Geert Wilders komt met goed nieuws: ‘We zijn eruit, er komt een nieuw kabinet!’

De eindstreep van de formatie is in zicht, geeft Wilders op X aan.

Geert Wilders komt met goed nieuws: ‘We zijn eruit, er komt een nieuw kabinet!’

Geert Wilders kondigt aan dat de formatie bijna rond is. Nog even en het komende kabinet kan beginnen.

Geert Wilders: "Akkoord over alles!"

“We zijn eruit!”, jubelt Geert Wilders op X. “Akkoord over alles! Een nieuw kabinet.” Het zijn verlossende woorden voor wie gestemd heeft voor een rechtse koerswijziging in Nederland.

Ondanks alle NPO-tegenwerking

De komst van een rechts kabinet mag gerust een klein wonder heten. Maandenlang hebben de NPO en de linkse partijen alles op alles gezet om Wilders de verkiezingswinst uit handen te rukken. Linkse politici als Frans Timmermans trokken alle leugens en ad hominems uit de kast om formatie te doen ontsporen.

Bestel Zwartboek Frans Timmermans - 2

Hels karwei om premier te vinden

Ook na het publiceren van het hoofdlijnenakkoord was het geenszins zeker dat Wilders, Van der Plas, Yeşilgöz en Omtzigt eruit kwamen. Het was namelijk een hels karwei om een premier te vinden. Ronald Plasterk viel af na een lastercampagne door NRC. Uiteindelijk viel de keuze op topambtenaar Dick Schoof.

Ministers en staatssecretarissen

“Akkoord over alles” betekent ook akkoord op alle kandidaten voor de kabinetsposten. Het is vooral spannend wie NSC, BBB en PVV naar voren schoven als ministers en staatssecretarissen. Deze partijen hebben weinig tot geen bestuurservaring.

Volg COV op Telegram

16 ministers

Haagse bronnen beweren dat het kabinet 16 ministers zal hebben. Naast de partijloze premier Dick Schoof komen er 5 PVV'ers, 4 VVD'ers, 4 NSC'ers en 2 BBB'ers.

Ambtenarij als vierde macht

De kabinetsleden staan voor de grote opgave om de schade van 14 jaar Rutte te herstellen. Daarbij hebben ze van meet af aan de ambtenarij tegen zich. Die heeft zich onder Rutte ontpopt tot een vierde macht, die eigenhandig klimaatdwang uitdraagt en protesteert voor Palestina.

Lees ook: Schandaal: beleidsmedewerkster OCW achter verbod Ongehoord Nederland blijkt tevens GroenLinks-politica

Laatst bijgewerkt: 11 juni 2024 14:04

Doneer