Klimaatgemeente Amsterdam vliegt er lustig op los: volg mijn bevel op, niet mijn voorbeeld

Uw toekomst: kijken naar linkse luitjes die vliegen, terwijl u dat niet mag. Bron afbeelding: Flickr / kittysfotos

Klimaatgemeente Amsterdam vliegt er lustig op los: volg mijn bevel op, niet mijn voorbeeld

THEMA'S:

Het vakblad Binnenlands Bestuur deed onderzoek naar vlieggedrag bij de zeven grootste Nederlandse gemeenten in 2022. Amsterdam, met het zogenaamde "groenste college van Nederland", liep met 192 van de 290 vluchten ruim voorop: dit terwijl hun raadsleden prediken dat men minder moet vliegen. Waar komt deze linkse hypocrisie vandaan?

Regels voor u, niet voor mij

Het wordt voortdurend herhaald op het nieuws en in de krant: linkse activisten die pleiten voor het terugdringen van CO2-uitstoot door de luchtvaart. Dit zou bijvoorbeeld kunnen door een "CO2-paspoort", waarmee je maar een beperkte hoeveelheid CO2 mag uitstoten per jaar. Linkse politici adopteren deze ideeën maar wat graag. Er is echter een probleem: zelf blijken ze niet de offers te willen maken die ze van de rest van de samenleving wel verwachten. Dit viel ook JA-21 fractievoorzitter in Amsterdam, Kevin Kreuger, op. In een interview met De Telegraaf zegt hij: "Het is voor hen blijkbaar heel moeilijk om het eigen gedrag aan te passen. Als je zelf niet doet wat je wel van anderen vraagt, kan niemand dat serieus nemen."

Volg COV op Telegram

Een voorbeeld geven

Hoe moet je dan wel het goede voorbeeld geven als je de samenleving jou wil laten navolgen? Kijk bijvoorbeeld naar de raadsleden van de gemeente Nijmegen. Zij waren in het onderzoek van Binnenlands Bestuur goed voor welgeteld nul geboekte tickets. Dit deden ze onder andere door vrije dagen op te offeren om met de trein in plaats van met het vliegtuig naar werkbezoeken in Estland te reizen. En hoe zit dat in Amsterdam? Die raad is volgens de conclusies van het vakblad ook nog eens verantwoordelijk voor een groot deel van de korte vluchten, zoals naar Londen of Brussel. Niet alleen dat, de stad is onlangs zelfs de grootste aandeelhouder bij Schiphol geworden, terwijl het tegelijkertijd een forse krimp eist. Het "groenste college van Nederland" is die naam onwaardig, aldus Kreuger. "In woorden en hoe vaak ze erover praten wel, in daden niet", zo vertelt hij De Telegraaf.

Lees ook: Primeur: Frans Timmermans koopt miljoenenhuis in Maastricht met energielabel E

Goede studenten

Maar misschien is het zo dat de Amsterdamse "groene" gemeenteraadsleden zo'n pijnlijk hypocriet gedrag vertonen omdat ze het hebben geleerd van een meester: de leider van Groenlinks-PvdA, Frans Timmermans. Wie zal immers vergeten hoe hij een verbod op vluchten onder de 750 kilometer ver propageerde, terwijl hij zelf in de functie van Europees Commissaris met regelmaat naar verscheidene EU-lidstaten binnen deze radius vloog? Of hoe hij de Nederlandse burger van het aardgas af wil dwingen, terwijl hij zelf in een riant herenhuis in Maastricht woont met een E-energielabel en een CV-ketel? Zoals Kevin Kreuger het in het interview goed zegt: "Zij nemen iedereen de morele maat, begin dan bij jezelf."

Vul de peiling in: ziet u een persoonlijk CO2-budget zitten?

Totale controle

Vanwaar deze voortdurende dubbele standaarden bij links? Of het nou gaat om minder vliegen terwijl zij dat niet doen, of het propageren van het eten van insecten terwijl zij zelf daar natuurlijk niet aan meewerken, het komt altijd neer op hetzelfde: wel regels voor u, niet voor mij. Het gaat om controle over de burger. Het is u die minder moet vliegen, het is u die minder moet autorijden, het is u die minder vlees moet eten: niet zij. Door hun daden laten ze zien dat het aanmoedigen van al deze zaken niet komt uit principe. Zoals de vroegere Sovjet-Unie het begrip "gelijkheid" misbruikte om haar plannen door te voeren, zo heeft links "het klimaat" nu gekaapt om haar controle over de samenleving langzaam uit te breiden.

Laatst bijgewerkt: 9 juli 2024 15:55

Doneer