Pensioenroof: oude dag van havenarbeiders gaat naar "ecologisch verantwoorde architectuur"

In de haven wordt hard gewerkt. Wie dan met pensioen gaat, verdient een goede oude dag.

Pensioenroof: oude dag van havenarbeiders gaat naar "ecologisch verantwoorde architectuur"

Soms zie je nieuws dat je twee keer moet lezen om te geloven dat het echt gebeurd is. Zoals de pensioenroof van havenarbeiders. Geld voor de indexatie van hun oude dag gaat naar ‘culturele projecten’.

Florence Schoonderwoerd

Advocate Florence Schoonderwoerd kwam de roof op het spoor. In 2018 zag zij een advertentie in het NRC die de overdracht van havenarbeiderspensioenen meldde, van Optas Pensioenen NV naar Aegon Levensverzekering. Een technisch verhaal, weggemoffeld op pagina 11. Schoonderwoerd was echter eerder juriste van het havenpensioenfonds, dus trok de overdracht haar aandacht.

'Waarom is het pensioen al 20 jaar niet verhoogd?'

“Wat ging er gebeuren met de pensioenpot van zo’n veertigduizend havenarbeiders, van wie de pensioenen in de twintig jaar daarvoor nauwelijks waren verhoogd?” vroeg Schoonderwoerd zich af. De advocate was bovendien belanghebbende, want zij ontvangt pensioen bij Optas. Dat belang stelde haar in staat om een rechtszaak aan te spannen, die nu in cassatie bij de Hoge Raad loopt.

Volg COV op Telegram

Geld gaat naar culturele projecten

Schoonderwoerd meent dat de havenarbeiders bedonderd zijn. Tientallen jaren zijn hun pensioenen niet geïndexeerd, terwijl de inflatie enorm opliep. Dat ligt niet aan tegenvallend rendement van pensioenbeleggingen, maar aan het beleid van beheerder Aegon. Die steekt de gelden in culturele en sociale projecten.

Pieter Omtzigt

Pieter Omtzigt, toen nog CDA-parlementslid, stelde er in 2007 al Kamervragen over: “Als een gepensioneerde het er niet mee eens is dat zijn pensioenpremies worden besteed aan cultuurprojecten in Amsterdam en Rotterdam, welke rechten heeft hij dan en welke stappen moet hij ondernemen om dat te voorkomen?”

Geld bleef uit

De daaropvolgende ophef deed Aegon in 2010 het geld van de havenarbeiders onderbrengen bij een nieuwe stichting. Maar ook nadien kregen de gepensioneerden geen extra pensioen. De stichting steekt het geld vooral in kunst, cultuur en wetenschap, waaronder “sociaal en ecologisch verantwoorde architectuur”.

De DNB stond erbij en keer ernaar

Opmerkelijk is de rol van De Nederlandsche Bank bij de pensioenroof. De wettelijke toezichthouder stemde in met de overnameoperaties, maar weigert openheid van zaken te geven. NRC citeert uit correspondentie van DNB en Aegon, die de indruk wekt van collusie. Hun hoofddoel is de deksel op de doofpot te houden.

Roep de klimaatlinkse pensioenroof een halt toe!

Cultuur onder Vuur zal zich blijven verzetten tegen de klimaatdwang die Nederlandse pensioengelden opslokt. Maar dat kan alleen met uw hulp, want wij zijn geheel onafhankelijk en ontvangen geen cent subsidie. Klik daarom hier en steun Cultuur onder Vuur met een donatie. Door te steunen zorgt u dat pensioenfondsen weer doen waarvoor ze zijn opgericht: pensioenen veiligstellen, niet politiek bedrijven!

Rechter grijpt in, maar er verandert niets

De rechter moet eraan te pas komen om openbaarmaking af te dwingen. Uit de vrijgekomen documentatie blijkt dat Aegon eropuit is het pensioengeld een andere bestemming te geven dan de portemonnee van de havenarbeider. De rechter verklaart de fusie van Optas en Aegon nietig. Tot op heden hebben Aegon en DNB dit vonnis evenwel niet uitgevoerd.

Havenarbeiders aan lage wal

“Dit is een juridische en maatschappelijke misstand,” zegt Schoonderwoerd, want “de gedupeerden van wie pensioenen jarenlang nauwelijks zijn verhoogd, overlijden. Het gros van de benadeelde betrokkenen is de 80 voorbij.” Zij brengen hun oude dag aan lage wal door, doordat pensioenbestuurders “ecologisch verantwoorde architectuur” nu eenmaal belangrijker vinden.

'Partners' wanen zich eigenaar van pensioen

De havenarbeiders zijn het slachtoffer van diefstal. Niet door ordinaire corruptie, maar door een groeiende overtuiging bij de zogeheten ‘partners’ dat zij de eigenlijke eigenaren van de pensioenen zijn. Schaamteloos zetten ze het gespaarde geld van gepensioneerden in voor verlieslatende windturbines of klimaatideologische architectuur.

Geen inspraak in nieuw pensioenstelsel

Woensdag stemde de Tweede Kamer met een nipte meerderheid tegen inspraak in het nieuwe pensioenstelsel. De Nederlander wordt niet alleen bestolen, hij moet er ook nog eens zijn mond over houden.

Laatst bijgewerkt: 21 mei 2025 15:40

Doneer