
Paul Rosenmöller. Senator? Bestuurder van een pensioenfonds? Of doorgewinterde politicus die koste wat kost zijn klimaatpolitiek bedrijft? (bron)
Historisch miljardenverlies pensioenfonds ABP in naam van klimaatagenda GroenLinks-PvdA senator Paul Rosenmöller
Pensioenfonds ABP, waarin miljoenen Nederlanders verplicht hun pensioen opbouwen, verloor in één jaar een duizelingwekkende 96,9 miljard euro. Alles in naam van de klimaatagenda van ABP-bestuurder en GroenLinks-PvdA senator Paul Rosenmöller. Ondanks dit historische verlies betaalde het fonds 797 miljoen euro aan bonussen uit. Is dit wat de groene garde bedoelt met ‘de wereld redden’?
ABP verliest 97 miljard euro
In 2022 verloor pensioenfonds ABP een ongekende 96,9 miljard euro. Ondanks deze schokkende cijfers bleef het fonds grote sommen geld investeren in ‘duurzame’ beleggingen. Volgens het ABP kwam het verlies door slecht presterende markten en stijgende rentes, maar steeds meer experts wijzen op de invloed van het radicaalgroene beleggingsbeleid.
ABP ruilt rendement in voor klimaatpolitiek
Sinds het ABP in 2021 aankondigde uit fossiele energie te stappen, heeft het fonds vol ingezet op ‘duurzame’ investeringen. Dit alles onder invloed van bestuurders zoals Paul Rosenmöller, die eerder verklaarde dat hij 'de verantwoordelijkheid voelt' om klimaatverandering te bestrijden. De strategie blijkt nu desastreuze gevolgen te hebben voor het pensioenvermogen van miljoenen Nederlanders.
ABP-topman Harmen van Wijnen: ‘Wereld redden van klimaatcatastrofe’
Ook ABP-bestuursvoorzitter Harmen van Wijnen spant wat ooit de grootste pensioenpot ter wereld was graag voor de klimaatkar: “Als wetenschappelijke rapporten laten zien dat wij als mensheid de oorzaak zijn van de klimaatcatastrofe die op ons afkomt, hebben we ook als mensheid de verantwoordelijkheid om daar iets aan te doen.”
Lees ook: Pensioenen worden van veel kanten bedreigd
Pensioenfonds of klimaatactivisten?
Uit het 284 pagina’s tellende jaarverslag van het ABP blijkt hoe diep de klimaatagenda in de beleggingsstrategie van het fonds verankerd is: het woord ‘klimaat’ wordt maar liefst 154 keer genoemd. ‘Duurzaam’ zelfs 160 maal. Ter vergelijking, ‘rendement’ komt 159 keer voor. En ‘winst’ een luttele 6 keer, waaronder twee maal in het statement dat ‘winst niet ten koste mag gaan van milieu en natuur.’ Dit roept serieuze vragen op over de prioriteiten van het fonds. Is het ABP er nog wel voor de pensioengerechtigden, of is het een politiek instrument geworden?
ABP onder vuur door klimaatkoers
Verschillende economen waarschuwden eerder al voor de risico’s van dit ‘duurzame’ beleggingsbeleid. Hoogleraar rechtsfilosofie Andreas Kinneging gaat nog een stap verder: “De voorzitter van het bestuur van het ABP is een klimaatextremist. Hoogste tijd om hem en het gehele bestuur de laan uit te sturen.”
Paul Rosenmöller royaal beloond bij ABP
Columniste Annemarie van Gaal wijst in De Telegraaf op een opmerkelijke scheefgroei: binnen dit kleine team bevinden zich niet alleen drie uitvoerend bestuurders, maar ook een niet-uitvoerend bestuur van wel dertien personen, waaronder Paul Rosenmöller. Deze bestuurders ontvangen per persoon bijna 80.000 euro per jaar – voor het bijwonen van een paar vergaderingen.
Lees ook: Voorzitster ABP bevestigt: Nederlands pensioengeld in gevaar
Schandalige bonussen bij ABP
Terwijl gepensioneerden zich zorgen maken over hun toekomst, besloot het ABP in 2022 ook nog om 797 miljoen euro uit te trekken voor “prestatievergoedingen.” Een ongekende schande: miljoenen voor bonussen terwijl pensioenen verdampen.
ABP verkoopt Tesla ‘vanwege bonus Elon Musk’
Tesla is een van de grootste en meest succesvolle bedrijven ter wereld – en produceert nota bene elektrische auto’s. Je zou denken dat dit perfect past binnen de groene beleggingsvisie van Rosenmöller en consorten. Toch besloot het ABP in 2023 alle Tesla-aandelen te verkopen, ‘vanwege de bonus die Elon Musk ontving voor zijn prestaties.’ Opmerkelijk, gezien de riante beloningen die het ABP zichzelf toekent. Het is moeilijk te geloven dat geld de motivatie is geweest voor deze keuze, of het nu gaat om de bonus van Musk of het rendement van de belegging.
Jeroen Blokland: ‘Verkoop Tesla dramatische beslissing’
Financieel commentator Jeroen Blokland vat het desastreuze resultaat samen: “Op de 2,8 miljoen aandelen die zijn verkocht, heeft het ABP, op basis van de huidige koers van Tesla, 50%, ofwel 375 miljoen Amerikaanse dollar, misgelopen. Ter vergelijking: de Amerikaanse aandelenindex is [in diezelfde periode] amper 2,5% omhooggegaan. Je mag dus rustig concluderen dat dit beleggingstechnisch een dramatische beslissing was.”
Ab Flipse: ‘Historisch verlies’
“Het is ‘crimineel’ wat hier gebeurt. Ik snap niet dat de miljoenen ambtenaren dit accepteren,” aldus financieel commentator Ab Flipse. “Nog nooit in de (wereld)geschiedenis heeft één pensioenfonds in één jaar zoveel geld verloren.”
Dubbele pet Paul Rosenmöller
Paul Rosenmöller speelt bovendien een dubbelrol in de pensioenhervormingen: als senator en fractievoorzitter van GroenLinks-PvdA was hij direct betrokken bij de Wet toekomst pensioenen (Wtp), terwijl hij als bestuurslid van het ABP belang had bij de uitkomst van deze wetgeving. Deze dubbelrol roept serieuze vragen op over zijn onafhankelijkheid in de behandeling van de wet, die enorme gevolgen heeft voor miljoenen pensioengerechtigden.
Lees ook: Paul Rosenmöller: met dubbele petten in het pensioendossier
ABP wint, pensioendeelnemers verliezen
Het ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland, was een uitgesproken voorstander van de Wtp. Begrijpelijk, want onder het nieuwe pensioenstelsel hoeft het ABP niet langer vaste uitkeringen te garanderen, maar zijn de pensioenen afhankelijk van de beleggingsprestaties. Zo wordt het beleggingsrisico verlegd van de fondsen naar de pensioengerechtigden en krijgt het ABP vrij spel om met het spaargeld van miljoenen Nederlanders politiek te bedrijven.
Groene Khmer
Is Rosenmöller een senator die voor het volk werkt, of een bestuurder die een pensioenfonds dient? Of hebben we te maken met een doorgewinterde politicus die in beide functies koste wat kost vooral zijn klimaatcommunistische dolheid probeert door te drukken? De vraag stellen is hem beantwoorden.
Laatst bijgewerkt: 7 februari 2025 13:45