Slecht nieuws voor Frans Timmermans: Wilders wil Ronald Plasterk als informateur

Ronald Plasterk en Frans Timmermans

Slecht nieuws voor Frans Timmermans: Wilders wil Ronald Plasterk als informateur

Frans Timmermans komt nog verder op achterstand te staan. Na de verkiezingsnederlaag moet hij nu ook accepteren dat Geert Wilders de kritische columnist Ronald Plasterk aanstelt als informateur. Plasterk doet geregeld een boekje open over de machinaties van machtspoliticus Frans Timmermans. Dat worden gezellige gesprekken tussen de informateur en de GL-PvdA-leider.

Frans Timmermans en Ronald Plasterk

Ronald Plasterk en Frans Timmermans gaan ver terug. Beide PvdA'ers waren bewindsman in kabinet-Balkenende IV. Toen ze weer in de oppositiebankjes kwamen, schikte onderwijsman Plasterk zich naar de wensen van zijn fractie. Hij werd woordvoerder financiën. Zo inschikkelijk was Timmermans allerminst. De Limburger weigerde een andere portefeuille dan Buitenlandse Zaken.

'Ik wil de buitenlandportefeuille'

"Hij speelde het snoeihard," aldus Ronald Plasterk. "Timmermans zei eenmaal terug in de Kamer: 'Ik wil de buitenlandportefeuille.'" Toen de partijleiding dat weigerde, zei Timmermans: "Nou, dan doe ik gewoon niks". Plasterk: "Echt, die heeft een half jaar niks gedaan. Ik vond het een rare vertoning."

Bestel Zwartboek Frans Timmermans - 2

'Maak het probleem groter'

Al eerder toonde Timmermans zich een gewetenloze machtspoliticus. Toen Plasterk in 2007 minister werd, adviseerde Timmermans dat je in de politiek geen "problem solver" moet zijn: "Wees blij, koester dat probleem! Maak het groter. Dan kun je er nog jaren plezier van hebben!" Dat zegt natuurlijk alles over de oprechtheid van Timmermans' klimaatidealisme. Dat is puur een probleem dat hij groter maakt om meer geld uit onze zakken te kloppen, zoals het Zwartboek Frans Timmermans aantoont.

IJzige sfeer

Timmermans wil niets liever dan aan de macht komen. Dat wordt lastiger nu er een informateur is die feilloos door zijn praatjes heen prikt. De achilleshiel van Timmermans is dat hij zeer slecht tegen kritiek kan. Wie hem aanspreekt op de onwaarheid van zijn fantasieën - of dat nu over MH-17 is of over de zeespiegelstijging - krijgt een boze Timmermans op zijn dak. Dat belooft slaande deuren in het Catshuis.

Timmermans woont in een huis met energielabel E

Frans Timmermans komt steeds meer in een kwaad daglicht te staan. De Messias van links verloor met knock-out de verkiezingen van Geert Wilders. Ongehoord Nederland legt hem, met onderzoek van Cultuur onder Vuur in de hand, het vuur aan de schenen over zijn woonsituatie: Timmermans wil Nederland aan de warmtepomp dwingen, maar woont zelf in een pand uit 1910 met energielabel E.

Laatst bijgewerkt: 19 december 2023 10:20

Doneer