De inauguratie van Trump: een reflectie van een veranderend Amerika
Vandaag begint Donald Trump aan zijn tweede termijn als president van de Verenigde Staten. Zijn herverkiezing weerspiegelt een duidelijke verandering in de mentaliteit van het Amerikaanse volk. De keuze voor een “Amerika eerst”-agenda laat zien dat veel Amerikanen af willen van klimaatbeleid, massa-immigratie en linkse ideologie.
Minder klimaatpolitiek
De groeiende scepsis onder Amerikanen over klimaatbeleid heeft een duidelijke rol gespeeld in de afgelopen verkiezingen. Internationale klimaatafspraken, zoals het Klimaatakkoord van Parijs, hebben de Amerikaanse economie onnodig belast. De roep om energie-onafhankelijk te worden en economische groei weer centraal te stellen, vindt gehoor in de plannen van Trump om fossiele brandstoffen te bevorderen en de invloed van de klimaatpolitiek van Biden in te dammen.
Minder klimaatsocialisme
De verwachting is dat Trump direct na zijn inauguratie een reeks ‘executive orders’ zal uitvaardigen om links klimaatbeleid terug te draaien. Dit kan onder meer leiden tot een verruiming van de mogelijkheden voor olie- en gaswinning. Ook het afschaffen van subsidies voor ‘hernieuwbare’ energie en elektrische voertuigen behoort tot de mogelijke stappen.
Lees ook: Frans Timmermans: na Trumps winst moet de EU meer macht grijpen
Minder immigratie
De zorgen van veel Amerikanen over de massa-immigratie via met name de zuidelijke grens is al jaren een centraal thema in de politiek. De brede steun voor een strikter immigratiebeleid laat zien dat Amerikanen verlangen naar veiligheid, een stabiele economie en het behoud van hun culturele identiteit. Iets waar Trump gretig op inspeelt.
Deportatie van illegale immigranten
De roep om strengere immigratiewetten klinkt ook in de VS sterker dan ooit. Veel burgers zien illegale immigratie als een bedreiging voor hun banen, sociale voorzieningen en veiligheid. Maatregelen zoals het beëindigen van geboorterecht (waarmee een ieder die in de VS geboren wordt automatisch staatsburger wordt) en brede deportatiecampagnes worden door velen gezien als noodzakelijk om de rechtvaardigheid te herstellen in het immigratiesysteem.
Lees ook: Trump wint, Harris verliest: de Amerikaanse verkiezingsuitslag is een mokerslag voor links
Minder ‘gender’ en ‘diversiteit’
De publieke weerstand tegen beleid dat ‘diversiteit’, ‘gelijkheid’ en ‘inclusie’ opdringt via federale instellingen is een duidelijk signaal. Veel Amerikanen verlangen naar een terugkeer naar traditionele normen en waarden, waar verdiensten en persoonlijke verantwoordelijkheid de maatstaf zijn. Het schrappen van beleid dat speciale behandeling geeft aan bepaalde groepen, zoals ‘transgender’ personen in het leger, wordt door velen gezien als een stap richting nuchterder overheidsbeleid.
Donald Trump en het WEF
Later deze week zal Trump per video verschijnen bij het World Economic Forum in Davos, waar zijn nadruk op nationale soevereiniteit tegenover het globalisme van Klaus Schwab komt te staan. De groeiende afkeer van het globalisme in Amerika zal ongetwijfeld een centrale rol spelen in de boodschap van Trump. De oproep om nationale belangen voorop te zetten wordt immers breed gedragen door de Amerikanen, die zich steeds duidelijker verzetten tegen de internationale betrekkingen waar deze de eigen vrijheid en welvaart belemmeren.
Lees ook: Woke-criticus: 'Trumps overwinning signaleert een terugkeer naar conservatieve waarden'
Coronadwang en abortus
Hoewel sommige plannen van Trump lof verdienen, zijn er ook redenen voor terughoudendheid. Tijdens zijn eerste termijn voerde Trump in het kader van corona maatregelen door die grote vrijheidsbeperkingen met zich meebrachten. Ook zijn abortusstandpunt blijft opportunistisch en halfslachtig. Hoewel zijn benoeming van conservatieve rechters in het Hooggerechtshof heeft bijgedragen aan het terugdraaien van het federale recht op abortus, waardoor afzonderlijke staten zelf bepalen in hoeverre abortus legaal is, ontbreekt een heldere afwijzing van abortus in zijn beleid.
Gezond verstand?
Trump stelde dat hij “common sense” terug wil brengen in de politiek. We mogen hopen dat zijn recente opmerkingen over de annexatie van Canada en Panama of de aankoop van Groenland dit streven niet ondermijnen. Zeker wanneer hij de wereld op z’n kop zet door daad bij het woord te voegen.
Politiek opportunisme
Trump lijkt, als een typische politicus, geneigd om beleid af te stemmen op de overtuigingen en draagkracht van zijn achterban, in plaats van uit te gaan van een principiële verdediging van de goede zaak. En zoals we van Trump gewend zijn, was bij zijn inauguratie aan hoogdravende grootspraak geen tekort. Ondanks dat we met de overwinning van Trump voorzichtig optimistisch mogen zijn, zeker gezien de nederlaag die dit voor links betekent, is voorzichtigheid geboden bij het al te enthousiast omarmen van een politiek figuur, hoe aantrekkelijk bepaalde standpunten ook lijken. Eerst zien, dan geloven.
Laatst bijgewerkt: 21 januari 2025 23:04