EU-gate: de EU beïnvloedt eigen verkiezingen

Sociale media kunnen met fakenieuws de democratie om zeep helpen, meent Ursula von der Leyen. Intussen laat ze zelf de uitslag van de EU-verkiezingen ermee beïnvloeden. (Foto: Wikipedia)

EU-gate: de EU beïnvloedt eigen verkiezingen

THEMA'S:

De begrippen ‘desinformatie’ en ‘factchecken’ worden steeds meer de herkenningssignalen van dominante narratieven die zich trachten te handhaven. Vaker wel dan niet vergezeld van de insinuatie dat het onwelgevallige geluid op een of andere manier ‘rechts-extremistisch’ of erger is. Het is het woordgebruik van wat journalist Wierd Duk "poortwachters voor de geaccepteerde mening" noemt.

‘Misinformatie en desinformatie’

Ook op EU-niveau is dat zo. Ursula von der Leyen ging begin dit jaar hevig tekeer tegen EU-sceptici die zij wegzette als “populisten, nationalisten en demagogen” die “onze waarden met voeten treden en ons Europa willen vernietigen”. In een toespraak op het World Economic Forum noemde ze bovendien “misinformatie en desinformatie” grotere bedreigingen voor de wereld dan oorlog en klimaatverandering. Ze zinspeelde zelfs op censuur omdat sociale media anders “de democratie kunnen verwoesten”.

Factcheckers zelf desinformeerders

Je herkent dezelfde rode lijn die NPO-programma’s als Medialogica en Pointer laten zien. Onder de schijn van objectieve fact checking ondersteunen zij dominante en globalistische narratieven (klimaat, gender enzovoort) die het juist verdienen kritisch bevraagd te worden. Welbeschouwd leveren deze eenzijdige en partijdige fact checkers dus zelf desinformatie, omdat ze geen argumenten aanvallen omdat ze onwaar zijn, maar omdat ze onwelgevallig zijn.

Volg COV op Telegram

Waarschuwing tegen desinformatie

Oud-europarlementariër voor de PVV, Lucas Hartong maakt via X attent op weer een andere dubieuze ‘waarheidsvriend’: Benedmo. “Krijg ik opeens een bericht van de 'BENEDMO hub' in mijn tijdlijn”, twittert Hartong, “om me te waarschuwen voor 'desinformatie', met name rondom de EP verkiezingen. Hmmm...” En hij vraagt zich af: “Wie of wat is dat voor organisatie? Heel verhaal op X en op hun eigen website. Ze zijn ook actief in het onderwijs, tegen die verfoeide 'desinformatie'. Wat dat is wordt niet duidelijk. Wel dat het Vlaams-Nederlands is en o.a. ANP zit erbij.”

Kleine lettertjes: EU financiert Benedmo

Benedmo beïnvloedt dus ook het Algemeen Nederlands Persbureau. “Maar dan valt mijn oog opeens op essentiële informatie op hun website”, aldus Hartong. “Het is een beetje verstopt, in kleiner lettertype: de EU financiert deze club. Aha. Dan is alles weer duidelijk. De EU beschouwt namelijk alles wat hen niet bewierookt als 'desinformatie'.” Nogmaals, hier is een oud-europarlementariër aan het woord die weet waar hij het over heeft.

EU subsidieert media over EU

“De EU fact checkt zich met de vermelde mediapartners een slag in de rondte”, hoont Hartong. En: “Wij betalen dat als burgers van de lidstaten. De gekte regeert en de EU vreest de aanstaande EP verkiezingen. De burgers zouden deze fact checkers wel eens een draai om de oren kunnen gaan geven!” En hij voegt eraan toe: “Als EP-lid heb ik destijds aan de kaak gesteld dat media worden gesubsidieerd om te berichten over de EU. Ik blijf 100% van mening dat een medium nooit geld moet aannemen van een organisatie waarover bericht wordt.”

Hartong2

Gekochte EU-‘informatie’

Lucas Hartong legt de vinger op de zere plek: hoeveel objectiviteit kun je verwachten van gekochte voorlichting? Hoe objectief is de bestrijding van vermeend fakenews, als de opvallendste eigenschap van de bestreden nieuwsberichten is dat zij de bekostiger van de zogenaamde factchecker in de weg zitten? In dit geval de EU. En terwijl Benedmo met EU-geld via sociale media de EU-verkiezingen beïnvloedt, roept EU-voorzitster Ursula von der Leyen dat diezelfde sociale media, “niet toegestaan mag worden de democratie te vernietigen”. Laat haar eerst de hand maar eens in eigen boezem steken.

Laatst bijgewerkt: 24 mei 2024 14:32

Doneer