Cultuur onder Vuur woont Nationale Conferentie over Conservatisme bij in Londen

Sebastian Morello pleitte voor een christelijke oplossing om het Westen te redden. (Beeld: YouTube)

Cultuur onder Vuur woont Nationale Conferentie over Conservatisme bij in Londen

THEMA'S:

Van 15 tot 17 mei voegden campagneleider Hugo Bos en andere vertegenwoordigers van Cultuur onder Vuur zich bij meer dan 800 conservatieve intellectuelen, activisten en studenten op de National Conservatism UK Conference, gehouden in Londen in het Emmanuel Center, op slechts enkele minuten lopen van het Britse parlement. Nationaal Conservatisme, of "NatCon", is een internationale conservatieve beweging die wordt georganiseerd door de Edmund Burke Stichting, in 2019 opgericht door de in Israël geboren intellectueel Yoram Hazoni. NatCon is representatief voor zeer positieve verschuivingen in het conservatieve denken die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden, en was een uitstekende gelegenheid voor Cultuur onder Vuur om te netwerken met andere gelijkgestemde personen en organisaties.

Opvallend jong publiek

Onder de aanwezigen bevonden zich verscheidene huidige Britse parlementsleden en twee leden van het kabinet Sunak, Michael Gove en Suella Braverman, alsook VS-senator J.D. Vance. Tientallen prominente professoren, intellectuelen en journalisten uit het VK, de VS en het Europese vasteland hielden toespraken en namen deel aan levendige discussies, waaronder Christopher DeMuth, Theodore Dalrymple, David Goodhard, Frank Furedi, James Orr, Kevin Roberts, Eric Kaufmann, Melanie Phillips, pater Benedict Kiely, Sevastian Morella en vele anderen. Bijna de helft van de aanwezigen waren studenten of jongeren onder de 30 jaar, een bewijs dat conservatieve ideeën zeer aantrekkelijk zijn onder Europese jongeren.

Lees ook: Debat over Nexit uit euro: 'Onmatigheid is de norm in de EU'

NatCon als reactie op crisis van onze tijd

NatCon is een gevolg van de massale wending naar rechts die zich de afgelopen 5-10 jaar in de hele Westerse wereld heeft voorgedaan, vooral sinds de Brexit-stemming en de verkiezing van Trump in 2016. Opgericht in de Verenigde Staten, heeft NatCon conferenties gehouden aan beide zijden van de Atlantische Oceaan, in Washington DC, Orlando, Florida, en Miami, alsook in Brussel en Rome. Het evenement is geen gewone bijeenkomst van conservatieven. Het is veeleer het begin van een paradigmaverschuiving in het conservatieve denken. De meeste sprekers en aanwezigen zien de crisis van onze tijd - politiek disfunctioneren, economische stagnatie en vooral de ineenstorting van het natuurlijke gezin - als een bittere vrucht van het liberalisme.

Tegen het globalisme en woke-isme

Hyperindividualisme en het bijbehorende libertarisme, met zijn afwijzing van de christelijke moraal en het idee van een publieke moraal, heeft geleid tot de ineenstorting van het gezin en de opkomst van de lhbt-revolutie, abortus en "alternatieve gezinsstructuren". Als gevolg daarvan weigeren westerlingen te trouwen en genoeg kinderen te krijgen om zichzelf te vervangen, wat leidt tot een krimpende bevolking en een "demografische winter". Door vrijhandelsabsolutisme en globalisme zijn Europese en Amerikaanse industrieën en technologie naar China overgebracht. Een zogenaamd seculiere liberale samenleving verdringt het christendom naar de marge en vervangt het door de nieuwe religie van het "wokeisme", waarin westerlingen wordt geleerd hun eigen culturele erfgoed te haten. Onbeperkte immigratie overweldigt de Westerse wereld en vernietigt de nationale identiteit. Dit alles is het gevolg van de utopische, egalitaire, atheïstische principes van "vrijheid, gelijkheid en broederschap", voortgekomen uit de Franse Revolutie en gepromoot door onder andere de Europese Unie en de Verenigde Naties.

COV WhatsApp-banner

“Europese steden overspoeld door lelijkheid”

Een bijzonder saillant punt dat op NatCon werd benadrukt is de cultus van de lelijkheid die zo wijdverbreid is in de moderne wereld. Europese steden worden overspoeld door lelijkheid: architectuur, kunst, muziek, mode. Deze lelijkheid is zo wijdverbreid dat het niet meer wordt opgemerkt, maar het is zowel een oorzaak als een symptoom van ons cultureel nihilisme. Westerse samenlevingen moeten terugkeren naar traditionele architectuur die de beste kwaliteiten van elke cultuur weerspiegelt, in plaats van pastiche globalistische stijlen die overal te vinden zijn, maar nergens voor staan.

De noodzaak van een transcendente oplossing

Conservatieven moeten op deze crisis reageren met, in de woorden van een spreker, "een transcendente visie". Het is het traditionele gezin met kinderen, de traditionele cultuur, rijke sociale en gemeenschapsbanden, zinvol werk, en vooral de religie van het christendom die mensen echte en blijvende betekenis in hun leven geeft. Uiteindelijk gaat het om iemands familie en niet om iemands bankrekening. Niet iedereen op NatCon was het eens over de exacte weg vooruit. Het is veel gemakkelijker de ziekte te diagnosticeren dan het juiste medicijn voor te schrijven. Velen zijn het er niet mee eens dat nationalisme - de oplossing die organisator Yoram Hazoni voorstelde - de oplossing is voor de problemen van het Westen. Niettemin was NatCon een bemoedigend evenement, waaraan Cultuur onder Vuur graag deelnam.

Ook fr. Benedict Kiely, een goede vriend van de recent bekeerde Eva Vlaardingerbroek, was van de partij.

Laatst bijgewerkt: 25 mei 2023 14:54

Doneer