Ursula von der Leyen gaat EU-burgers 'vaccineren' tegen 'desinformatie'

Ursula von der Leyen maakt een ongelukkige vergelijking tussen vaccineren en desinformatie bestrijden, terwijl zij onder vuur ligt voor sms'jes met de CEO van Pfizer. Bron afbeelding: Flickr / FinnishGovernment.

Ursula von der Leyen gaat EU-burgers 'vaccineren' tegen 'desinformatie'

THEMA'S:

Ursula von der Leyen ontvouwt nieuwe plannen in haar strijd tegen conservatieve stemmen in Europa. De EU-chefin wil burgers “vaccineren” zodat “desinformatie” geen vat krijgt.

Ursula von der Leyen

De voorzitster van de Europese Commissie deed haar uitspraken op 14 mei, tijdens de Copenhagen Democracy Summit in Denemarken. Daar presenteerde Ursula von der Leyen haar plan voor een ‘Europees Democratieschild’ tegen buitenlandse beïnvloeding van het publieke debat.

EU mag kritische informatie over corona censureren

Het ‘Europees Democratieschild’ is onderdeel van een breed offensief om conservatieve stemmen het zwijgen op te leggen. Von der Leyen noemt de Digital Services Act. Daarmee kan de EU sociale media als Facebook dwingen om in crisistijd ongewenste content te verwijderen. Tijdens coronatijd is deze censuur massaal ingezet om de waarheid over bijvoorbeeld ineffectieve mondkapjes te onderdrukken.

Bestel brochure EUSSR

EU-censuur rukt op

Eerder onthulde Cultuur onder Vuur al dat de EU haar eigen verkiezingen manipuleert. Het Europees Parlement weert rechtse politici van het officiële verkiezingsdebat. De Europese Commissie wil surveillance-software installeren op alle telefoons. Zogenaamd om kinderpornografie te bestrijden. Experts waarschuwen voor massale inbreuken over de vrije meningsuiting.

Vergelijking met vaccineren

Het ‘Europees Democratieschild’ moet alle EU-censuur overkoepelen. Von der Leyen vergelijkt het schild met een vaccin: “In plaats van een infectie te behandelen als deze eenmaal heeft toegeslagen, het de-bunken, is het beter om te vaccineren, zodat ons lichaam wordt ingeënt. Pre-bunking is dezelfde aanpak.”

Von der Leyen onder vuur vanwege sms'jes met Pfizer-CEO

De vergelijking is saillant. Von der Leyen ligt onder vuur vanwege haar sms’jes met Pfizer-CEO Albert Bourla over aanschaf van vaccins tegen corona. De Commissievoorzitster wil daar geen inzage in geven, ook niet aan het Europees OM. Dat heeft het onderzoek nu een half jaar op pauze gezet, zodat Von der Leyen herbenoemd kan worden. Een staaltje corruptie dat alles zegt over de ware bedoelingen achter het ‘Europees Democratieschild’.

Laatst bijgewerkt: 3 juni 2024 06:53

Doneer