Komt er dan toch een kabinet onder Frans Timmermans?

Frans Timmermans is terug in de race om premier te worden. Althans daar is hij zelf stellig van overtuigd.

Komt er dan toch een kabinet onder Frans Timmermans?

THEMA'S:

De kabinetsformatie verloopt moeizaam. Frans Timmermans lanceert het plan om over links te gaan met VVD, NSC en BBB. Uiteraard met hemzelf als premier.

Frans Timmermans

De GL-PvdA-leider kreeg onbedoeld de lachers op zijn hand door de formerende partijen een deadline te stellen: vóór 1 juni moeten ze klaar zijn. Alsof de oppositiepoliticus daar iets over te zeggen heeft, smaalden critici op X. Maar het gaat Frans Timmermans om een signaal afgeven dat druk zet op de onderhandelende partijen.

Onenigheid op veel dossiers

De tijd begint in het voordeel van Timmermans te werken. Een half jaar na de verkiezingen is een nieuw kabinet niet in zicht. PVV, VVD, NSC en BBB kunnen het maar niet eens worden op veel dossiers. De staatsuitgaven lopen uit de hand, zo waarschuwen partijen, maar de partij van Geert Wilders wil meer geld uitgeven.

Petitie Wilders houd koers

NSC ligt dwars

Op dossiers waar PVV in de rechterhoek zit, stuit de partij op veel weerstand van vooral NSC. Dat gruwelt van ingrijpen bij de totaal verlinkste NPO. De partij van Pieter Omtzigt wil ook dat PVV zijn weerstand tegen de islamisering van Nederland opgeeft.

Migratie is heet hangijzer

Ook het terugdringen van immigratie is een heet hangijzer, omdat daar internationale vluchtelingenverdragen voor aangepast of opgezegd moeten worden. Terwijl 76 procent van de Nederlanders de asielinstroom “fors omlaag” wil.

Lees ook: Asielinstroom stijgt in 2024 met wel 35 procent

Frans Timmermans schuift zichzelf naar voren

Frans Timmermans maakt handig gebruik van de ontstane impasse. Donderdag schoof hij zichzelf in Nieuwsuur naar voren als alternatief voor Wilders. Had hij na zijn verkiezingsnederlaag gezegd dat GroenLinks-PvdA geen rol zou spelen in de formatie, nu zal hij “niet meteen de deur dichtgooien”.

PVV zou verkiezingen nóg glansrijker winnen

Als de formatie van een PVV-kabinet klapt, dan kunnen er nieuwe verkiezingen uitgeschreven worden. Maar dat zou PVV alleen maar machtiger maken: de partij heeft nu 37 zetels in de Tweede Kamer, maar tikt in de peilingen de 50 zetels aan.

Bestel Zwartboek Frans Timmermans - 2

Andere partijen zullen verlies lijden

VVD, NSC en BBB staan daarentegen op verlies. Zij zullen dus de stembus mijden en eerder in zee gaan met Frans Timmermans. Dan mag de tweede grootste partij de coalitie leiden, net als in 1977 en 1982, toen PvdA won maar in de oppositie belandde terwijl CDA de kabinetten leidde.

Meer migratie, meer klimaat

Als premier zal Frans Timmermans de desastreuze klimaatpolitiek van de kabinetten-Rutte opvoeren. De grenzen gaan nog verder open. De Nederlandse cultuur islamiseert verder, want Timmermans meent dat de islam al “sinds 2.000 jaar” tot Europa behoort. Is dit de groenrode toekomst die VVD, NSC en BBB willen?

Lees ook: 18 redenen waarom Frans Timmermans geen premier moet worden

Laatst bijgewerkt: 19 april 2024 07:06

Doneer