Trumps winst komt niet door de economie, maar door iets diepers

De publieke opinie keert zich tegen links. Daarvan is de Amerikaanse verkiezingsuitslag het resultaat.

Trumps winst komt niet door de economie, maar door iets diepers

THEMA'S:

Het stof van de Amerikaanse verkiezingen in november is neergedaald, waardoor het gemakkelijker is om te zien wat er is gebeurd.

Democraten doen aan vingerwijzen

Niet iedereen beseft hoezeer de verkiezingen de Amerikaanse politiek hebben veranderd. De Democraten zullen proberen om de schade te beperken met schuldigen aan te wijzen, soul-searching en vingerwijzen terwijl ze zondebokken zoeken. Het verlies kan echter niet worden teruggebracht tot personen of zelfs specifiek beleid. De verkiezingen betekenden een historische verschuiving.

Het was niet de economie

De eerste conclusie is dat de nederlaag niet over de economie ging. Amerikanen zijn gewend om over verkiezingen te denken in termen van hun portemonnee. De typische reactie op elk verkiezingsverlies is het bekende refrein: It's the economy, stupid! Deze verkiezing is echter anders. Hoewel de verkiezingen economische dimensies hadden, ging het niet over de economie.

Volg COV op Telegram

Wokisme was de splijtzwam

De belangrijkste kwesties draaiden om de opruiende agenda van links. Kiezers verwierpen het wokisme, het socialistische economische beleid dat inflatie veroorzaakte, massale illegale immigratie, transgenderisme en de ontkoppeling van de Democratische Partij met wat er in de samenleving gebeurt.

Een groot ongenoegen: genoeg is genoeg

De verkiezingen gingen over het grote ongenoegen over de richting die Amerika is ingeslagen. Deze ontevredenheid werd verergerd door de wrok die typische Amerikanen voelen over een programma dat hen wordt opgedrongen. Dit was niet zozeer een stem voor de gekozen president Donald Trump als wel een protest tegen wat zijn oppositie vertegenwoordigde.

Lees ook: Trump wint, Harris verliest: de Amerikaanse verkiezingsuitslag is een mokerslag voor links

Eind aan Amerikaans progressivisme

Een scherpzinnige Franse politicus, Hubert Védrine, noemde de uitslag "een viscerale, populaire golf in de breedste zin van het woord, van mensen die een einde willen maken aan een Amerikaans progressivisme en globalisme dat al zestig jaar aanhoudt". Deze socialistische voormalige minister van Buitenlandse Zaken merkte op dat de overwinning een opstand was. De boodschap was: "Progressivisme: Het is genoeg! Genoeg is genoeg!"

Fareed Zakaria

Fareed Zakaria van de Washington Post zei dat een belangrijke oorzaak voor de nederlaag "de dominantie van identiteitspolitiek aan de linkerkant was, waardoor Democraten allerlei vormen van diversiteit, gelijkheid en inclusiepolitiek voorstonden die grotendeels uit de stedelijke, academische bubbel kwamen, maar veel mainstream kiezers van zich vervreemdden".

Links gaat te ver

Met andere woorden, de verkiezingen hebben het werk van zestig jaar in gevaar gebracht. Mensen hebben het gevoel dat progressieven hen te ver pushen, te snel. Ze zijn ziek van de arrogante houding van zoveel linksen die degenen die het niet met hen eens zijn kleineren.

Bestel brochure EUSSR

"Fanatisme van links"

Ann Bauer, romanschrijfster uit Minnesota, schreef een expressief opiniestuk in The Wall Street Journal (7 november 2024) waarin ze uitlegt waarom ze tegen de Democraten heeft gestemd. Haar stem was geen stem voor Trump maar een protest tegen het "fanatisme van links".

Terugslag tegen arrogantie

"We hebben gestemd om het momentum van deze bewegingen te stoppen - om een progressieve ziekte een halt toe te roepen. We stemden tegen het idee dat verder gaan altijd beter is. In ons hart sloegen velen van ons terug tegen de hooghartige superioriteit, de mensen die ons vertelden dat we te dom waren om het te begrijpen, of te racistisch, te seksistisch, te zelfhatend, te veel op nazi's leken."

Neerbuigende houding

Haar beoordeling drukt goed de neerbuigende houding uit van zovelen die weigeren te luisteren naar wat er in echte situaties gebeurt. De situatie is ondraaglijk; kiezers in de echte wereld willen uit de woke nachtmerrie. Mensen zeggen: "Laat het ophouden."

