Texas in de kou: een dringende waarschuwing voor Nederland
Slechts enkele ‘minuten en seconden’ was de Amerikaanse staat Texas verwijderd van een kolossale ramp toen het vorige maand getroffen werd door een winterse storm en de energievoorziening het grotendeels begaf. Aldus Bill Magness, CEO van Ercot, de Texaanse energieleverancier. Door de kou en sneeuwval vielen elektriciteitscentrales uit, raakten windturbines bevroren en zonnepanelen bedekt, waardoor de energietoevoer stokte, juist toen de vraag naar stroom steeg om huizen te verwarmen. Miljoenen mensen kwamen zonder stroom te zitten. Er was geen verwarming, geen warm water en geen licht. Door de bittere kou kwamen tientallen mensen om het leven.
Sneeuwstormen
Magness voerde aan dat zijn ‘operators’ de staat voor een grotere ramp had behoed door juist op tijd de energie in grote delen van Texas af te sluiten, waarmee voorkomen werd dat het hele elektriciteitsnetwerk het begaf. Of hij met deze stellingname vooral zijn eigen straatje wil schoonvegen is nog onduidelijk, maar feit is dat de energievoorziening in Texas slecht voorbereid bleek op strenge winters. De ‘schone energiebronnen’ zon en wind, verantwoordelijk voor ruim 25% van de totale energievoorziening in de staat, waren niet bestand tegen de kou en sneeuwstormen. Een deel van de ruim 10.000 (!) windturbines bevroor en ook de door sneeuw bedekte zonnepanelen leverden vrijwel geen stroom meer.
Groene beleid
De Texaanse gouverneur Greg Abbott wees met een beschuldigende vinger naar het groene beleid dat zijn staat voor een belangrijk deel afhankelijk had gemaakt van onbetrouwbare energiebronnen. Voorstanders van het nieuwe klimaatbeleid waren er echter snel bij om te wijzen op het feit dat ook gas- en kolencentrales deels gefaald hadden onder de barre omstandigheden. De grote Amerikaanse media, sterk op de hand van Biden en diens Green Deal, kozen de kant van de laatsten, iets dat door de Nederlandse media braaf nagevolgd werd. Maar onderstaande grafiek laat duidelijk zien dat alleen dankzij aardgas de stroomvoorziening in delen van Texas overeind bleef, waardoor de staat voor een nog veel grotere ramp bleef behoed.
Stroomstoring
De gebeurtenissen in Texas zijn voor ons in Nederland heel relevant. We hebben de strenge kou van februari dan wel zonder problemen doorstaan, energiebedrijven en netbeheerders als TenneT waarschuwen al jaren voor onverwachte tekorten door te weinig zon en wind. Op een aprildag in 2018 ging het bijna mis toen er te weinig zonne-energie werd opgewekt en er onmiddellijk stroom van buitenlandse producenten moest komen om een dreigende stroomstoring af te wenden. Het is niet moeilijk voor te stellen dat bij nog grotere afhankelijkheid van deze grillige energiebronnen er grote problemen zullen ontstaan bij onverwachte weersverandering.
Speculeren
Onszelf afhankelijk maken van zonne- en windenergie is letterlijk speculeren op gunstig weer. Boeren en vissers in Nederland kunnen klimaatidealisten heel goed uitleggen dat gokken op goed weer buitengewoon onverantwoord is. Het weer is niet betrouwbaar. En als ons elektriciteitsnet aan één voorwaarde moet voldoen, is het wel betrouwbaarheid. Daarom is het Nederlandse plan om aardgas af te schaffen ook zo dwaas.
Lees ook: Hoe het gasverbod tot gedwongen nering leidt. En tot wanhopige burgers.
Betrouwbaar
Aardgas is namelijk uiterst betrouwbaar. Het is daarnaast de schoonste fossiele brandstof, goedkoop en efficiënt, en onze huidige infrastructuur is er volledig op ingericht. Niet voor niets krijgen Duitse burgers subsidie als ze overstappen naar aardgas. Afschaffen van aardgas en overgaan op andere energiebronnen is ook nog eens waanzinnig duur. Zo’n 40.000 euro zou het per huishouden kosten, berekende het Economische Instituut voor de Bouw, kosten die door de burger nooit terugverdiend kunnen worden.
Idealisten
Misschien dat een klein groepje echte idealisten bereid is 40.000 euro af te staan in ruil voor een toekomst waarin je door stroomstoringen in kou en donker zit. Maar verreweg de meeste Nederlanders willen dat helemaal niet. Steeds meer feiten laten zien dat we aardgas nodig hebben. Het kan niet anders of het aardgasverbod gaat straks bij de onderhandelingen van het nieuwe kabinet stilletjes van tafel. Misschien hebben de gebeurtenissen in Texas daarbij wel een extra zetje gegeven.
Bron hoofdfoto: interestingengineering.com
Laatst bijgewerkt: 6 juli 2021 15:25