De uitslag van de EU-verkiezingen is een nederlaag voor het Europees federalisme.
EU-kenner Stefan Auer: "Het idee van een steeds hechtere unie is voorbij"
Het centrum heeft standgehouden, zo stelden linkse commentatoren opgelucht na de Europese verkiezingen. EU-kenner Štefan Auer duidt de uitslag heel anders.
'Einde van ambitie om EU federatie te maken'
“In de komende jaren zullen deze verkiezingen worden gezien als een belangrijk keerpunt,” zo voorspelt politicoloog Štefan Auer in Prospect Magazine. “Ze zullen het einde inluiden van de ambities van de EU om zichzelf om te vormen tot een supranationale, quasi-soevereine federatie.”
Frans-Duitse as
Auer, hoogleraar Europastudies aan de Universiteit van Hong Kong, wijst op de verkiezingsuitslagen in de Frans-Duitse as. Zowel de sociaaldemocraten van bondskanselier Olaf Scholz als de linksliberalen van president Emmanuel Macron hebben een fikse nederlaag geleden tegen de eurosceptici van respectievelijk AfD en RN.
Meloni neemt het stokje over van Macron
Macrons reactie, het uitschrijven van parlementsverkiezingen, is politieke zelfmoord. “Hij zal niet langer worden gezien als een geloofwaardige leider van Frankrijk - en nog meer van Europa,” aldus Auer. De kroon gaat naar premier Giorgia Meloni, die in Italië 29 procent van de stemmen haalde.
Lidstaten hakken de knopen door
De toon zal in Brussel gezet worden door eurosceptische leiders van lidstaten. Zeker niet door Ursula von der Leyen, voorzitster van de Europese Commissie. Immers als er echt crisis is, dan hakken de machtige lidstaten de knopen door, zo laat Auer ook zien in zijn boek European Disunion.
Lees ook: Frans Timmermans onder vuur van ex-bazin Von der Leyen: "Symbool van polarisatie"
'Nationaliseer Europa'
“Het idee van een steeds hechtere unie is voorbij”, concludeert Auer. “Om de democratie in Europa te redden, moet de Europese politiek niet verder Europeaniseren, maar opnieuw nationaliseren.”
Europa in beschavingscrisis
Nationalisme alleen zal ons echter niet redden. De soevereiniteit van lidstaten evenmin. De politicoloog Auer ziet onvoldoende dat Europa zich in een beschavingscrisis bevindt. Die uit zich in cultureel relativisme, lage geboortecijfers en het zwartmaken van het christendom.
Geestelijke eenheid
Om onze beschaving te redden is juist een vorm van Europese eenheid nodig. Maar dan niet een die directieven uitvaardigt over hoe krom de bananen mogen zijn. Eerder een geestelijke eenheid, in de christelijke beschaving die ons continent groot gemaakt heeft.
Laatst bijgewerkt: 2 juli 2024 05:20