Hoe een dame met een hoed problemen vond in het paradijs

Soms doet de ouderdom mensen aanzetten tot denken over God. Bron afbeelding: TFP

Hoe een dame met een hoed problemen vond in het paradijs

THEMA'S:

De oudere dame droeg een hoed. Het was iets wat me opviel in de terminal in afwachting van mijn vlucht. Haar hoed viel op omdat de meeste mensen op luchthavens niet opvallen. De normale casual kleding bij de gates is allemaal hetzelfde en wordt alleen gekenmerkt door banaliteit en alledaagsheid.

Een opvallende verschijning

In de steriele sfeer van de meeste moderne terminals helpen kleine details als deze de eentonigheid van het wachten bij de vertrekgate te doorbreken, waar alles wordt beheerst door brute efficiëntie zonder aandacht voor schoonheid of avontuur. Dergelijke observaties doorbreken echter weinig van het isolement van het samenzijn met mensen die zich in hun eigen wereldjes hebben genesteld. Het doorbreekt het optimisme en de oppervlakkigheid van deze Facebook-achtige wereld van uiterlijkheden niet.

Aan boord van het vliegtuig

Ver van deze zorgeloze sfeer dacht ik na over de vreselijke politieke situatie van het land. Ik hoopte de vlucht te gebruiken om wat elementen te verzamelen om later iets te schrijven. Ik voelde me erg alleen in mijn overpeinzingen. Toen ik aan boord van het vliegtuig ging, liep ik naar mijn stoel, waar ik me plotseling naast de dame met de hoed bevond. Tijdens de vlucht viel ze opnieuw op. In plaats van zich in een scherm te begraven, pakte ze een groot boek. Van wat ik kon zien, was het een of andere bestsellerthriller die volgens mij niet bij haar persoonlijkheid paste. Ze bestelde verder een glas Chardonnay Blanc en las aandachtig.

Volg COV op Telegram

Diep ingaan op onderwerpen

Ik ben niet iemand die anderen onderbreekt in zulke omstandigheden. Maar ik haalde mijn eigen grote boek tevoorschijn en las het op een heel opvallende manier. Zoals ik al vermoedde, kon ze het niet laten en vroeg me wat ik aan het lezen was. Ik vertelde haar dat ik een politiek boek aan het lezen was over revolutie en polarisatie en gaf een korte samenvatting. Ze vond het boek erg interessant omdat het "diep op het onderwerp ingaat". Ze leek gefrustreerd door de oppervlakkige kant van onze cultuur. Ik wist niet zeker waar ze politiek stond, maar ik vertelde haar dat het grootste probleem vandaag de dag niet politiek maar moreel is. Ze was erg onder de indruk van het antwoord en begon haar verhaal te vertellen.

Leven in het paradijs

Ik was verrast toen ik hoorde dat de dame met de hoed in het paradijs woont. Ze is een gepensioneerde weduwe zonder financiële zorgen. Er zijn ook geen gezondheidsproblemen omdat ze actief blijft. Ze deelt het beste van twee werelden door de helft van het jaar in Florida door te brengen met vrienden en de andere helft in Colorado met haar dochter en kleinkinderen. Alles is op zijn plaats voor compleet geluk. "Ik ben erg geïsoleerd van de buitenwereld," vertelde ze me. "Het is alsof ik in het paradijs leef."

Lees ook: Kunnen goddeloze leiders vrome mensen vertegenwoordigen?

Problemen in het paradijs

Als mensen in een paradijs leven, is het meestal moeilijk om ze te interesseren voor de problemen van het land. Ze gaan te veel op in hun persoonlijke zaken om verder te denken. Ik dacht dat het gesprek snel voorbij zou zijn. Tot mijn grote verbazing vertelde ze me echter dat ze enorm bezorgd was over de toestand van de wereld. Ze zei zelfs dat ze de meeslepende thriller aan het lezen was (die niet bij haar leek te passen) om haar gedachten van deze problemen af te leiden. Ze voelde het gebrek aan ankers in de samenleving en zei dat we dingen als geloof, familie en gemeenschap nodig hadden. Toen ik haar vertelde dat ik toegewijd was aan het verdedigen van de waarden van traditie, familie en eigendom, nam ze haar wijn en zei dat ze daarop zou proosten.

De corona-trigger

Er volgde een lang gesprek. Ik was nieuwsgierig naar wat haar problemen met het paradijs had veroorzaakt. Ze zei dat de corona-crisis een denkproces op gang bracht dat haar kijk op de dingen veranderde. De rampzalige manier waarop de links-liberale machtsorde met de pandemie omging was alarmerend. Van daaruit vielen andere dingen op hun plaats. Er veranderde niets wezenlijks in haar paradijs, maar een hele reeks meer spirituele perspectieven veranderde wel. Ik was verbaasd over haar brede horizon. We waren het eens over zowat elk cultureel en moreel onderwerp terwijl het gesprek van punt naar punt ging.

Islam en de zelfmoord van het Westen

Spirituele invalshoek

Er zat ook een spirituele component aan haar verandering van perspectief. Hoewel ze niet katholiek was, was ze boos over de crisis binnen de katholieke Kerk. Ze toonde zelfs interesse in het bijwonen van een Latijnse Mis, waarvan ze zich herinnerde dat ze die in haar jeugd af en toe bijwoonde - vol mysterie en ceremonie. Ze beweerde dat sommige van haar katholieke vrienden de Kerk hadden verlaten vanwege de linkse houding van paus Franciscus. "Ik was een hoog-Anglicaanse links-liberaal uit Massachusetts die nu conservatief is geworden," gaf ze toe, enigszins verrast door de transformatie die in drie korte jaren had plaatsgevonden.

Een venster op het paradijs

Toen het vliegtuig landde, eindigde mijn fascinerende gesprek met de dame met de hoed. Het was als een venster op een deel van het Amerikaanse publiek dat normaal gesproken niet betrokken is bij de cultuuroorlog. Hoewel anekdotisch, gaf het incident me inzicht in wat er zich mogelijk afspeelt onder de oppervlakte van de materiële paradijzen die het nationale landschap bedekken. Ik had altijd gedacht dat mensen veranderen als ze materieel worden uitgedaagd. Hier ontdekte ik problemen in het paradijs die te maken hebben met diepgaande spirituele problemen die nu niet door materiële rijkdom kunnen worden opgelost. Mensen maken zich zorgen ondanks hun comfortabele schijn van het tegendeel. Dingen kloppen niet meer, waardoor ze bereid zijn hun leven te veranderen.

Lees ook: Eeuwige natuurwet: de grondslag van moraal en recht

Corona als pad naar God

De corona-schok had ook een diepgaande invloed op mensen en leidde sommigen naar het juiste pad en naar God. Ik geloof dat dit pad leidt tot veel bekeringen tot het katholieke geloof die nu worden gemeld. Tot slot vormen transformaties als deze de basis voor het veranderen van de samenleving in korte tijd. Haar snelle verandering van houding geeft aan dat iets soortgelijks mogelijk is bij anderen en zelfs in de maatschappij in het algemeen. Inderdaad, als er problemen zijn in het paradijs, gaan mensen zoals de dame met de hoed snel op zoek naar alternatieven en beseffen ze dat het tijd is om van de slangen af te komen.

Dit artikel is eerder gepubliceerd op tfp.org

Laatst bijgewerkt: 1 juli 2024 06:36

Doneer