Macron waarschuwt: "Burgeroorlog als radicale partijen winnen"

Franse president Emmanuel Macron in het Europees Parlement. Bron afbeelding: Flickr / European Parliament

Macron waarschuwt: "Burgeroorlog als radicale partijen winnen"

THEMA'S:

De Franse president Emmanuel Macron schroomt geen harde uitspraken nadat zijn eigen partij, Renaissance, bij de afgelopen Europese verkiezingen verlies heeft geleden. Hij beweert nu dat winst van "radicale" partijen bij de nationale verkiezingen kan leiden tot "een burgeroorlog".

De nachtmerrie van Macron

Op 29 juni begint de eerste ronde van de Franse nationale verkiezingen. Als we peilingen mogen geloven en als de uitslag van de Europese verkiezingen een goede leidraad is, heeft de partij van Marine le Pen (Rassemblement National, RN) de wind in de zeilen en stevent het af op een fikse verkiezingswinst. Zij niet alleen: ook de radicaal-linkse La France Insoumise (LFI) staat er goed voor. Dit tot grote schrik van president Macron, omdat dat hoogstwaarschijnlijk betekent dat zijn partij de huidige meerderheid verliest. Daarom probeert hij op allerlei manieren dit schijnbaar onvermijdelijke lot te verhinderen.

RN onder vuur

Macron was te gast bij de Franse podcast Génération Do It Yourself, waarin hij bepaald geen blad voor de mond kwam wanneer het over zijn tegenstanders ging. Hij beweerde dat de partijprogramma's van zowel LFI als RN "kunnen leiden tot een burgeroorlog". Waarom? Beide partijen zijn volgens de voorlopig huidige president schuldig aan "uitsluiting", en dan specifiek de uitsluiting van moslims. RN zou "moslims wegzetten aan de hand van hun religie of afkomst", wat leidt tot "verdeeldheid en een burgeroorlog", aldus Macron.

Volg COV op Telegram

Ook links niet veilig

En de LFI dan? Ook zij zijn uiteraard schuldig aan het zaaien van verdeeldheid, maar volgens hem vanuit compleet tegenovergestelde hoek. Ze werpen zich op als beschermer van de moslimgemeenschap, maar door dat te doen "delen ze mensen in volgens hun religieuze opvatting of de gemeenschap waar ze toe behoren". Op die manier zou je ze "isoleren van de bredere nationale gemeenschap". En wat krijg je dan? Precies, een burgeroorlog.

Een kat in het nauw

Het lijkt dat Macron wilde sprongen maakt om verlies voor zijn partij koste was kost te voorkomen. Zijn taalgebruik is opvallend, aangezien hij door de media wordt opgehemeld als een diplomatieke en rustige politicus. Niets is echter minder waar. Ook Macron heeft last van driftaanvallen en het recente streven om van abortus een grondrecht te maken is een getuige van zijn extremistische houding. Na zijn immense verlies bij de Europese verkiezingen van de RN schreef hij onmiddellijk nationale verkiezingen uit, en alles wijst erop dat hij de uitslag ervan vreest. Is Macron werkelijk zo wanhopig dat hij een van de oudste politieke tactieken, die van demonisering, uit de kast tevoorschijn tovert?

Lees ook: De revolutionaire EU-agenda van president Macron

Vinger wijst naar verkeerde

Veel zal het waarschijnlijk niet helpen, aangezien een groot deel van het electoraat geen vertrouwen meer in hem heeft. Deze hypocriete houding door zelf het extremisme uit te slaan waar hij zijn opponenten van beticht zal hem hierin zeker geen goed doen. Macron heeft gelijk dat er burgeroorlog dreigt, waar Franse generaals ook al voor gewaarschuwd hebben. Maar niet door Le Pen, wel door zijn eigen immigrationistische politiek.

Laatst bijgewerkt: 29 juni 2024 06:14

Doneer