Lees ook: Overheid en mede-eigenaar Nederlandse media financieren Jerry Afriyie's oorlog tegen Zwarte Piet

Katholieken stemden niet Democratisch maar Republikeins

Ook de manier waarop links omging met religie was een kritieke factor in deze verkiezing. Vooral de katholieke stem was belangrijk. Velen denken dat deze essentieel was om het tij tegen de Democraten te keren. De katholieke stem weerspiegelt meestal de algemene Amerikaanse stem. Dit jaar stemden katholieken echter met een gemiddelde marge van achttien procent op de Republikeinse kandidaat.

Aartsengel Michaël

Prof. Paul Kengor van Grove City College schrijft deze verschuiving toe aan het feit dat "de natie nog nooit een presidentskandidaat had gezien die zo extreem was als Harris en Walz op het gebied van moreel-culturele kwesties". Hij merkt ook op dat de Democratische kandidaat onverschilligheid en vijandigheid toonde tegenover religieuze thema's. De Trump-campagne omarmde katholieke beelden en thema's. De gekozen president riep zelfs de heilige Aartsengel Michaël aan op zijn feestdag. De verkiezingsuitslag stuurde een boodschap dat religie belangrijk is voor Amerikanen. Wie deze invloed negeert, betaalt de gevolgen.

Lees ook: Amerikaan John Horvat: 'Nederlaag van Kamala Harris is een enorme opluchting'

Ramp van Bijbelse proporties

De verkiezing was dus niet alleen een verlies, maar een dreun. Het vertegenwoordigt de afwijzing van het zestigjarige programma van het progressivisme. Het onthulde het ongeduld en de wrok van veel Amerikanen die het zat zijn om te worden geschrapt, belachelijk gemaakt en genegeerd.

Democraten likken hun wonden

De Democratische strateeg Chris Kofinis schatte de omvang van de nederlaag als volgt in: "Dit is een historische ramp van Bijbelse proporties. De Democratische Partij, zoals die nu is, is dood. Dit is een historische herschikking. Een verkiezingsanalyse van Reuters meldde dat de verkiezing de Democraten liet zien dat "hun waarden - links georiënteerd, sociaal liberaal - nu stevig in de minderheid zijn onder de Amerikanen". Doug Sosnik, een andere Democratische strateeg, merkte op: "De verkiezingen van 2024 markeren de grootste verschuiving naar rechts in ons land sinds de overwinning van Ronald Reagan in 1980."

Bestel "Hoe winnen we de klimaatoorlog"

Proces van zelfvernietiging

De kiezers hebben gesproken door een scherpe bocht naar rechts te maken. Ze zijn boos over de minachtende boodschap van links. Ze zijn uitgeput door de snelheid van de chaotische mars van links in de richting van socialisme, transgenderisme en identiteitspolitiek. De kiezers zien een proces van zelfvernietiging dat gestopt moet worden. Al deze zorgen zullen het politieke landschap na november bepalen. Links zal moeten evalueren hoe te reageren op de reality check van de nederlaag.

Niet strategie, maar ideologie is de oorzaak van links verlies

In de nasleep van het bloedbad verkeert links in een crisis. Links geeft de schuld aan zijn leiderschap, boodschap en strategieën - niet aan zijn ideeën. Veel linkse partijen herhalen hun mislukte beleid en nemen een nog neerbuigende houding aan ten opzichte van de kiezers, van wie ze denken dat ze de echte problemen niet hebben begrepen. De radicalen hebben het gevoel dat ze te lang op hun revolutie hebben gewacht en zien ten onrechte een geradicaliseerd links als hun weg naar de overwinning.

Socialisme is hardnekkig

Andere linksen lijken bereid om alles te veranderen, behalve het socialistische verhaal van klassenstrijd en onderdrukking. Het is niet-onderhandelbaar voor alle schakeringen van links omdat dit verhaal hen definieert.

Petitie stop subsidies linkse lobbyclubs

Links moet ophouden met links zijn

Om de zorgen van de kiezers weg te nemen, zou links moeten ophouden links te zijn. Het zou zijn afgewezen agenda, die het al meer dan zestig jaar door de samenleving ramt, moeten opgeven. Elke terugtrekking naar het midden dreigt de radicale kern te demoraliseren.

Moeilijke positie

Deze noodzaak om tegelijkertijd op te rukken en terug te trekken brengt links in een moeilijke positie. Michael Sean Winters van de National Catholic Reporter raadt de Democraten inderdaad aan om hun boodschap naar het midden te verleggen "om kiezers uit de arbeidersklasse terug te winnen", of ze "zullen moeten beginnen met elders stemmen zoeken".

Terugkeer naar orde

Er gebeurde dus iets heel diepgaands in Amerika tijdens deze verkiezingen. Het was niet de economie maar de verschuiving van een uitgeputte bevolking. Ze wil geen socialisme maar een terugkeer naar de orde.

Dit artikel verscheen eerder op tfp.org.

Laatst bijgewerkt: 18 november 2024 07:15

Doneer