Wat bespreekt Rutte deze week bij het World Economic Forum?

Klaus Schwab van het World Economic Forum is de inspirator van de Great Reset, de grote herstart. In premier Rutte vindt hij een gewillige partner. (Foto: World Economic Forum)

Wat bespreekt Rutte deze week bij het World Economic Forum?

THEMA'S:

Dinsdag reist premier Mark Rutte naar het World Economic Forum. Wat wordt er besproken op de controversiële bijeenkomst?

World Economic Forum

Het thema van het WEF is in 2024 Rebuilding Trust, ofwel de wederopbouw van vertrouwen. In een toelichting zegt de Rijksoverheid dat naast internationale veiligheid en economische groei “de opkomende rol van AI” en een “langetermijnstrategie op het gebied van klimaat” op de agenda staan. De uitgenodigde sprekers over deze onderwerpen hebben steevast één boodschap: we moeten problemen ‘mondiaal oplossen’ in een ‘nieuwe wereldorde’, ofwel: de Great Reset.

AI en klimaat, maar ook gender

In 2020 – 2022 was het coronavirus de perfecte aanleiding voor het Great Reset-gedram. In 2023 – 2024 was het klimaat. Komende jaren zal kunstmatige intelligentie een belangrijke rechtvaardiging zijn voor méér macht naar internationale lichamen als WHO en WEF. Wat jaar na jaar hetzelfde is, is het gehamer op meer gendergelijkheid.

Vul de peiling in: Moet Nederland uit het World Economic Forum stappen?

Wat bespreekt Rutte op het World Economic Forum?

We weten niet precies welke gesprekken Rutte in Davos voert. Vrijwel zeker is dat zijn kandidatuur voor secretaris-generaal van de NAVO daar ten sprake komt. Alle gesprekken zijn besloten. Een discreet overleg met bijvoorbeeld de Amerikaanse nationaal veiligheidsadviseur of de Franse president Emmanuel Macron is zo geregeld. Verwacht van Rutte daarom geen kritische opstelling, eerder een enthousiast meepraten over mondiale oplossingen voor mondiale problemen.

WEF maakt bindende afspraken met Nederland

Het World Economic Forum presenteert zich graag als neutrale praatclub. De club van Klaus Schwab heeft echter juridisch bindende afspraken met de Nederlandse overheid gemaakt over “duurzaam investeren”, zo geeft het kabinet zelf toe in antwoorden op Kamervragen. Bindende afspraken maak je niet met een niet-gouvernementele organisatie die slechts forum pretendeert te zijn.

Volg COV op Telegram

Waarom mag de Kamer niet weten wat er in het 'Great Reset Portal' zit?

Veelzeggend is dat het WEF een “Great Reset Portal” runt om informatie aan Nederlandse ministers te sturen. Het kabinet weigert de Tweede Kamer inzage. De controlerende functie van de Tweede Kamer is kennelijk van ondergeschikt belang aan de geheimhouding van de WEF-instructies.

Dit keer is Poetin er niet bij

Premier Mark Rutte zal woensdag en donderdag deelnemen aan het World Economic Forum. Hij is niet de enige Nederlander in Davos. Onder anderen koningin Maxima, bankpresident Klaas Knot en defensieminister Kajsa Ollongren zijn er ook. Zij bevinden zich in het gezelschap van WHO-chef Tedros Adhanom Ghebreyesus, de Oekraïnse president Volodymyr Zelenskyy en – opvallend genoeg – de kersverse Argentijnse president Javier Milei. Vladimir Poetin, in het verleden meermaals te gast in Davos, is er niet bij.

Lees ook: Vladimir Poetin vertegenwoordigt niet de anti-Davos Partij

9.700 ton CO2 uitstoten om klimaatopwarming te bespreken

Deze leiders komen vanzelfsprekend met het vliegtuig naar Davos. Onderzoeksinstituut CE Delft berekende dat in 2022 9.700 ton CO2 uitgestoten werd door prominenten om naar het World Economic Forum te gaan. Dat is vergelijkbaar met de wekelijkse uitstoot van wel 350.000 auto’s.

We hebben het tegenovergestelde nodig van wat WEF wil

Het World Economic Forum vindt plaats tegen de achtergrond van diverse crises. We noemen slechts de oorlogen in Oekraïne, Israël en Jemen. Een ‘Great Reset’ is inderdaad nodig, maar dan het tegenovergestelde van hoe het World Economic Forum die invult. We moeten stoppen met Revolutionaire projecten als de klimaattransitie en de appeasement van het agressieve China. We moeten terugkeer naar de principes van de Westerse christelijke beschaving. Pas dan zal de wereld balans en vrede kennen.

Laatst bijgewerkt: 15 januari 2024 20:43

Doneer