Voorzitter Pensioenfederatie: ‘Activistisch beleggen doen we helemaal niet’

Ger Jaarsma, voorzitter van de Pensioenfederatie, weet in één adem het klimaatactivisme van de sector zowel te bevestigen als te ontkennen. (bron)

Voorzitter Pensioenfederatie: ‘Activistisch beleggen doen we helemaal niet’

In een artikel van het Financieel Dagblad (FD) doet voorzitter van de Pensioenfederatie Ger Jaarsma enkele opmerkelijke uitspraken. ‘Duurzaamheid en klimaat worden steeds belangrijker en dat nemen we mee in ons beleggingsbeleid,’ zo stelt Jaarsma. ‘Maar activistisch beleggen, zoals sommige partijen beweren, dat doen we helemaal niet.’

Motie tegen klimaatpolitiek pensioenfondsen aangenomen

Deze uitspraken deed Jaarsma in het kader van een motie van voormalig VVD-Kamerlid Thierry Aartsen, die pensioenfondsen oproept rendement voorop te stellen in plaats van ‘duurzaamheid’ en activisme – een motie die destijds met een ruime meerderheid werd aangenomen.

Voorzitter Pensioenfederatie Jaarsma: ‘Klimaatactivisme op verzoek deelnemers’

Daarnaast benadrukt Jaarsma in dezelfde adem dat de klimaatpolitiek van de pensioenfondsen voortkomt uit de wens van de deelnemers. Zo zou een onderzoek van ABP uit 2023 onder 1.036 deelnemers laten zien dat 33% ‘het belangrijk vindt dat ABP duurzaam en verantwoord belegt, ook als het pensioen iets lager wordt.’ 18% zou zelfs achter het activisme staan ‘ongeacht het effect op het pensioen.’ Tegelijk wordt in het ABP-jaarverslag van 2021 gesteld dat, “[u]it onderzoeken onder deelnemers blijkt dat er zorgen zijn dat duurzaam en verantwoord beleggen ten koste gaat van het rendement, en dus van de hoogte van de pensioenen.”

Doen pensioenfondsen nu wel of niet aan klimaatactivisme?

Nu rijst de prangende vraag: doen de pensioenfondsen aan klimaatactivistisch beleggen, of niet? U mag het zeggen. Aan de ene kant doet de pensioensector er namelijk alles aan om de klimaatpolitiek te rechtvaardigen – klimaat staat in tal van beleidsdocumenten bovenaan de vele prioriteitenlijstjes – terwijl het tegelijk hetzelfde klimaatactivisme ontkent te bedrijven.

Lees ook: ABP is topje van de ijsberg: 70% van alle pensioenkapitaal onderworpen aan radicale 'Klimaatcommitment'

DNB: ‘Pensioenfondsen niet verplicht om rendement op eerste plaats te zetten’

De Nederlandsche Bank (DNB) liet in een reactie op de motie nog maar eens blijken aan welke kant de toezichthouder stond: ‘Pensioenfondsen zijn vrij om andere doelstellingen dan rendement na te streven.’ En de praktijk wijst uit dat zij ten volle gebruik maken van die vrijheid, zo blijkt uit hetzelfde FD-artikel: ‘De vijf grootste pensioenfondsen lieten weten bereid te zijn miljarden beschikbaar te stellen voor warmte- en elektriciteitsnetten om de energietransitie te versnellen.’

ABP-topman Harmen van Wijnen: ‘Wereld redden van klimaatcatastrofe’

ABP-bestuursvoorzitter Harmen van Wijnen maakt er geen geheim van dat hij wat ooit de grootste pensioenpot ter wereld was graag voor de klimaatkar spant: “Als wetenschappelijke rapporten laten zien dat wij als mensheid de oorzaak zijn van de klimaatcatastrofe die op ons afkomt, hebben we ook als mensheid de verantwoordelijkheid om daar iets aan te doen.”

Lees ook: Zonnepanelencrisis en salderingsdrama leggen ware gelaat van het klimaatcommunisme bloot

Een ieder met ogen om te zien…

Sla het eerste het beste ABP-beleidsdocument erop na en de conclusie die elke weldenkende Nederlander trekt: deze mensen zijn – op z'n zachtst gezegd – erg veel bezig met klimaat. Neem bijvoorbeeld het ABP-document Beleid Impactbeleggen van 1 januari 2024, waarin de intentie geuit wordt om ‘bewust bij te dragen aan milieu-impact, aan de hand van de zogenaamde Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de VN (Sustainable Development Goals, ofwel SDG's).’ Of deze passage, uit ABP-document De CO2-voetafdruk van onze beleggingen van april 2025: ‘ABP streeft ernaar de CO2-uitstoot van alle beleggingen vast te stellen aan de hand van de Leidraad van het Klimaatcommitment.’ Werkelijk elke belegging wordt dus langs de klimaatlat gelegd. Wat als zo’n belegging niet in lijn ligt met de klimaatpolitieke wil van de pensioenbestuurders?

