Het verhaal achter de linkse poging om Natcon te saboteren

Brusselse politie-eenheden blokkeren de ingang van het Claridge-gebouw. Bron afbeelding: ADF International / Jean-Paul van der Walle

Het verhaal achter de linkse poging om Natcon te saboteren

THEMA'S:

Zsófia Tóth-Biró, hoofd van het kantoor van The European Conservative, schuift aan bij Jonathan in de Van Maren-Show om te praten over de pogingen om de National Conservatism Conference in Brussel te sluiten.

Rechts wordt verhinderd

Zsófia Tóth-Biró, hoofd van het bureau van The European Conservative, sluit zich aan bij Jonathan (zelf schrijver en redacteur bij The Outlet) voor de aflevering van de Van Maren-Show om te praten over de pogingen van links om de National Conservatism Conference (NatCon) in Brussel dit jaar te saboteren.

Lees ook: Linkse burgemeester stopt conservatief congres NatCon in bananenrepubliek Brussel

Radiostilte

Tóth-Biró begint het programma met de herinnering dat de organisatoren rond november 2023 begonnen te onderhandelen met Concert Noble om de conferentie te organiseren (ze merkte ook op dat The European Conservative medesponsor was). Hoewel Concert Noble oorspronkelijk gepland stond om het evenement te organiseren, herinnert Tóth-Biró zich dat de locatie ongeveer twee weken voor de conferentie "volledig stil" werd, ondanks het feit dat er nog steeds onbeantwoorde logistieke en administratieve vragen waren.

Links zet druk

Ze merkt verder op dat de locatie onder "massale media- en politieke druk" stond van "linkse krachten in Brussel" vanwege het evenement. De topvrouw van Concert Noble bevestigde de druk van de media tijdens een ontmoeting met haar en Frank Füredi, de uitvoerend directeur van het Matthias Corvinus Collegium (MCC) Brussel.

Volg COV op Telegram

Burgemeester laat taken na

De leidinggevende zou hen ook vertellen dat de locatie terughoudend was vanwege veiligheidsoverwegingen en meerdere malen met de burgemeester van Brussel had gesproken om politiebescherming te vragen. De locatie kreeg ogenschijnlijk slechts twee ongewapende politieagenten aangeboden, een beslissing die volgens Tóth-Biró "puur politiek" was. Nadat de burgemeester geen adequate politiebescherming wilde bieden, zag Concert Noble af van het organiseren van het evenement.

Gedwongen uitwijking

De organisatoren van NatCon hadden vier dagen om een alternatieve locatie te vinden, wat ze deden in Sofitel, een hotel in Brussel. "We begonnen de onderhandelingen, we tekenden het contract, we maakten de aanbetaling over," vertelt Tóth-Biró. "We dachten dat alles op schema lag, totdat dat niet meer zo was." De locatie trok zich de dag voordat de conferentie zou plaatsvinden terug met het argument van "belangenverstrengeling". Uiteindelijk spraken de organisatoren van NatCon met Claridge, dat ermee instemde om het evenement te organiseren.

Behulpzaam personeel

"Het was best moeilijk," zegt Tóth-Biró. "We moesten de conferentie 's nachts verplaatsen. We zijn de hele nacht opgebleven om dingen in te pakken, uit te zetten en te controleren met het (audiovisuele) team. Wat het personeel van Claridge's deed was gewoon geweldig. Ze waren de hele nacht bij ons en probeerden alles te regelen zodat we de volgende ochtend met onze conferentie konden beginnen. Het was echt opmerkelijk."

Bestel Groen is het nieuwe rood

Politie ligt dwars

Tóth-Biró vertelt dat ze, voordat het evenement officieel begon, op het punt stond het podium op te gaan toen de aanwezigen te horen kregen dat de aanwezigheid van de politie buiten Claridge niet bedoeld was om het evenement te beschermen, maar om het te stoppen. Toen zij en een aantal anderen naar buiten gingen om de politie aan te spreken, kregen ze te horen dat ze slechts 15 minuten hadden om te reageren op het bevel van de derde burgemeester die het evenement probeerde tegen te houden. Ondertussen liet de politie op een gegeven moment geen mensen meer in of uit Claridge, waaronder Tóth-Biró.

