Niet klimaatverandering, maar klimaatpolitiek veroorzaakte de dodelijke branden op Hawaï

Niet klimaatverandering, maar klimaatpolitiek veroorzaakte de dodelijke branden op Hawaï

THEMA'S:

Klimaatlinks wijt de vreselijke brand die de stad Lahaina verwoestte en minstens 115 levens eiste aan klimaatverandering. De senator van Hawaï, Brian Schatz, verklaarde dat de hele planeet gevaar loopt door "extreem weer." Echter, bij nader onderzoek blijkt een andere oorzaak geloofwaardiger.

“Extreme weersomstandigheden”

Schatz sprak op maandag met John Berman van CNN, die vroeg: "Wat denkt u dat de belangrijkste specifieke lessen zijn die kunnen worden geleerd om ervoor te zorgen dat een tragedie van dit niveau niet opnieuw plaatsvindt?" "Nou, ik denk dat we allemaal moeten begrijpen dat extreme weersomstandigheden vaker en ernstiger zullen worden", antwoordde Schatz. "Hawaï is een plek die vulkaanuitbarstingen, tsunami's, orkanen en tropische stormen heeft meegemaakt. We hebben een paar bosbranden gehad, maar niets dat een hele stad bedreigde - niets dat een hele stad platlegde."

Lees ook: Onbetrouwbare wind- en zonne-energie zal de wereld niet redden

Wereld bedreigd

Zoals de meeste klimaathysterische ‘profeten’ blaast ook Schatz deze lokale tragedie op tot één die de hele wereld bedreigt: "ik denk gewoon dat dit de nieuwe norm is, niet alleen voor de staat Hawaï, maar voor de hele planeet", overdreef hij. "Dus, terwijl we voortdurend te maken krijgen met toenemend extreem weer, moeten we niet alleen actie ondernemen op het gebied van klimaatverandering, maar moeten we ook voorbereid zijn op ons noodhulpoproep op staats-, lokaal en federaal niveau voor het soort ramp dat je misschien niet eerder had overwogen."

Elektriciteitsbedrijf beschuldigd

In de nasleep van de brand wordt Hawaiian Electric, het belangrijkste elektriciteitsbedrijf in Hawaï dat ongeveer 95% van de staat bedient, kritisch bekeken. Het bedrijf zou cruciale upgrades en reparaties aan het elektriciteitsnet verzaakt hebben. Hawaiian Electric concentreert zich op de uitbreiding van zijn groene energienetwerk, terwijl het de risico's van bosbranden onvoldoende aanpakt. Dit blijkt uit rapporten en financiële onthullingen. Als het bedrijf de boel op orde had, zou deze brand naar alle waarschijnlijkheid niet hebben uitgemond in een catastrofe.

COV WhatsApp-banner

Dodelijkste brand

De brand die het historische strandstadje Lahaina op Maui in de as legde, is de dodelijkste natuurbrand in de geschiedenis van de Verenigde Staten geworden. Minimaal 115 mensen verloren het leven en vele honderden zijn nog vermist. Daarnaast werden duizenden gebouwen verwoest. De directeur van Hawaiian Electric, Shelee Kimura, heeft aangekondigd dat het bedrijf van plan is om een eigen onderzoek in te stellen naar het incident en mee te werken aan het onderzoek van de openbare aanklager.

Nalatigheid

Ondanks het feit dat Hawaiian Electric in een rapport uit 2019 na een ernstig brandseizoen op Maui de noodzaak erkende om het brandrisico te beperken, besteedde het bedrijf van 2019 tot 2022 minder dan 245.000 dollar aan brandrisicobeperkende projecten. Ter vergelijking: het spendeerde tientallen miljoenen aan ‘klimaatneutrale energiebronnen’. De focus van het bedrijf op groene energie-initiatieven is prominent aanwezig in het energielandschap van Hawaï, gedreven door een wet uit 2015 die 100% hernieuwbare energie voorschrijft tegen 2045. Herstructurering van de regelgeving bood stimulansen voor de tijdige voltooiing van groene projecten, maar leidde de aandacht af van brandpreventie-inspanningen.

Lees ook: Waarom klimaatlinks naar sabotage grijpt

Misleiding in de media

Het is niet de eerste keer dat media een weersverschijnsel ten onrechte aan ‘klimaatverandering’ toeschrijven. Zo krijgt de ‘extreme hitte’ die de wereld lijkt te teisteren een prominente plek in het nieuws. De weerkaarten kleuren massaal donkerrood om de indruk te geven dat het extreem warm is, vaak blijkt dit in verhouding best mee te vallen.

Whats App Image 2023 07 19 at 08 56 35

Een goed voorbeeld hiervan is te zien op deze foto. De Duitse weerdienst kleurt de kaart donkerrood terwijl de temperaturen vijf jaar eerder op dezelfde datum een stuk hoger waren.

Misleidende afbeeldingen

Ook CNN – de wereldleider in klimaathysterie – deinst er niet voor terug om ronduit misleidende afbeeldingen te gebruiken om hun alarmisme te rechtvaardigen. Met de kop “Top klimaatgroep waarschuwt voor wereldwijde hitte hel” proberen ze de misleidende boodschap over te brengen dat het in Europa nu ruim drie keer zo warm is als normaal.

Whats App Image 2023 07 19 at 08 31 03

De gekleurde temperaturen geven de temperatuur aan in Fahrenheit, de average (gemiddelde) temperatuur in de balk eronder geeft de temperatuur weer in Celcius. Dit wordt echter niet vermeld, waardoor de indruk ontstaat dat het maar liefst drie keer warmer is dan gemiddeld. In werkelijkheid was het slechts een paar graden warmer. In Berlijn was de warmste dag (dinsdag) slechts twee graden warmer dan gemiddeld, Boedapest vier en Parijs en Milaan vijf graden. De verschillen in Rome en Madrid waren op het heetste punt wel groter.

Vals alarm

De Deense klimaatexpert Bjorn Lomborg schrijft in zijn boek False alarm dat extreme weersverschijnselen de afgelopen eeuw constant zijn gebleven, en dus niet heftiger zijn geworden. Het idee dat dit wel het geval is, komt volgens Lomborg omdat “het weer vaker wordt afgebeeld als beangstigend”. Dit stelt demagogische politici in staat om, met een beroep op ‘de wetenschap’, zichzelf een messiaanse rol toe te dichten: hun plannen zullen ‘de wereld redden’ van klimaatverandering. Volgens Lomborg hebben we op dit moment “te maken met onverantwoorde journalistiek die ons bang maakt in plaats van informeert.” Bange mensen gaan irrationeel handelen. Sommigen besmeuren bijvoorbeeld kunstwerken of gaan midden op de snelweg staan ‘voor het klimaat’. Ook zijn ze eerder bereid om hun persoonlijke vrijheden op te geven, iets wat goed te rijmen is met de plannen van linkse politici.

Laatst bijgewerkt: 28 augustus 2023 07:24

Doneer