PVV sluit zich aan bij de EU-fractie Patriotten voor Europa

De zes PVV-leden in het Europees Parlement, met links vooraan delegatieleider Sebastiaan Stöteler. Bron afbeelding: X / Geert Wilders.

PVV sluit zich aan bij de EU-fractie Patriotten voor Europa

THEMA'S:

De PVV treedt in het Europees Parlement toe tot de Patriotten voor Europa. De rechtse fractie is met 84 de derde grootste van het EU-parlement.

Patriotten voor Europa

Bij de Europese verkiezingen van 6 juni wist de PVV van 1 naar 6 zetels te gaan. Het Europees Parlement telt echter 705 zetels, dus invloed heeft een partij alleen als zij zich aansluit bij een Europese fractie. Dat wordt voor de PVV de Patriotten voor Europa.

Lees ook: De EU keert zich tegen het ware Europa

Le Pen's RN en Orban's Fidesz doen mee

Naast de PVV zijn onder andere het Franse Rassemblement National en het Vlaams Belang aangesloten bij de Patriotten. Ook Viktor Orban’s Fidesz treedt toe.

Invloed uitoefenen wordt lastig

De Patriotten zijn getalsmatig de derde partij van het Europees Parlement. Toch zal het lastig zijn om invloed uit te oefenen, zoals Cultuur onder Vuur al voorspelde. Centrumpartijen zijn druk bezig om een cordon sanitair aan te leggen om de partij, zo meldt nieuwswebsite Politico. De Patriotten mogen geen invloedrijke parlementscommissies voorzitten.

Bestel brochure EUSSR

Hoe staan de Patriotten tegenover Poetin?

Binnen de Patriotten heerst er verdeeldheid over de Oekraïne-oorlog. De PVV steunt Oekraïne. Viktor Orban steekt daarentegen de hand uit naar Vladimir Poetin. Dit terwijl de Russische leider nauw samenwerkt met het communistisch Noord-Korea en Chinese militairen laat oefenen in zijn vazalstaat Wit-Rusland.

Fractie zal een keuze moeten maken

Steeds duidelijker zien we de contouren van een neocommunistische antiwesterse alliantie van Rusland, Iran, China en Noord-Korea. Een Europese fractie als de Patriotten voor Europa moeten een keuze maken hoe zij zich verhouden tot dat bondgenootschap.

'Bescherming van joods-christelijke erfgoed'

De nieuwe fractie heeft al een manifest gepubliceerd. Daarin wordt gesproken van het plan om de naties te vervangen met een “Europese centrale staat”. De partij gelooft in “sterke, trotse en onafhankelijke naties” en in de bescherming van het “Grieks-Romeinse en joods-christelijke erfgoed”.

Lees ook: Dit wil Frans Timmermans met de EU

'Breuklijn tussen superstatisten en soevereinisten'

"De politieke breuklijn loopt tegenwoordig niet meer tussen conservatieven en liberalen of tussen rechts en links", zo stelt het Patriottenmanifest, "maar tussen centralisten die een nieuwe Europese 'superstaat' aankondigen en patriotten en soevereinisten."

Relativistisch beginselprogramma

Hier zit de achilleshiel van de Patriotten. Hun beginselprogramma is ten diepste relativistisch. Zolang je de soevereiniteit van de natie eerbiedigt, mag je zo links zijn als je wil. Vanuit dit principe zullen de Patriotten geen probleem hebben met de Noord-Koreaans juche-ideologie, een mengsel van hypernationalisme en communisme.

Geen aandacht voor het gezin

De Patriotten willen de "intrinsieke diversiteit van de naties" koesteren, inclusief hun "levensstijl". Maar welke levensstijl? Die van hedonisme en libertinisme? Het manifest zwijgt over het gezin, dat de hoeksteen van Europese samenlevingen is. Even onvermeld blijft de christelijke godsdienstvrijheid, die ook door de EU onder druk staat.

Volg COV op Telegram

Vederlichte visie

De Patriotten voor Europa brengen een frisse wind in het Europees Parlement met hun focus op soevereiniteit. Dat zij de christelijke cultuur positief benoemen, is al een wereld van verschil met de centrumpartijen, die zelfs tegen de vermelding van het christendom zijn. Maar wie het manifest van de Patriotten goed weegt, kan helaas niet anders dan concluderen dat die vederlicht is.

Laatst bijgewerkt: 11 juli 2024 20:35

Doneer