Naar de rechter

Alliance Defending Freedom (ADF) International en haar team van advocaten, van wie er één zou spreken op de conferentie, hebben vervolgens de beslissing van de burgemeester aangevochten door een "extreem urgente procedure" in te dienen. "Dezelfde dag, 26 april om 22.00 uur, vond er een rechtszitting plaats en de rechter besloot in wezen dat het besluit van de burgemeester ongegrond was en dat het moest worden opgeschort," vertelt Tóth-Biró aan Jonathan. "Dus het recht werd gediend en we konden doorgaan met de conferentie, maar er waren een paar uur waarin we niet zeker wisten of we door konden gaan of niet."

Lees ook: Frans Timmermans versus Geert Wilders: ‘U wilt helemaal niet dat asielprobleem wordt opgelost’

Geen politie, maar militie

Tóth-Biró gaat in op het bevel van de burgemeester en bekijkt eerst de verklaring van de voormalige Franse presidentskandidaat en NatCon-spreker Éric Zemmour over de burgemeester zelf. Volgens Zemmour gebruikte de "Turkse burgemeester" Emir Kir "de politie als zijn eigen islamistische militie om zijn politieke tegenstanders de mond te snoeren". Tóth-Biró voegde eraan toe dat Kir NatCon probeerde te sluiten vanwege de mogelijkheid van "verstoring van de openbare orde". Ze merkte echter op dat de conferentie "volledig vreedzaam" was, ondanks de aanwezigheid van Antifa, waarvan de leden alleen maar "staarden".

Opponenten zijn stil

Voor zover Tóth-Biró weet, hebben links-liberalen en "progressieven" geen protest aangetekend tegen de pogingen om NatCon te sluiten, wat regelrecht indruiste tegen de Europese waarden. Ze voegt er verder aan toe dat als conservatieve politici die meedoen aan de Europese verkiezingen de gebeurtenissen in Brussel niet gebruiken in hun campagnes, ze een "grote fout" maken. De verkiezingen zelf zullen over twee maanden plaatsvinden.

Verkiezingen van groot belang

"Wat er in Brussel is gebeurd, illustreert perfect wat leden van het Europees Parlement in de Europese Conservatieven en Hervormers en in de Identiteit en Democratie-fractie al jaren zeggen," beweert ze. "Dus als iemand nog twijfels had waarom deze verkiezingen belangrijk zijn in termen van vrijheid van meningsuiting, vrijheid van denken, nou, hier is je bewijs."

Rechts staat er alleen voor

Tóth-Biró is verder van mening dat wat er gebeurde met de Belgische politie met betrekking tot de bescherming bij Concert Noble een "duidelijke boodschap" was dat degenen die conservatieve evenementen willen organiseren die waarschijnlijk Antifa-protesten zullen aantrekken, geen politiebescherming zullen krijgen. Ze denkt echter ook dat het minder om potentieel geweld ging dan om een "boodschap van hogerhand", waarbij ze opmerkt dat Füredi dit aan de top van Concert Noble probeerde te vertellen. Ze herinnert zich ook dat Füredi hen vertelde dat de organisatoren voor beveiliging zouden zorgen als de Brusselse politie niet bereid was.

Lees ook: Vijf redenen waarom de huidige campusrellen niet die van de jaren zestig zijn

Brussel vooringenomen

"Het ging nooit om daadwerkelijke bedreigingen," zegt ze. "Het ging gewoon om een politieke beslissing die werd genomen in het hart van Europa dat gewoon volledig vijandig staat tegenover conservatieve krachten."

Dit artikel is eerder gepibliceerd op lifesitenews.com

Laatst bijgewerkt: 23 mei 2024 07:10

Doneer