Professor Andreas Kinneging ziet het "temmen" van de linkse topambtenaren als hoogste prioriteit van het komende kabinet. Bron afbeelding: NPO Radio 1.
'Linkse ambtenaren saboteren komend kabinet', waarschuwt professor Andreas Kinneging
Het nieuwe kabinet moet waken voor ondermijning door linkse topambtenaren. Dat zegt rechtsfilosoof prof. Andreas Kinneging op X.
Andreas Kinneging
“De grootste opgave voor het nieuwe kabinet is de "deep state", i.e. de topambtenaren te temmen,” stelt de Leidse rechtsfilosoof Andreas Kinneging. “Die zijn allang geen Weberiaanse uitvoerders meer, maar kleine koninkjes, met hun eigen, veelal linkse, ideeën, die heel goed in staat zijn hun minister en staatssecretaris voor hun karretje te spannen en, zo nodig, "ondergronds" oppositie te voeren.”
Pascalle Grotenhuis
Wij denken direct aan Pascalle Grotenhuis, een activist uit het rijkelijk gesubsidieerde netwerk van ngo’s als Oxfam Novib, die nu directrice-generaal Internationale Samenwerking bij het ministerie van Buitenlandse Zaken is. Grotenhuis laat zich aan ambtelijke neutraliteit niets gelegen met haar D66-pleidooien voor meer gender, abortus en feminisme in het buitenlandbeleid.
Lees ook: Voor gender, abortus en Palestina: hoe topambtenaren activisme bedrijven
BuZa-ambtenaren komen op voor Hamas
Het is uitgesloten dat een linkse BuZa-ambtenaar als Grotenhuis fatsoenlijk kan functioneren onder een PVV-gezinde minister die buitenlandbeleid wil voeren vanuit traditionele normen en waarden. Bijkomende complicatie is dat de formerende partijen pro-Israël zijn, terwijl veel ambtenaren op Buitenlandse Zaken opkomen voor Palestina. Ze protesteren zelfs op het ministerie voor de zaak van terreurbeweging Hamas.
Eigenmachtige ambtenarij is Nederlandse traditie
Nederland heeft altijd al een machtige ambtenarij gehad ten opzichte van de politiek. Problemen worden technocratisch aangepakt, met inbreng van vakbonden, economische sectoren en planbureaus: sociale partners die, als je de begrotingen leest, vaak gesubsidieerd worden door ministeries en makkelijk als verlengstuk van ambtelijke wensen dienen. De politiek moet alleen nog even tekenen.
'Ministers moeten politieke vertrouwelingen meenemen'
“Het beste is dat iedere minister en staatssecretaris een aantal "zware" politieke vertrouwelingen meeneemt naar het departement,” adviseert Kinneging. In ons buurland België is dat de praktijk. Daar heeft iedere minister een kabinet met tientallen vertrouweling uit eigen partijgelederen, die erover waken dat ambtenaren de politieke wensen uitvoeren.
Joris Demmink
Het Belgische systeem van ministeriële kabinetten voorkomt ook ‘kleine koninkjes’ als Joris Demmink, de secretaris-generaal van Justitie die zo machtig was dat hij ministers kon maken of breken.
Laatst bijgewerkt: 3 juni 2024 08:19