
Wilt u zelf narekenen of uw pensioen klopt? De fondsen weigeren dan cijfers te geven.
Pensioenfondsen weigeren rechtsgeldig overzicht te geven aan deelnemers
“Vraag uw rechtsgeldig pensioenoverzicht aan – vóór het te laat is.” Die oproep deed de campagne Cultuur onder Vuur op 14 juni aan haar achterban. Velen gaven aan de oproep gehoor en benaderden hun pensioenfonds voor een rechtsgeldig overzicht. De antwoorden die ze krijgen zijn bedroevend.
Uniform Pensioenoverzicht
De directe aanleiding voor onze oproep was het schandaal van een ABP-deelnemer die in zijn Uniform Pensioenoverzicht 22.245 euro per jaar beloofd kreeg, maar uiteindelijk een uitkering ontving van 16.631 euro. Dit lot kan in de toekomst veel meer deelnemers treffen, nu volgens Het Financieele Dagblad door de nieuwe pensioenwet de beheerkosten met 20 procent stijgen.
ABP weigert cijfers te geven
Houdt het ABP geld achter van de gedupeerde gepensioneerde? Dit controleren is onmogelijk doordat het fonds weigert cijfers vrij te geven. Het gebrek aan zekerheid en inzicht is in strijd met het recht op privé-eigendom. Het is alsof je je auto uitleent aan je buurman, die vervolgens weigert te zeggen waar de auto is en in welke staat deze verkeert.
Minister bevestigde recht op inzage
Gelukkig voor de deelnemers kent de Pensioenwet hen het recht toe om “extra informatie, bijvoorbeeld berekeningen” op te vragen bij hun fonds. Dit bevestigde toenmalig minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in 2019 (Antwoord 15 van Kamervragen, vergaderjaar 2018-2019, nr. 2168). “Een deelnemer kan, ter versterking van zijn rechtspositie, altijd vragen om een bevestiging van de juistheid van de ontvangen informatie.”
ABP ontkent recht op gegarandeerd overzicht
Cultuur onder Vuur heeft op 14 juni een oproep gedaan aan haar medestanders, om met een beroep op dit wettelijk recht een rechtsgeldig pensioenoverzicht op te vragen. Vele tientallen hebben de antwoorden van de pensioenfondsen aan ons teruggestuurd. Het resultaat is droevig. Het ABP veinst begrip voor de “wens om duidelijkheid en zekerheid”. Maar: “toch kunnen we niet aan uw verzoek voldoen”. Het fonds ontkent tegenover een ABP-deelnemer “dat u recht heeft om een gegarandeerd overzicht op te vragen.”
Doorzichtige afleidingsmanoeuvre
Alliance Pensioenfonds gooit het over een andere boeg. De aanvrager van het pensioenfonds krijgt alleen de huidige waarde van zijn polis. Dit wordt gevolgd door een uitgebreide uitleg van mogelijkheden om het pensioen eerder te starten. Het is een doorzichtige afleidingsmanoeuvre om weg te komen met het bieden van nul inzicht in de pensioenberekeningen.
Roep de pensioenroof een halt toe!
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Cultuur onder Vuur zet zich met man en macht in voor het behoud van uw pensioen. Maar dat kan alleen met uw hulp, want wij zijn geheel onafhankelijk en ontvangen geen cent subsidie. Klik daarom hier en steun Cultuur onder Vuur met een donatie. Door te steunen, roept u de linkse pensioenroof een halt toe!
Controleren wordt onmogelijk gemaakt
Een deelnemer die de data wil doorrekenen waarop zijn Uniform Pensioenoverzicht is gebaseerd, krijgt een expliciete weigering van Pensioenfonds Zorg en Welzijn. “Helaas kan ik u deze gegevens niet geven”, beweert PFZW, want het fonds heeft het pensioen overgenomen van een ander fonds en “bij de overname hebben wij geen informatie over uw arbeidsverleden ontvangen.” Daarmee wordt het hem onmogelijk gemaakt om de juistheid van de UPO-gegevens te controleren.
Antwoorden lijken verdacht veel op elkaar
Een medestander bouwt pensioen op bij meerdere fondsen en heeft ze allemaal aangeschreven. Hem valt op hoezeer de antwoorden op elkaar lijken. “Ik vermoed dat dit een gecoördineerde actie is van alle pensioenfondsen,” aldus de deelnemer. Zo zijn de antwoorden van PFZW en Pensioenfonds Metaal en Techniek bijna hetzelfde, stelt een gebruiker op X. Ook wij krijgen die indruk als we de vele antwoorden naast elkaar leggen.
'Pensioenwereld is een kartel'
Is er achter de schermen snel afgestemd door de fondsen? Dat zou goed kunnen, want in de Nederlandse pensioenwereld zitten uitvoerders, adviseurs en toezichthouders gezellig bij elkaar op schoot. Zij sluiten snel de rangen als de pensioenspaarder inzage en inspraak wil. “Het EU Hof sprak al van een machtspositie, een kartel”, stelt pensioenhoogleraar Hans van Meerten op X.
Vloeken in de pensioenkerk
Bij pensioenfondsen ontbreekt het besef dat pensioen privé-eigendom is. Het is weliswaar onderhevig aan strikte beperkingen – je kunt bijvoorbeeld niet op je 40ste je pensioenpot laten uitkeren – maar het is en blijft jouw geld. Wie dit in de pensioenkerk zegt wordt evenwel als ketter behandeld. Ook door de Nederlandse rechters, die consistent de kant van de Staat en de fondsen kiezen.
Europees Hof kan ingrijpen bij pensioenroof
De Europese rechter staat er evenwel anders in. Een nieuw artikel in juridisch tijdschrift The European Convention on Human Rights Law Review wijst op “indicaties dat het [Europees Hof voor de Rechten van de Mens] reeds een zekere mate van toekomstgerichte bescherming van eigendom erkent, die mogelijk ook van toepassing zou kunnen zijn op de uitkeringen van toekomstige gepensioneerden.” Het is wachten op een Nederlandse pensioendeelnemer die doorstoot naar het Europees Hof om daar het recht op privé-eigendom erkend te krijgen.
Laatst bijgewerkt: 3 juli 2025 11:14