Minister Adema torpedeert eigen stikstofbeleid als “onwerkbaar” voor vissers en boeren

Minister Piet Adema: We zijn met het stikstofbeleid in een totaal doorgeslagen modelwerkelijkheid terechtgekomen. (Beeld: YouTube)

Minister Adema torpedeert eigen stikstofbeleid als “onwerkbaar” voor vissers en boeren

THEMA'S:

Minister Piet Adema (ChristenUnie) distantieert zich van het omstreden stikstofbeleid van Rutte IV. Hij wil dat dit realistischer wordt ingestoken. Hij wil af van de abstracte rekenmodellen. “Er is in mijn ogen sprake van een totaal doorgeslagen modelwerkelijkheid, die niet werkbaar is voor de visserij.”

Stikstofrekenmodel staat geen vergunningen toe

Het probleem is dat het huidige, al dertig jaar oude stikstofrekenmodel ‘Aerius’ vrijwel geen vergunningen voor visserijschepen toestaat. “Dat komt doordat schepen varen en niet op een vaste plek bij een natuurgebied liggen”, legt Adema uit in De Telegraaf. “Nogal logisch, maar in de modellen loop je daarmee vast”, aldus de minister. Dit terwijl de visserij maar weinig stikstof meer uitstoot. Nieuwe katalysatoren verminderen de uitstoot met nog eens 80 procent, maar zelfs dan staat het gehanteerde rekenmodel nog nauwelijks vergunning toe.

Reële stikstofreductie

Met zijn kritiek torpedeert Adema in feite zijn eigen beleid en dat van stikstofminister Christianne van der Wal. Dat neemt hij voor lief, zegt hij. Adema wil werken aan een “toekomstperspectief” voor zowel vissers als boeren. Hij houdt vast aan het belang van het terugdringen van stikstof, maar dan op basis van reële reductie, niet via rekenmodellen. Garnalenvissers zijn blij met dit nieuwe inzicht van de demissionaire landbouwminister, maar “liever hoorden we dit twee jaar terug, niet nu er verkiezingen aankomen.”

COV WhatsApp-banner

Vissers worden “moedeloos”

Bovendien zijn de stikstofbeperkingen niet de enige natuurproblematiek waarmee vissers geconfronteerd worden. Johan Seepma, voorzitter van vissersvereniging Hulp in Nood, bestrijden natuurorganisaties de garnalenvissers vanwege ‘bodemberoering’. Seepma in De Telegraaf: “Je wordt er wel moedeloos van. Je hebt een kotter met twee mensen erop. Een klein bedrijfje dat wel te maken heeft met drie ministeries.” Van de circa 190 garnalenvissers spelen volgens hem tientallen met de gedachte het bijltje er maar bij neer te gooien.

Laatst bijgewerkt: 13 november 2023 12:42

Doneer