Gezondheidsklachten door windturbines doen huisartsen de noodklok luiden: ‘Overheid doet niets!’

Inwoners van Meeden en andere plaatsen die in de buurt van windmolens liggen worden hun huizen uitgebromd.

Gezondheidsklachten door windturbines doen huisartsen de noodklok luiden: ‘Overheid doet niets!’

THEMA'S:

“Gillend gek” worden ze van het geraas en gebrom. De inwoners van het Groningse dorpje Meeden kampen met ernstige gezondheidsklachten als gevolg van nabijgelegen windturbines. Huisarts Cornelis Pet beschrijft in het Algemeen Dagblad de wanhoop onder zijn patiënten, waarbij een echtpaar zelfs een geluiddichte kast heeft laten bouwen om het lawaai buiten te houden.

Een derde geplaagd door klachten

Om aan de overlast te ontsnappen, zijn velen gedwongen elders te slapen. Sinds de ingebruikname van de turbines in 2020 heeft de stichting Tegenwind N33 bijna achthonderd klachten verzameld, waarvan een groot aantal bij huisarts Pet terechtkomt. Ongeveer een derde van de Meedense bevolking heeft gezondheidsklachten als gevolg van het gebrom en geraas van de windturbines.

Lees ook: Windturbines op zee: Het grootste milieuschandaal van onze tijd

Een veelvoorkomend probleem

Huisartsen elders in Nederland, zoals Sylvia van Manen uit Den Bosch, merken vergelijkbare klachten op onder hun patiënten, zoals duizeligheid, migraine en angstgevoelens. Zelfs de leefgewoonten van mensen veranderen om de hinder te verminderen, zoals een patiënt die niet meer in de woonkamer durft te zitten vanwege het geluid van de turbines.

Windturbines veroorzaken gezondheidsklachten

Een recent rapport van het Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg beweert dat huisartsen tussen 2012 en 2021 geen verhoogde gezondheidsproblemen vaststellen bij mensen die dicht bij windturbines wonen. Dit rapport wordt echter bekritiseerd door experts zoals epidemioloog Dick Bijl van Wind Wiki, die de methodologische tekortkomingen benadrukken. Bijl wijst erop dat de gebruikte codes voor medische diagnoses niet geschikt zijn om conclusies te trekken over de relatie tussen windturbines en gezondheidsproblemen.

Bestel "Hoe winnen we de klimaatoorlog"

“Pure volksverlakkerij”

Het gebrek aan actie van de overheid en de focus op windenergie zonder rekening te houden met gezondheidsrisico's baart huisartsen zorgen. Ze benadrukken de noodzaak van nauwkeuriger onderzoek en strengere regelgeving om de gezondheid van de bevolking te beschermen. Artsencollectief Wind Wiki pleit voor nieuwe normen voor windturbines, maar Bijl en andere experts waarschuwen dat de voorgestelde regels niet ver genoeg gaan om de gezondheidsrisico's te verminderen. “Het is pure volksverlakkerij en een moedwillige manier om gezondheidsschade te veroorzaken”, aldus de epidemioloog. “Volgens de wet mag je je naasten niets aandoen, maar voor de overheid geldt kennelijk iets anders.”

Binnenkort in de Betuwe: “hoogste windturbines van Nederland”

Over gezondheidsschade gesproken, de overheid blijft aandringen op het plaatsen van meer ‘groene’ overlastgedrochten. In de buurt van Echteld en Lienden (Betuwe), wil de gemeente Gelderland 7 reuzewindturbines plaatsen van bijna 300 meter hoog. Dat is tweemaal groter dan de gemiddelde hoogte van een windturbine. Na protest van omwonenden is dit aantal inmiddels verlaagd naar 5. Maar de gemeente wil het plan desondanks doorzetten: “hoe begrijpelijk die zorgen ook zijn, de komst van een windpark op deze locatie komt niet uit het niets”, zegt het Gelders college aan Omroep Gelderland. “We geven nu concreet vervolg aan eerder democratisch vastgesteld beleid.”

Lees ook: Frans Timmermans: ‘Zet boeren het land uit zodat meer migranten het land in kunnen’

Horizonvervuiling

De grootste overlast van deze megawindturbines wordt het meest gevoeld door de directe omwonenden. Hoe groter de wieken, hoe harder het geluid, en dus hoe groter de gezondheidsklachten. Maar ook voor de rest van Nederland is de komst van de windturbines een groot verlies. De Betuwe is een van de mooiste en natuur-rijkste gebieden van Nederland. De pittoreske plaatsjes Echteld en Lienden dreigen in de schaduw te verdwijnen van de klimaatutopisten. Het is te hopen dat een nieuw kabinet een spaak in het wiel kan steken.

Laatst bijgewerkt: 18 maart 2024 15:41

Doneer