Wat wordt er nu besproken op het World Economic Forum?

Klaus Schwab en Mark Rutte bij het World Economic Forum.

Wat wordt er nu besproken op het World Economic Forum?

THEMA'S:

Deze week komen duizenden prominenten samen op het World Economic Forum. Wel zeven ministers van Rutte IV reizen af naar het Zwitserse Davos. Het zegt veel over het gewicht van de bijeenkomst, die voorgezeten wordt door Klaus Schwab. Welke plannen worden er besproken?

World Economic Forum

Laten we het World Economic Forum zelf eerst aan het woord. “Samenwerking in een gefragmenteerde wereld”, dat is het thema van 2023. Op de website van de WEF lezen we in warrig management-Engels over “tastbare, systeempositieve verandering” als uitdaging van onze tijd. We moeten “manieren vinden om een collectief gevoel van autoriteit te herstellen en defensieve maatregelen om te zetten in proactief, visiegedreven beleid en bedrijfsstrategieën.”

Achter gesloten deuren

Gelukkig hoeft de Nederlandse burger dit martelproza niet te lezen. Het kabinet zal na terugkomst toch alle bevindingen delen met de Tweede Kamer? Dat is helaas niet het geval. De bijeenkomsten vinden grotendeels achter gesloten deuren plaats. Nu is besloten overleg geen probleem, ware het niet dat politici verkozen zijn door burgers aan wie ze verantwoording moeten afleggen. Burgers wier dagelijks leven bepaald zal worden door alle WEF-plannen.

Een greep uit de plannen die tot nu toe geopperd zijn op het World Economic Forum:

Wef afb 1

De Groene politicus Bastien Girod tijdens het World Economic Forum van 2023.

#1: Maak autorijden onmogelijk

Richt steden zo in dat scholen, winkels en kantoren allemaal op woonafstand zijn. Deze droom ontvouwt Bastien Girod van de Zwitserse Groenen. Dan hebben mensen geen auto nodig en hoeven ze er überhaupt niet een te kopen. Het haakt mooi in op de EU-milieuregels die de prijs van gezinsauto’s zo opdrijven dat autofabrikanten waarschuwen dat autovervoer voor gewone burgers onmogelijk gaat worden. Wel zo handig voor de doorvoeren van een controlesysteem naar Chinees model, waarbij burgers uit het openbaar vervoer geweerd worden voor het uiten van de verkeerde mening. In dezelfde geest pleit Girod voor het straffen van bedrijven die niet mee willen doen met de klimaattransitie.

Wef afb 2

Vicepremier Liu He van communistisch China in Davos.

#2: Zet de deuren wagenwijd open voor communistisch China

De politici en CEO's in Davos hebben de mond vol van mensenrechten, behalve als het om communistisch China gaat. Covid-19 mag bijvoorbeeld niet het "Chinese virus" genoemd worden, zoals de "Spaanse griep" van 1918-1919. Terwijl het steeds duidelijker wordt dat de Chinese Communistische Partij het virus (of het nu wel of niet ontworpen is in een lab) gebruikt als middel om internationaal aanzien en controle te verwerven. Ondanks - of juist dankzij - deze streken mag de Chinese vicepremier Liu He spreken op het WEF van dit jaar. He spreekt wel 11 keer over internationale samenwerking en wereldvrede, aldus Reuters. Dit terwijl China christenen vervolgt, Oeigoeren en Tibetanen verdrukt en Taiwan intimideert. Het weerhoudt EU-chefin Ursula von der Leyen er niet van om in Davos te pleiten voor 'samenwerking met China in plaats van afstoten'.

Wef afb 3

De groene agenda die het WEF wereldwijd pusht, maakt grondstoffen als goud, kobalt en lithium steeds gewilder. De menselijke prijs van deze stoffen is hoog. Bron afbeelding: Flickr.

#3 Maak de wereld afhankelijk van grondstoffen voor ‘duurzame energie’

Elk jaar publiceert het WEF een Global Risk Report, over de voornaamste bedreigingen voor de wereld. Voor komende twee jaar is dat de levenskostencrisis. Voor de langere termijn is dat klimaatverandering. Klimaatlinkse thema’s staan op op plaats 1, 2, 3 én 4 in de top-10 van bedreigingen. Het WEF meent dat de “natuur ineenstort”. Het rapport schetst een rampscenario van wereldwijd conflict over schaarse grondstoffen als kobalt. Het WEF vertelt er niet bij dat kobalt vooral nodig is voor de opslag van ‘duurzame energie’, één van de ideologische speerpunt van Klaus Schwab’s club. Kobalt is amper nodig met kernenergie. Dat is een eenvoudige oplossing voor schaarste. Opvallend genoeg rept het rapport niet één keer over kernenergie. Het WEF reikt oplossingen aan voor problemen die het zelf creëert.

Wef afb 4

#4: Verklaar kritiek op WEF tot de grootse bedreiging

“Samenwerking in een gefragmenteerde wereld”, het thema van WEF 2023, werd bij de openingstoespraak door Klaus Schwab uitgediept. "We moeten de meest kritieke vorm van fragmentatie overwinnen", stelde Schwab. Dat is tussen zij die "constructief" denken en zij die een "negatieve, kritische en confrontationele houding" aannemen. Met andere woorden: het grootste gevaar in de wereld zijn de mensen die niet de WEF-agenda onderschrijven.

Wef afb 5

#5: Stel een CO2-prijs in op alle producten

Er is één ding wat overheden in heel de wereld moeten doen om klimaatverandering te bestrijden, stelt professor Ngaire Woods bij WEF 2023. Dat is een "werkelijke CO2-prijs" instellen op producten. Het is een idee dat we in Nederland kennen van D66-econome Barbara Baarsma, die een systeem voorstelde waarbij de armen hun CO2-krediet kunnen verkopen aan rijken zoals zij, zodat ze op vliegvakantie kan. Maar als de klimaatcrisis echt zo erg is, waarom ga je dan überhaupt op vliegvakantie? Waarom wordt het WEF niet via Zoom georganiseerd? Dat scheelt heel wat duizenden privévluchten.

Vul de peiling in: Moet Nederland uit het World Economic Forum stappen?

Laatst bijgewerkt: 17 januari 2023 14:56

Doneer