Peiling: 76 procent van Nederlanders wil immigratie "fors omlaag"

Peiling: 76 procent van Nederlanders wil immigratie "fors omlaag"

THEMA'S:

Maurice de Hond peilt wat Nederlanders denken over immigratie en asiel. Zijn nieuwste onderzoek wijst uit dat wel 76 procent een drastische vermindering van de instroom wil.

Overweldigende meerderheid wil minder migratie

Maurice de Hond legde Nederlanders de stelling voor: "De immigratie moet fors omlaag." Slechts 11 procent van de Nederlanders is het oneens. Een overweldigende 76 procent is juist voorstander van een flinke vermindering. Onder 45-plussers is dat zelfs 80 procent.

VVD en CDA: kader wil meer, kiezer wil minder instroom

Wel 92 procent van de VVD-stemmers wil dat de migratiecijfers omlaag gaan. Dat maakt het des te absurder dat de VVD heeft ingestemd met de Spreidingswet, die een aanzuigende werking heeft op de immigratie. Eenzelfde kloof zien we bij CDA: die partij stemde ook voor, terwijl 86% van de CDA-kiezers een reductie wil.

Lees ook: Spreidingswet: dweilen, maar de kraan open laten staan

Zelfs veel GL-PvdA-stemmers willen minder

Bij GroenLinks-PvdA wil alsnog een fikse minderheid van 38 procent dat de immigratie fors omlaag gaat. Dat laat zien hoe breed gedragen deze wens is onder Nederlandse burgers. Migratiebeperking is geen liefhebberij van rechtse partijen, maar de behoefte van de bevolking in de hele breedte.

Asielzoekers uit veilige landen terugsturen

Een grote meerderheid van de GL-PvdA-stemmers (81 procent) is het eens met de stelling: "Asielzoekers die uit veilige landen komen en geen kans hebben op asiel moeten zo snel mogelijk het land uitgezet worden."

Petitie Wilders houd koers

Denemarken geeft het goede voorbeeld

Het nieuwe kabinet weet wat het te doen staat: de immigratie drastisch verminderen. Denemarken toont aan dat dit vrij gemakkelijk kan: met sobere opvang, snelle terugkeer en het wereldwijd verkondigen dat gelukszoekers vooral niet naar ons land moeten komen.

Laatst bijgewerkt: 9 februari 2024 16:47

Doneer