Maurice de Hond: zelfs PVV’ers overschatten stijging van de zeespiegel

Maurice de Hond. Bron afbeelding: DWDD / YouTube.

Maurice de Hond: zelfs PVV’ers overschatten stijging van de zeespiegel

THEMA'S:

“Met hoeveel denkt u dat tussen 1998 en 2022 de zeespiegel in Nederland is gestegen?” Opiniepeiler Maurice de Hond heeft deze eenvoudige vraag voorgelegd aan Nederlanders van allerlei politieke overtuigingen. Met opmerkelijk resultaat.

Geert Wilders

GroenLinksers denken dat de zeespiegel met wel 26,4 centimeter is gestegen. Stemmers van Volt en Partij van de Dieren geloven ook in een toename van meer dan 20 centimeter. Aan de andere kant van het spectrum zit PVV. De aanhangers van Geert Wilders denken dat de zeespiegel in een kwart eeuw met 8,1 centimeter is gestegen.

Nederland daalt, zee stijgt

Je hoort Gerrit Hiemstra al briesen over ‘klimaatontkenning’ door ‘populisten’. Tot je naar de Zeespiegelmonitor van Deltares kijkt. Dan blijkt dat de stijging 7 centimeter was. Al is stijging volgens De Hond relatief: Nederland is gezakt door onder andere aardgasboring, waardoor de zee relatief hoger ligt.

Vul de peiling in: Moet Nederland stoppen met de  EU-klimaatdoelen?

Hoogopgeleiden zouden beter moeten weten

Zelfs PVV’ers overschatten dus de klimaatverandering. Alleen aanhangers van FvD en BVNL onderschatten die, met respectievelijk 5,2 en 3,3 centimeter. Ze zitten nog wel aanzienlijk dichter bij de waarheid dan GroenLinksers en Volters, die prat gaan op hun hogere opleiding en dus beter zouden moeten weten.

Gestage klimaatpropaganda in het onderwijs

Maurice de Hond constateert dat jongeren de stijging hoger inschatten dan ouderen (19 tegen 12 cm). Dat is het effect van gestage klimaatpropaganda in het onderwijs, die zelfs uitstraalt naar dierentuinen: probeer maar de bordjes bij de haaien te lezen zonder doodgegooid te worden met jeremiades over plastic in de oceaan.

Bestel het rapport over linkse indoctrinatie in schoolboeken

Martin Sommer

"Zozeer is de angst inmiddels keukenmeester," stelt Martin Sommer in de Volkskrant naar aanleiding van Maurice de Honds onderzoek. "Maar een politiek die wetten maakt op grond van irreële angsten, daarvoor moet je pas echt bang zijn."

Laatst bijgewerkt: 7 juni 2023 07:02

Doneer