Klimaatactivisten dienen klacht in tegen vliegreclame, krijgen subsidie van miljardenbedrijf

Actiegroep Reclame Fossielvrij bij een eerdere actie. De groepering wordt gefinancierd door het Deense miljardenbedrijf Velux. Bron afbeelding: verbiedfossielereclame.nl

Klimaatactivisten dienen klacht in tegen vliegreclame, krijgen subsidie van miljardenbedrijf

THEMA'S:

Actiegroep Reclame Fossielvrij heeft een klacht ingediend tegen reisorganisatie TUI. Een tv-reclame voor vakanties naar Turkije zou mensen “aanzetten tot schadelijk gedrag” omdat vliegen schadelijk is voor het milieu.

Klacht bij Reclame Code Commissie

“De gevolgen van de opwarming van de aarde stapelen zich op”, stelt de website van Reclame Fossielvrij. “Maar nog steeds worden we de hele dag door overal doodgegooid met reclames die olie op het vuur gooien!” Daarom willen de klimaatactivisten een verbod op “fossiele reclame”. Dat wil het bereiken via een officiële klacht bij de Reclame Code Commissie.

Hek is van de dam als fossielhaters hun zin krijgen

Reclamekenner Max Kohnstamm geeft de klimaatactivisten weinig kans. Als zij hun zin krijgen is het hek van de dam: dan mogen reclames voor benzineauto’s ook niet meer. “Bovendien zouden ze de reclamecode dan laten voorlopen op de wetgeving," zegt Kohnstamm tegen De Telegraaf. "Het is namelijk aan de regering om te beslissen of bepaalde reclames wel of niet mogen.”

Lees ook: Waarom links u uit het vliegtuig wil houden met een CO2-budget

Eco-richtlijnen voor reclames

Dat is naïef gedacht. De rechterlijke macht laat al de eigen klimaatideologie voorlopen op de wetgeving en zadelt bedrijven als Shell op met het bestrijden van klimaatverandering. Het is zeker denkbaar dat dezelfde groene geest in de Reclame Code Commissie vaart en er eco-richtlijnen voor reclames opgesteld worden.

Activisten dromen van klimaatdictatuur

Reclames voor ‘milieuvervuiling’ als vliegen en autorijden verbieden is een verregaande inperking van de vrijheid. Dat is voor de klimaatactivisten geen obstakel maar een pré: binnen de Groene Khmer wordt hardop gedroomd over een klimaatdictatuur, al dan niet onder leiding van Frans Timmermans, om de ‘verduurzaming’ door te duwen.

Bestel Zwartboek Frans Timmermans - 2

Waarom geen openheid over financiering?

De klacht tegen vliegmaatschappij TUI wordt ingediend door de actiegroep Reclame Fossielvrij. Naar eigen zeggen is dit een “grassrootsbeweging van burgers”. Dan zou je verwachten dat Reclame Fossielvrij geheel gedragen wordt door donaties. Maar dat blijft onduidelijk, want de club heeft ondanks de ANBI-status geen financieel jaarverslag op de website, waarmee het overigens in overtreding is van de wet. Klimaatactivisten zijn niet happig op openheid.

Deens miljardenbedrijf zit achter campagne

Wel zien we op de website: “Reclame Fossielvrij wordt financieel gesteund door KR Foundation.” Deze Deense stichting is een doorgeefluik van de The Velux Foundations, een fonds opgericht door de ontwerper van de bekende Velux-ramen. Moederbedrijf VKR Holding had in 2022 een omzet van 4,3 miljard euro.

Lees ook: Westlander dient Klaas Knot van repliek. Hoezo glastuinbouw opdoeken?

CEO vliegt natuurlijk wel

Velux heeft 21 fabrieken in 12 landen, meldt het bedrijf op de website. Vanzelfsprekend stapt de CEO geregeld in het vliegtuig om de fabriek in China te bezoeken. “Fossielvrij” geldt alleen voor u, de burger die een keer per jaar op een mooie vliegvakantie wil.

Laatst bijgewerkt: 9 april 2024 12:50

Doneer