D66 zet in op legalisatie harddrugs, Nederland is een narcostaat in wording

Heroine en naald. Bron afbeelding: Wikimedia Commons / Michael Velardo

D66 zet in op legalisatie harddrugs, Nederland is een narcostaat in wording

Rotterdam wordt opgeschrikt door een serie explosies, die het sinds de meidagen van 1940 niet gezien heeft. Drugsbendes terroriseren de Maasstad. Hoog tijd voor de politiek om hard op te treden door, zoals Leefbaar Rotterdam stelt, desnoods het leger in te zetten tegen de narcoterreur. Maar D66 wil juist de rode loper uitrollen voor de drugshandelaren. De Rotterdamse D66-fractievoorzitster Agnes Maassen pleit namelijk voor een legalisering van harddrugs. Criminaliteit verdwijnt als je het geen criminaliteit meer noemt.

Wat er speelt

De laatste weken wordt Rotterdam geteisterd door verschillende explosies in woonwijken. Sterker nog, dit jaar al zijn er maar liefst 51 explosies geweest in de stad. Vermoedelijk zijn deze explosies uitingen van intimidatie en bedreiging binnen de drugswereld. Bart van Drunen, gemeenteraadslid namens Leefbaar Rotterdam stelt in een interview met EenVandaag dat vele signalen erop wijzen dat er een bendeoorlog wordt uitgevochten. Het angstwekkende is dat deze explosies niet plaatsvinden ‘s weekends op industrieterreinen ergens achteraf, maar veelal doordeweeks en in woonwijken, wat leidt tot veel onrust en onveiligheid van buurtbewoners.

Narcoterreur nationale dreiging, maar niet onderkend

Wie Ridouan Taghi is, of waar de Mocro-maffia zich mee bezighoudt, hoeft niet te worden uitgelegd, noch herhaald. Recentelijke moordaanslagen op Peter R. de Vries, Ebrahim Buzhu, de constante dreigingen op andere (politieke) figuren en de recente bomaanslagen doen allemaal wijzen op hoe verrot en diepgeworteld de onderwereld in ons Nederland is, en hoe ons opsporings- en drugsbeleid te tolerant is voor dit soort criminelen. Het is dan ook bizar dat de AIVD in haar jaarverslag geen aandacht besteed aan het narcoterrorisme, zo merkt misdaadjournalist John van den Heuvel op. Dat die dreiging er is, en dat, los van narcoterreur, steeds meer vraag onder jongeren is naar (hard)drugs, is helder. Haast niemand kan nog beweren dat drugs totaal niet populair is onder jongeren, en dat er geen toename is in de vraag ernaar. En waar vraag is, daar is aanbod.

Lees ook: Drugsepidemie eist vele levens, zelfs Bidens Witte Huis erkent bedreiging

D66 denkt oplossing te hebben gevonden

En waar dan de situatie de politiek en het OM zou dwingen om het ene te doen – dat is, zwaarder optreden tegen drugssmokkel- en handel, en om duidelijker te zijn over de gevolgen van gebruik en handel van drugs – denkt D66 Rotterdam juist dat legalisatie van harddrugs de problemen doet oplossen. In het eerder aangehaalde interview stelt mevrouw Maassen zelfs dat de ‘war on drugs’ juist zorgt voor “oorlogstaferelen in de Maasstad met een golf aan explosies”. De toename van geweld is in haar ogen juist geen teken dat de aanpak werkt. Verder zegt ze dat we “moeten kijken naar andere stappen”, waaronder vooral dus het ‘aanzwengelen’ van de maatschappelijke discussie en het legaliseren en/of reguleren van drugs. Dat zou volgens haar de problemen met afrekeningen binnen het criminele circuit oplossen. Ze wijst daarbij naar Portugal, dat sinds 2001 de consumptie van alle drugs heeft gedecriminaliseerd. Maar hoe zit dat nou precies in Portugal?

Portugal, vrijhaven voor drugsgebruik

In 2001 werd Portugal het eerste land ter wereld dat drugs decriminaliseerde. In de jaren 90 was drugsgebruik, waaronder vooral heroïne gebruik, een zekere plaag in het land. In 1999 kende Portugal de meeste HIV-gevallen via injecties in de EU. Vele straten in de hoofdstad, Lissabon, stonden bol van de tentjes en naalden. Het was zelfs zo erg dat een bepaalde wijk in de stad bekend stond als de ''Europese drugssupermarkt''.

Gevolgen decriminalisering drugs

Wat de gevolgen van het besluit van Portugal in 2001 zijn, zijn niet die waar het land op gehoopt heeft, of waar nu door andere landen enige aandacht wordt besteed. Het effect van de legalisering is dat Portugezen nu juist gemiddeld meer drugs gebruiken. Sinds 2001 is het aantal drugsdoden significant toegenomen. De afkickklinieken krijgen steeds meer klanten. Zelfs de linkse Amerikaanse omroep NPR, dat normaal pro-drugs is, moet in een uitzending erkennen dat het Portugees beleid een mislukking is.

COV WhatsApp-banner

Denkfout en de resultaten daarvan

Dat D66 dus wijst naar een land waar legalisering niet de gouden bergen brengt die voorstanders beloofden, is voorspelbaar. Het trieste is toch wel dat geopperd wordt drugs ook hier te decriminaliseren, liever dan dat er landelijk harder campagne wordt gevoerd over de nare gevolgen van drugs, en dat door decriminalisering simpelweg het verdienmodel wordt vergroot voor drugshandelaren. En om maar met een voorbeeld te noemen van gevolgen van drugsgebruik dat zeer recentelijk boven water kwam: onderzoek wijst uit dat het goedje THC in cannabis een veroorzakend en versterkende werking heeft op het aanwakkeren van psychische ziekten, waaronder voornamelijk schizofrenie. Het is zelfs vastgesteld dat tot wel 30% van de diagnoses van schizofrenie had kunnen worden voorkomen, hadden mannen tussen 21 en 30 jaar geen gebruik gemaakt van cannabis. D66 maakt dus een fatale denkfout door überhaupt voorbij te gaan aan de gevolgen van drugs op lichaam en geest van de persoon.

Wat we wél moeten doen

Zoals John van den Heuvel in een artikel in de Telegraaf zegt, het is “helaas noodzakelijk” dat er een hardere aanpak komt van uithalers, koeriers en drugshandelaren. Het simpelweg langer vastzetten van deze criminelen, en het kaalplukken van hun bedrijfjes, zal de distributie van de drugs bemoeilijken, en zal dat ook leiden tot aanbod- en vraagreductie. Verder is het dermate belangrijk dat het stigma op drugs blijft bestaan, en dat jongeren toekomstperspectief wordt geboden, in plaats van dat nihilisme en hedonisme ze dwingt tot het gebruik van drugs. Ook dat er hulp is voor hen die zichzelf verloren heeft aan drugsgebruik, in plaats van dat de we strijd simpelweg maar opgeven.

Laatst bijgewerkt: 13 maart 2024 13:01

Doneer