Erik Hazelhoff Roelfzema verwelkomd op Schiphol door Molukse vrouwen in 1951: vandaag de dag genegeerd door linkse Nederlanders. Bron afbeelding: picryl
Amsterdam vernoemt geen brug naar 'witte' oorlogsheld Soldaat van Oranje
Voor degenen die hadden gehoopt een brug in Amsterdam over te steken die vernoemd zou zijn naar de Soldaat van Oranje, is er slecht nieuws. Het stadsbestuur vindt hem namelijk 'te wit', en hij past niet in hun toekomstplannen. De stad wil de straatnamen 'diverser' maken, en iedereen mag daarbij helpen.
Schandaal
Iedereen kent Erik Hazelhoff Roelfzema wel, beter bekend als de Soldaat van Oranje, van de film of de jaarlijkse musical. Hij was een verzetsheld uit de Tweede Wereldoorlog, en dankzij zijn moed leven we nu in vrijheid. Daarom is het bijzonder ironisch dat linkse mensen die vrijheid nu niet gebruiken om hem te eren, maar eerder te negeren of te bespugen. Er wordt geen brug vernoemd naar iemand die de Militaire Willems-Orde ontving, maar wel naar rapper Zuen, waarvan de naam in straattaal 'joint' betekent. Dit schandaal is des te pijnlijker omdat steeds meer verzetshelden door ouderdom overlijden. Juist daarom zou het een mooie manier zijn om hun herinnering levend te houden, door bijvoorbeeld een brug naar hen te vernoemen.
Woede
Mede-oorlogsheld Marco Kroon is terecht verbijsterd door het besluit van de gemeente. Hij wijst hen heel scherp terecht: "Hij is niet beroemd geworden omdat hij wit was, maar vanwege zijn moedige daden voor Nederland door de Duitse onderdrukker te bevechten. Mede dankzij hem hebben we nu vrijheid, en kunnen we spreken over zwarte en witte mensen." En hij heeft natuurlijk gelijk. Als de bezetter niet was verdreven, konden linkse mensen niet eens praten over de kwesties waar ze zich nu dagelijks mee bezighouden. Deze belediging is slechts de laatste in een lange reeks. Hoe heeft het zo ver kunnen komen?
Links opent de aanval
Het begon eind 2018 met een voorstel in de gemeenteraad van Amsterdam, ingediend door GroenLinks en BIJ1. Dit voorstel vroeg de gemeente om onderzoek te doen naar de koloniale geschiedenis van straatnamen. Het ging toen vooral om straatnamen in Amsterdam-West: de Zeeheldenbuurt, Admiralenbuurt en Chassébuurt. Als het mogelijk was, zouden er daarna informatieborden geplaatst worden in straten die vernoemd waren naar 'omstreden' personen uit de koloniale tijd, zoals Witte de With.
Halsema aan zet
In februari 2019 greep burgemeester Femke Halsema in. Een nieuw stuk van de stad, het Centrumeiland, moet in 2026 klaar zijn. Het plan was om de straten te vernoemen naar helden uit de Slag op de Zuiderzee in 1573, waarbij de Watergeuzen de Spanjaarden versloegen. Dit paste echter niet in Halsema’s straatje, en ze blokkeerde het plan. Het nieuwe voorstel is om de straten te vernoemen naar mensen die hebben gevochten tegen kolonialisme en slavernij in Indonesië, de Antillen en Suriname. Dag Cornelis Dirkszoon, welkom Quashiba.
Lees ook: Dreiging van Europese pensioenroof groeit door vergrijzing
Studenten doen onderzoek
Ook wethouder Rutger Groot Wassink, lid van GroenLinks, werkte graag mee. In 2020 kregen studenten van de Universiteit van Amsterdam (UvA) de opdracht om onderzoek te doen naar de mannen en vrouwen uit de koloniale tijd naar wie straten, pleinen en andere plekken vernoemd zijn. Ze moesten ook onderzoeken welke rol deze mensen in die periode hadden gespeeld. "Het is niet de bedoeling dat de uitkomsten leiden tot het verwijderen van straatnaambordjes", zei de wethouder toen. En nu, vier jaar later, gebeurt dat toch. Wie had dat gedacht?
Resultaat
Na vier jaar strijd heeft politiek links in Amsterdam eindelijk haar doel bereikt: het merendeel van de straten is nu vernoemd naar vrouwen of niet-Nederlanders, omdat het aandeel "witte mannen" volgens de gemeenteraad te groot was. Het percentage nieuwe straten vernoemd naar vrouwen steeg in vier jaar tijd van 13 naar 53 procent. Nu draagt 61 procent van de nieuwe straten de naam van een niet-Nederlander. Ook zijn er nieuwe straten die niet naar mensen vernoemd zijn, zoals het Habaaipad, een plaats in Suriname. Even leek de 'Nootmuskaatstraat' erbij te komen, maar de linkse mensen huilden krokodillentranen vanwege de link met het koloniale verleden. Dit idee werd toen meteen van de tafel geveegd.
Voorproef
Wat betekent dit alles? Wat er in Amsterdam gebeurt, geeft ons een inkijkje in wat er zou kunnen gebeuren als politiek links meer macht krijgt. Onze Nederlandse geschiedenis wordt uitgewist, terwijl iedereen die niet een 'witte man' is, wordt geprezen. Links schaamt zich voor de vaderlandse geschiedenis en wil dat ook anderen zich schamen. En als u dat niet wilt, zal het via het onderwijs wel aan uw kinderen worden geleerd. Het is nu aan de Nederlander zelf om trots te blijven op onze geschiedenis en om de kinderen te onderwijzen over de daden van de Soldaat van Oranje.
Laatst bijgewerkt: 8 november 2024 13:57