Dick Schoof naar voren geschoven als kandidaat-premier

Ex-PvdA’er Dick Schoof (67) is voorgedragen als nieuwe premier van Nederland

Dick Schoof naar voren geschoven als kandidaat-premier

THEMA'S:

Al enige tijd is er radiostilte omtrent de nieuwe kandidaat-premier van ons land. Dit was ook van tevoren aangekondigd door formateur Richard van Zwol. Nu melden Haagse bronnen dat het nieuwe kabinet Dick Schoof voordraagt als minister-president.

Dick Schoof

Na het terugtrekken van oud-minister, columnist en wetenschapper Ronald Plasterk moest Geert Wilders op zoek naar een andere kandidaat, aangezien hij zelf niet in het Torentje zal plaatsnemen. PVV, VVD, NSC en BBB hebben namelijk afgesproken dat de politieke leiders in de Tweede Kamer blijven en er een extraparlementair kabinet komt. Uiteindelijk is de keuze gevallen gevallen op Dick Schoof.

Bestel brochure EUSSR

Ambtelijke loopbaan

De coalitie kiest met Schoof voor iemand die zijn sporen heeft verdiend binnen de ambtenarij. Afkomstig uit een katholiek gezin en in Nijmegen opgeleid als planoloog, begon Schoof in 1988 als beleidsmedewerker bij het ministerie van Onderwijs. Later volgde een betrekking bij het ministerie van Justitie.

PvdA-lid

In zijn jaren als jonge ambtenaren werd Schoof lid van de PvdA, wat hij dertig jaar lang bleef. De partij van Melkert, Samsom en andere socialisten is in hoge mate verantwoordelijk voor de massa-immigratie die Nederland nu plaagt. Van berouw hierom hebben we bij Schoof nog niets gemerkt.

IND-chef

Schoof zette zich in Den Haag op de kaart als hoofddirecteur van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Daar gaf hij van 1999 tot 2003 drie de leiding aan een aanzienlijke verbetering van de asielprocedures, waardoor kansloze gevallen sneller vertrokken.

Lees ook: Waarom de asielcrisis alleen maar erger wordt

NCTV en AIVD

Vanaf de IND heeft de ambtelijke loopbaan van Schoof in het teken gestaan van veiligheid. In 2013 werd hij Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding, gevolgd door het leiderschap over de AIVD (2018). Al na 15 maanden vertrok hij daar om secretaris-generaal van Justitie te worden, de oude post van Joris Demmink.

Meewerken aan coronadwang

Als inlichtingenchef waarschuwde Schoof voor Kick Out Zwarte Piet. Tegelijk liet hij met anonieme social media-accounts rechtse activisten bespieden en bagatelliseerde hij salafisme als weinig bedreigend voor de nationale veiligheid. Als hoogste ambtenaar van Justitie werkte hij mee aan de ongrondwettelijke coronadwang.

Volg COV op Telegram

Geert Wilders

Het blijft onbestaanbaar dat Dick Schoof premier wordt en niet Geert Wilders, de man die zo glansrijk de overwinningen won en die afgelopen formatie heeft bewezen een verbinder te kunnen zijn. Dat Wilders niet in het Torentje mag is geheel aan Pieter Omtzigt te danken.

Laatst bijgewerkt: 30 mei 2024 12:51

Doneer