Met Paul Rosenmöller zet pensioenfonds ABP vol in op windturbines in Noordzee
Het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds zet de wissels om. Het ambtenarenfonds trok zich terug uit de fossiele industrie en zet nu, met GroenLinkser Paul Rosenmöller in het bestuur, vol in op windturbines. Slecht nieuws voor de gepensioneerden van ABP. Hun pensioenzekerheid wordt ingeruild voor onrendabele klimaatexperimenten.
Grootste windturbinepark van de Noordzee
Het ABP wil het grootste windturbinepark van de Noordzee bouwen. Het fonds meent zo 5,5 miljoen huishoudens te kunnen voorzien van stroom. Daarmee wordt het ABP in de woorden van de bestuursvoorzitter “een grote partij” in de “Nederlandse energietransitie”.
Lees ook: Windvangers: 5 redenen waarom we tegen windturbines moeten vechten
Vogels vliegen te pletter tegen de windturbines
Zoals alle klimaatbeloften is het grootspraak. Als het een week (relatief) windstil is, wordt er aan hooguit 0,2 miljoen huishoudens geleverd. In diezelfde week worden de flora en fauna van de Noordzee wel ernstig verstoord. Vissenscholen raken ontregeld door het gebrom van de windturbines. Vogels vliegen zich te pletter tegen de wieken. Het ABP wordt eerder een grote partij in de Nederlandse klimaatvernieling.
Communist Paul Rosenmöller in ABP-bestuur
De vergroening van het ABP wordt aangedreven door Paul Rosenmöller. De politicus zetelt in het bestuur van het pensioenfonds, omdat hij wil bijdragen aan de ‘verduurzaming’. Rosenmöller heeft geen werkervaring in de pensioensector. Wel was hij jarenlang een communistische activist, die Mao Zedong en Pol Pot verheerlijkte en met GroenLinks strijd voerde tegen privé-eigendom. Communist Rosenmöller steekt bij ABP het rode ideaal van onteigening in een groen jasje.
Werkelijke gevaar is niet klimaatverandering, maar EU
Het ABP gelooft in de klimaatverandering als de grote bedreiging. Ondertussen negeert het fonds het werkelijke gevaar, namelijk de Europese integratie van de Nederlandse pensioenen. Onze pensioenspaarpot van 1.500 miljard euro komt steeds meer in Brusselse handen. Door de EU-transferunie, waarin Nederlanders de pensioenen van Italianen en Fransen gaan betalen. Door de Europese rechter, die steeds kritischer is over ons stelsel, dat niet in lijn is met EU-regels.
ABP laat pensioenbelofte los
ABP-voorzitster Corien Wortmann-Kool ziet het gevaar wel: “Ik weet dat buitenlandse partijen de Nederlandse pensioenmarkt als een strooppot zien waarvan ze grote delen willen inpikken,” zei ze in 2020. “Dat mogen we niet laten gebeuren.” En toch gebeurt het, onder haar neus. Wortmann-Kool is nu eenmaal te druk met het laten zakken van de zeespiegel om het uitgesteld privébezit – wat pensioen feitelijk is – van de Nederlander veilig te stellen. Die Nederlander moet maar zijn verwachtingen bijstellen: “We moeten niet langer spreken van een pensioenbelofte maar van een pensioenverwachting,” aldus de ABP-voorzitster.
Laatst bijgewerkt: 15 november 2022 09:26