken, bij u in Heerlen, in Helmond, in Alphen aan den Rijn, overal in Nederland zaten die Partij van de Arbeid-kiezers. Die zitten nu vaak bij ons. De SP-kiezers ook. Die worden helemaal gek, omdat er niets gebeurt aan die ongebreidelde instroom van asielzoekers. Die snappen niet dat statushouders voorrang krijgen. Dat zagen die mensen als discriminatie. Dat voelden die mensen als dat u er niet was voor de Nederlanders. Dat zijn allemaal maatregelen die door de Partij van de Arbeid en de SP zijn gesteund. En wij gaan dat nu veranderen.”

Laatst bijgewerkt: 22 mei 2024 19:00

Doneer