Dreiging van Europese pensioenroof groeit door vergrijzing

De EU is van plan steeds meer geld waar het geen recht op heeft naar zich toe te trekken. Bron afbeelding: CCNull / Marco Verch

Dreiging van Europese pensioenroof groeit door vergrijzing

Al tientallen jaren daalt het geboortecijfer in het Westen. Mensen worden ouder, dus de pensioenen moeten langer worden betaald. Maar er zijn steeds minder jonge mensen die deze last kunnen dragen. Wat betekent dit voor de grote Nederlandse pensioenspaarpot?

Tsunami

Aan de horizon nadert langzaam een EU-pensioenroof. Dit staat in een rapport van de Wetenschappelijke Raad voor Regeringsbeleid (WRR). Het rapport, Europese vergrijzing in het vizier, waarschuwt dat de vergrijzing een groot probleem is voor Nederland. Maar dit gevaar komt niet van Nederland zelf: met meer dan 1900 miljard in onze gezamenlijke spaarpot is Nederland goed voorbereid. Het probleem komt uit de plannen van de Europese Unie en politici in Den Haag die onze spaarpot willen gebruiken voor EU-doeleinden.

Roedel wolven

In tegenstelling tot Nederland zijn de meeste EU-landen, vooral in het zuiden van Europa (vaker geregeerd door socialisten), slecht voorbereid op de vergrijzing. Het Nederlandse pensioenstelsel wordt door buitenlandse experts gezien als een van de beste in de EU. In veel zuidelijke landen echter wordt het pensioen direct vanuit de belasting betaald. Dit is een probleem, want door de vergrijzing slinkt de beroepsbevolking. Gepensioneerden worden ouder en hebben dus langer een uitkering en zorg nodig. Door het dalende geboortecijfer is het moeilijk om al die kosten op te vangen. Daarom azen andere landen als gieren op de grote geldpot van Nederland. Of in de woorden van Corine Wortmann-Kool, voorzitter van het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds: "Buitenlanders zien Nederlandse pensioenfondsen als een strooppot."

Volg COV op Telegram

Aanval geopend

De bedreiging voor onze pensioengelden vanuit de EU is geen fantasie. Via wetgeving proberen politici in Nederland onze pensioenen aan te tasten. Een voorbeeld is een Europese pensioenrichtlijn die snel door de Tweede Kamer werd aangenomen in de zomer van 2023. Deze richtlijn geeft de EU het recht om "maatregelen te nemen met betrekking tot Europese pensioengelden, als zij dat nodig acht". De dreiging komt dichterbij. Een ander voorbeeld is het pensioenakkoord van Rutte III uit hetzelfde jaar. Deze hervorming zorgde ervoor dat de zekerheid over onze pensioenen verdween en dat het pensioen afhankelijk werd van de economie. Wortmann-Kool zei het als volgt: "We moeten niet langer spreken van een pensioenbelofte, maar van een pensioenverwachting." Dit kan echter niet. Een pensioen is uitgesteld loon, ons privé-eigendom, en dat moet veilig en zeker zijn.

EU-piraten

Ook vanuit Brussel wordt er actief geprobeerd om ons spaargeld te gebruiken. Het bekendste voorbeeld hiervan is de zogenaamde 'transfer-unie', een model voor de EU dat vooral door de Franse president Macron wordt gesteund. In simpele woorden betekent dit model dat alle EU-landen hun geld samenleggen en de rekening daarna verdelen. Dit komt landen met weinig of zelfs geen pensioenfondsen goed uit. Die 1900 miljard van Nederland kan dan mooi verdeeld worden. Dit past goed in de plannen van Brussel, die de EU wil omvormen tot een 'steeds hechtere unie'. Als we deze transfer-unie doorvoeren, mogen niet alleen de landen die hun zaken niet op orde hebben meebeslissen over ons geld, maar zal ons pensioengeld ook ongeremd naar het zuiden van Europa stromen.

Lees ook: Warmtepomp veel duurder dan beloofd

Juiste koers

Ons pensioengeld is dus in gevaar. Wat zou de Nederlandse overheid moeten doen om dit te beschermen? Econoom Menno Tamminga heeft advies: "Gebruik het pensioenspaarvarken en het vergrijzingsvoordeel van Nederland om een sterke positie te behouden. (...) En zeg gewoon 'nee' als Europa om extra geld vraagt." Verder roept hij de regering op om de vrije markt zijn werk te laten doen en pensioenfondsen niet onder druk te zetten met gedwongen investeringen. Kortom: werk niet mee aan EU-regelgeving die onze pensioenen kan bedreigen, respecteer het privé-eigendom van de werkende Nederlander, en geef pensioenfondsen de ruimte om de spaarpot nog verder te laten groeien.

Onderbelicht

De adviezen van Tamminga zijn zinnig, maar je kunt de aasgieren niet eindeloos op afstand houden. De enige duurzame oplossing is een vergroening van de Europese bevolking. Dat vraagt echter een morele en spirituele hernieuwing. Alleen dan zal ons privé-eigendom werkelijk veilig zijn.

Laatst bijgewerkt: 25 oktober 2024 13:13

Doneer