Een voorlopig fictieve vlag van een Duitse moslimrepubliek. Bron afbeelding: DeviantArt / bimbimromeong
Duitsland: Islamisten eisen kalifaat
Afgelopen zondag betoogden ongeveer duizend moslims in Hamburg voor de oprichting van een kalifaat. Met borden waarop "Kalifat ist die Lösung" (Het kalifaat is de oplossing) stond, stelden de sprekers expliciet dat het kalifaat, d.w.z. een politiek-religieus systeem gebaseerd op de sharia, het doel is van elke islamitische staat en dus ook van gebieden met een sterke islamitische aanwezigheid, zoals Duitsland.
Uiteenlopende reacties
In reactie op de verontwaardiging die onder burgers is ontstaan, verdedigde de Hamburgse politiechef Falk Schnabel zijn acties: "Het recht van vergadering is niet alleen een waardevol bezit, het heeft ook zeer ruime grenzen. Juristen zijn unaniem van mening dat een verbod niet te rechtvaardigen is". Minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser was een andere mening toegedaan en riep op tot "hard ingrijpen" door de staat bij dergelijke gebeurtenissen. In dezelfde geest schreef minister van Justitie Marco Buschmann: "Wie het kalifaat verkiest boven de rechtsstaat, is vrij om te emigreren". En ook regionaal senator Andy Grote: "Zo'n demonstratie van islamisten is onverdraaglijk en ik walg ervan".
Publieke opinie negatief
Volgens informatie van het Hamburgse Bureau voor Bescherming van de Grondwet staat de persoon die de demonstratie opnam dicht bij de moslimgroepering Interaktiv, die officieel als extremistisch wordt geclassificeerd. Genoeg is genoeg. In de Duitse publieke opinie groeit de intolerantie voor dit soort demonstraties en in het algemeen voor de verspreiding van de islam in het land. De eerste wetsvoorstellen om een strenger beleid tegen islamitisch extremisme te rechtvaardigen beginnen te verschijnen. "Een samenscholingsverbod is een laatste redmiddel", zegt Stefanie Grünewald, hoogleraar publiekrecht aan de politieacademie van Hamburg. "Een verbod kan gerechtvaardigd zijn, vooral als er een dreigend risico is dat er tijdens de samenscholing ernstige misdrijven worden gepleegd."
Dubbele standaard
Op een parlementaire vraag of leuzen als "het kalifaat is de oplossing" strafbaar zijn, antwoordde een woordvoerder van het federale ministerie van Justitie dat de strafrechtelijke beoordeling van individuele gevallen een zaak is voor de politie en de rechtbanken. Het Federale Constitutionele Hof heeft in het verleden al duidelijk gemaakt dat de basiswet zelfs vijanden van de vrijheid de vrijheid van meningsuiting garandeert, zolang dit geen "agressieve en strijdlustige houding" inhoudt. Een criterium dat niet lijkt te gelden voor rechts, dat zich steeds meer verzet tegen propaganda.
Politiek reageert
Verschillende parlementaire fracties in het parlement eisten strengere maatregelen. "Een buitenlander die de democratische orde in Duitsland in gevaar brengt, moet worden uitgezet," zei het liberale parlementslid Konstantin Kuhle. Zelfs de woordvoerster voor binnenlandse politiek van de Groenen, Lamya Kaddor, verklaarde dat zij al geruime tijd pleiten voor een verbod op organisaties en verenigingen die dicht bij islamitisch extremisme staan. Hoewel ze vervolgens, heel onlogisch, oproepen om soortgelijke verboden uit te breiden naar Duits democratisch rechts.
Lees ook: Angela Merkel vindt dat 'we' teveel hebben ‘weggekeken'
Felle kritiek
CDU-secretaris-generaal Carsten Linnemann uitte op zijn beurt kritiek op de minister van Binnenlandse Zaken: "Terwijl vele miljoenen mensen over de hele wereld wreed worden onderdrukt door islamitische regimes, is het schandalig dat demonstranten die aanzetten tot haat in de naam van het kalifaat, opnieuw de straten van Hamburg opgaan, ondanks het feit dat minister van Binnenlandse Zaken Faeser luidkeels heeft aangekondigd dat zoiets niet zal worden getolereerd."
Slaapwandelend links
Helaas lijkt het erop dat Duits links de ernst van de situatie nog steeds niet wil inzien, tenzij, kwaadwillend denkend, dat precies is wat het wil. Zo verwierp het Hamburgse parlement vorige week - met de stemmen van de SPD en Groenen tegen die van de CDU en AfD - het in gang zetten van een verbodsprocedure tegen Moslim Interaktiv. Volgens links zouden er al alle grondwettelijke instrumenten zijn om dit fenomeen aan te pakken, zonder dat de bestaande wetgeving nog verder aangescherpt hoeft te worden. Steeds meer Duitsers zijn het niet eens met dit standpunt, waardoor centrumrechts, dat ondanks de hamercampagne bijna overal succes boekt, meer stemmen krijgt.
Dit artikel is eerder gepubliceerd op atfp.it
Laatst bijgewerkt: 25 juni 2024 05:47