Pensioenfondsen als politiek vehikel

Een uitspraak van oud-ABP-bestuursvoorzitter Corien Wortmann-Kool in een persbericht van 26 oktober 2021 verschaft inzicht: “Wij willen een bijdrage leveren om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad. (…) Het ABP bestuur ziet noodzaak en urgentie tot een koerswijziging. We nemen afscheid van beleggingen in producenten van fossiele brandstoffen omdat we onvoldoende kans zien om met onze invloed als aandeelhouder de noodzakelijke forse versnelling van de energietransitie bij deze bedrijven te realiseren. We zullen onze inspanningen voor de energietransitie nu gaan richten op grootgebruikers van fossiele energie zoals elektriciteitsbedrijven, auto-industrie en de luchtvaart. Als aandeelhouder zal ABP bedrijven die fossiele brandstoffen gebruiken, aansporen om meer te verduurzamen.”

Roep de pensioenroof een halt toe!

(Artikel gaat verder onder deze oproep) Cultuur onder Vuur zet zich met man en macht in voor het behoud van uw pensioen. Maar dat kan alleen met uw hulp, want wij zijn geheel onafhankelijk en ontvangen geen cent subsidie. Klik daarom hier en steun Cultuur onder Vuur met een donatie. Door te steunen, roept u de linkse pensioenroof een halt toe!

Een praktijkvoorbeeld

Ter illustratie, uit het ABP-verslag Duurzaam en verantwoord beleggen 2018: ‘De verbetertrajecten die we met bedrijven aangaan zijn niet vrijblijvend. Het Zuid-Koreaanse Posco Daewoo was betrokken bij het kappen van oerwoud voor de aanleg van palmolieplantages in Indonesië. ABP heeft Posco Daewoo meerdere keren aangesproken op duurzaamheid. Maatregelen die ABP voorstelde, werden niet snel genoeg overgenomen. Daardoor hebben we geen vertrouwen in het bedrijf en hebben we deze belegging verkocht.” Zo gebruikt pensioengigant ABP het – bij wet gedwongen afgedragen – kapitaal van de miljoenen deelnemers om bedrijven te forceren de klimaatpolitiek van de bestuurders annex activisten mondiaal te propageren.

Oud-ABP-bestuurder: ‘Duurzaam beleggen leidt wel degelijk tot lager rendement’

Pensioenfondsen drukken ons op het hart dat rendement en ‘duurzaam’ beleggen elkaar niet hoeven te bijten. Echter, enkele jaren geleden nog, wond toenmalig ABP-bestuursvoorzitter Gerard van Olphen er geen doekjes om, toen hij bij een bijeenkomst in Pakhuis de Zwijger met de klimaatactivistische stok geslagen werd vanwege beleggingen in fossiele energie: “Ik verkoop vandaag mijn volledige belang in Shell, als jullie en jullie ouders genoegen nemen met een lager pensioen.” De zaal viel stil, aldus Annemarie van Gaal in de Telegraaf. Doch zo geschiedde – ABP deed alle aandelen van Shell van de hand, met alle gevolgen van dien. Of zou er onderhand iets veranderd zijn waardoor rendement ondergeschikt maken aan klimaat wel degelijk profitabel is geworden? Hoe dan ook, die gebrekkige pensioenoverzichten, het jarenlang niet indexeren en de plotsklapse pensioenkortingen hebben hier vast helemaal niets mee te maken.

Lees ook: Pensioenoverzicht blijkt waardeloos: ABP geeft man duizenden euro’s minder dan beloofd

Ontken, erken, onderschrijf, val aan…

Wat mogen wij op basis van deze dynamiek concluderen? Als je achter het klimaatnarratief staat, krijg je het activisme bevestigd en aangeprezen. Ben je criticus? Dan schieten de klimaatventers in de verdediging of gaan ze zelfs in de aanval. Voorzitter van Pensioenfederatie Ger Jaarsma krijgt het voor elkaar beide tactieken in één en hetzelfde FD-interview te bezigen. Dergelijke schizofrene politiek is kenmerkend voor deze tijd, waarin intellectuele integriteit veelal ver te zoeken is. Initieel wordt een misstand of onrecht ontkend. Wanneer men er niet meer omheen kan, erkent men het probleem, maar doet het af als triviaal. Uiteindelijk omarmt men de kritiek en stelt het probleem voor als een goede zaak. Tot slot, worden de critici aangevallen en voor gek verklaard. Echter, Cultuur onder Vuur laat zich niet wijsmaken dat verzet tegen de pensioenroof verkeerd is en blijft zich zonder compromis inzetten voor het recht op privé-eigendom van alle Nederlanders.

Klik daarom hier en teken vandaag nog het Manifest voor Privé-eigendom en roep president van De Nederlandsche Bank Olaf Sleijpen op de stille onteigening van de Nederlander een halt toe te roepen!

Laatst bijgewerkt: 18 juli 2025 18:52

Doneer