Gregory Wrightstone op Clintelcongres: ‘CO2-stijging juist voordelig!’

Cultuur onder Vuur was aanwezig op het jubileumcongres van de klimaatkritische organisatie Clintel. Al vijf jaar vertellen zij de verzwegen kant van de klimaatwetenschap, ook in Nederland. Beeld: Marcel Crok, een van de oprichters van Clintel. (Bron foto: https://clintel.nl/jubileumcongres-clintel-ipcc-beoefent-cartoon-science/)

Gregory Wrightstone op Clintelcongres: ‘CO2-stijging juist voordelig!’

‘Er is geen correlatie tussen CO2-toename en de opwarming van de aarde.’ Aardwetenschapper Gregory Wrightstone bestrijdt een hardnekkige mythe binnen het klimaatnarratief. Hij was 18 juni j.l. een van de sprekers op het jubileumcongres van Clintel. Cultuur onder Vuur doet verslag.

Clintel: al vijf jaar tegen klimaathysterie

In 2019 richtten Guus Berkhout en Marcel Crok Clintel op. De onafhankelijke stichting wil “de stem van rede (…) zijn in het vaak oververhitte klimaatdebat”. Met hun organisatie beogen de wetenschappers de rol van “klimaatwaakhond” op zich te nemen, ook op het gebied van beleid. Cultuur onder Vuur-campagneleider Hugo Bos was persoonlijk uitgenodigd om het boeiende congres bij te wonen.

Lees ook: Waarom de media u probeert te overtuigen dat het weer extremer wordt

CO2 niet verantwoordelijk voor opwarming

Er bestaat geen twijfel over het feit dat er nu veel meer CO2 in de lucht zit dan een eeuw geleden. Het grootschalig verbruik van fossiele brandstoffen speelt hierin een sleutelrol. Dat dit voor hogere temperaturen zou zorgen, is volgens aardwetenschapper Gregory Wrightstone een misvatting. Er is namelijk al 300 jaar een lineaire temperatuurstijging aan de gang, terwijl de uitstoot van koolstofdioxide in de laatste 80 jaar juist exponentieel stijgt. Met andere woorden, als CO2 daadwerkelijk zou leiden tot temperatuurstijging, zouden we ook die de laatste tientallen jaren flink moeten zien stijgen, maar dat gebeurt niet.

Zeespiegelstijging niet door CO2-toename

De zeespiegelstijging daarentegen neemt wel lineair toe, net als de stijging van de temperatuur. Daar bestaat dus wél een causaal verband: doordat de temperatuur stijgt, smelt er meer ijs, waardoor er meer vloeibaar water in de zee zit. Er is volgens Wrightstone dan ook geen reden om te denken dat de CO2-uitstoot hier verantwoordelijk voor is. Volgens hem is er überhaupt geen hard bewijs dat CO2 de temperatuur op aarde beïnvloedt.

Bestel "Hoe winnen we de klimaatoorlog"

‘CO2 heeft ook veel voordelen!’

Maar niet alleen is de CO2 uitstoot niet verantwoordelijk voor de nadelen van ‘klimaatverandering’, het heeft juist ook geleid tot veel positieve ontwikkelingen die nauwelijks bekend zijn. In zijn boek Een welkome opwarming gaat Wrightstone daar uitgebreid op in. Een van de belangrijkste is dat onze gewassen hierdoor veel beter groeien. Een andere, verrassende mede-veroorzaker hiervan is overigens stikstof. Ook de hogere temperatuur draagt hieraan bij.

CO2 vergroent de aarde

Sommige wetenschappers spreken dan ook over een global greening (een wereldwijde vergroening). Juist door deze toename van CO2 gedijen planten en bomen. Je hoeft echter geen klimaatwetenschapper te zijn om dit te verklaren: vegetatie heeft koolstofdioxide nodig voor fotosynthese. Dit geeft ons weer zuurstof om te ademen. En dan is er nog een bijkomend voordeel: de vergroening van de aarde remt de temperatuurstijging. Voor gewone Nederlanders is dit fenomeen ook merkbaar: op een snikhete dag is het in het bos een stuk koeler dan midden in de stad. Dit heeft ermee te maken dat planten en bomen zonlicht opnemen.

Lees ook: 10 klimaatvoorspellingen die nooit uitgekomen zijn

Censuur

Dit soort conclusies druisen lijnrecht in tegen het klimaatnarratief van Rob Jetten, Frans Timmermans en anderen. Clintel’s bevindingen worden in Nederland echter niet in dankbaarheid ontvangen. Sterker nog, ze ondervinden regelmatig censuur. Eerder deze maand werd de vertoning van een van hun films Climate: The Movie geweigerd door de CDA-burgemeester van Brunssum. Ze blijven desondanks, net als Cultuur onder Vuur, doorstrijden tegen het misleidende klimaatnarratief van de eco-lobby.

Linkse mythes weerlegd

Organisaties als Clintel zijn zeer waardevol. Met hun wetenschappelijke benadering en expertise, rekenen ze genadeloos af met de linkse mythes omtrent de opwarming van de aarde en CO2-uitstoot. Het daadwerkelijke doel van de klimaatlobby heeft echter weinig te maken met waarheidsbevinding omtrent wetenschappelijke feiten. Anders zou hun inbreng juist gewaardeerd worden ‘experts’. Het gepraat over ‘klimaatverandering’ is slechts een masker voor een achterliggende totalitaire, politieke agenda. Dat verklaart ook de censuur waar zowel Clintel als Cultuur onder Vuur mee te maken krijgt.

Laatst bijgewerkt: 25 juni 2024 11:24

Doneer