Diederik Samsom door het stof wegens niet melden van baan bij Gasunie

Diederik Samsom weet heel zeker dat hij als milieuactivist volkomen neutraal toezicht zal houden op de 'fossiele' Gasunie. (Beeld: screenshot NPO)

Diederik Samsom door het stof wegens niet melden van baan bij Gasunie

Diederik Samsom, architect van de Green Deal en van het aardgasverbod, verraste vriend en vijand met het aanvaarden van een bezoldigde functie bij de Gasunie. Hij wordt voorzitter van de raad van commissarissen bij het Nederlandse staatsbedrijf.

Samsom had toestemming moeten vragen

Dit blijkt echter een staartje te krijgen. Om corruptie en ongepaste beïnvloeding tegen te gaan, moeten vertrekkende ambtenaren toestemming vragen aan het dagelijks bestuur van de EU als ze een functie aanvaarden die direct verband houdt met hun vorige werk. Samsom heeft dit echter nagelaten.

'Fout van mijn kant'

Naar Samsoms eigen zeggen werd hij zich pas na aanvaarding van de functie bewust van wat hij nu grootmoedig “een fout van mijn kant” noemt. Hij heeft de vereiste toestemming dus maar achteraf aangevraagd. "Deze niet-uitvoerende toezichthoudende rol in de raad van commissarissen van een staatsbedrijf levert geen potentieel belangenconflict op met mijn eerdere rol als ambtenaar bij de Commissie”, weet Samsom zeker. “Ik zal dus in vertrouwen de procedure van de Commissie afwachten, die nu in gang is gezet".

Volg COV op Telegram

Samsom doet een WC-eend

Hoewel al in de fout, neemt Samsom nu dus ook nog een voorschot op het besluit van de Commissie. Zijn beoordeling van de eigen situatie is echter een WC-eend. Het is onmogelijk om alle situaties te voorzien waarin er voor hem een belangenconflict zou kunnen optreden. Bovendien is het redelijk ongeloofwaardig om, als je een reputatie hebt te verliezen als milieuactivist en ‘groene’ EU-topambtenaar, jezelf als ‘neutraal’ voor te stellen als toezichthouder van een ‘fossiel’ gasbedrijf. Te meer daar 'Mr. Gasverbod', die twee miljoen huishoudens van het gas zou halen, óók alvast laat weten te werken aan een Green Deal 2.0.

Rechterhand van Frans Timmermans

Het omgekeerde is dus het geval: Samsom is als toezichthouder bij de Gasunie bij voorbaat gecompromitteerd. Daar helpt geen lieve WC-eend aan. Bovendien was hij in Brussel de rechterhand van omstreden partijgenoot Frans Timmermans. Pikant is dat deze al even lichtzinnig had laten weten "er zeker van te zijn dat hij [Samsom] het geregeld had met de Commissie". Niet dus.

Ethical bypass of 'de regels omzeilen'

Zoals commentator Frank Furedi opmerkt is het nonchalante gedrag van Samsom, samen met de gedachteloze instemming van Timmermans, “typisch voor het gedrag van Eurocraten” die "allemaal lijken te lijden aan de aandoening van ethical-bypass": dat wil zeggen dat ze zonder problemen regels omzeilen wanneer die hun privébelang in de weg zitten.

Laatst bijgewerkt: 29 juni 2024 06:10

Doneer