Frans Timmermans genoemd als mogelijke voorzitter van de Europese Raad

Frans Timmermans. Bron afbeelding: Wikimedia Commons / Olaf Kosinsky

Frans Timmermans genoemd als mogelijke voorzitter van de Europese Raad

De Financial Times noemt Frans Timmermans als kandidaat voor het voorzitterschap van de Europese Raad. Gaat de linkse leider na zijn smadelijke verkiezingsnederlaag terug naar het comfortabele Brussel?

Frans Timmermans genoemd voor de Europese Raad

De voorzittersstoel van de Europese Raad is vrijgekomen door het terugtreden van de Belg Charles Michel. De Financial Times noemt Frans Timmermans als één van de kandidaten, naast onder andere de Italiaan Mario Draghi. De Britse krant baseert zich op bronnen hoog in de Brusselse ambtenarij. De krant had eerder als primeur dat Wopke Hoekstra Timmermans zou opvolgen als Europees Commissaris.

Lees ook: Primeur: Frans Timmermans koopt miljoenenhuis in Maastricht met energielabel E

Ploeteren als fractievoorzitter

Het zou een rappe terugkeer zijn van Timmermans naar Brussel. Amper een paar maanden geleden was hij er nog de tweede man. Timmermans daalde af naar Nederland om premier te worden, maar verloor de verkiezingen van Geert Wilders. Nu ploetert hij als fractievoorzitter van GroenLinks-PvdA in de Tweede Kamer. Een weinig prestigieuze baan voor een voormalig vicepresident van de Europese Commissie.

Timmermans is geen stille diplomaat

Het is evenwel de vraag of Timmermans kan aarden bij de Europese Raad, dat meer een praatclub is dan de Europese Commissie. De raadsvoorzitter moet uitblinken in stille diplomatie. Dat is niet de stijl van Timmermans, met zijn geldingsdrang en zelfgerichtheid. Wij durven er wel op te wedden dat Frans Timmermans, na het vertrek van Aboutaleb, eerder voor het burgemeesterschap van Rotterdam gaat.

Bestel Zwartboek Frans Timmermans - 2

Laatst bijgewerkt: 3 mei 2024 15:06

Doneer