Westlander dient Klaas Knot van repliek. Hoezo glastuinbouw opdoeken?

Westlander dient Klaas Knot van repliek. Hoezo glastuinbouw opdoeken?

THEMA'S:

De president van De Nederlandsche Bank (DNB), Klaas Knot, pleitte onlangs voor het opdoeken van de glastuinbouw. Die sector mag dan bloeien, hij vereist teveel laagbetaalde arbeidsmigratie, legt teveel beslag op de ruimte, op energie en profiteert te veel van “fossiele subsidies”. Dat klinkt als klimaatideologie en inderdaad liet Frans Timmerman (GroenLinks/PvdA) soortgelijke geluiden horen.

Glastuinbouw hoort bij Nederland

Vorige week in gesprek met De Telegraaf nam Knot het weer enigszins terug, maar het signaal was toch duidelijk. Cultuur onder Vuur bekritiseerde de president van DNB om zijn “lichtvaardige maakbaarheidsdenken. Alsof je zomaar een bedrijfstak uit een economie kunt trekken en er een andere induwen. En alsof het niet over mensen gaat. Glastuinbouw is organisch ontstaan in Nederland en is letterlijk en figuurlijk bodemvast geworteld.” Dit in tegenstelling tot andere bedrijven, die al vertrokken zijn of dat aankondigen, zoals ASML.

‘Bakkie pleur’

Maar nu wordt Knot van repliek gediend door een Westlander, bovendien eentje die óók verstand heeft van economie. Beleggingsstrateeg Corné van Zeijl nodigt Knot in het Het Financieele Dagblad uit om eens gauw een “bakkie pleur” in het Westland te komen doen. Om die “laagwaardige” sector van de economie, die hij wil opdoeken, zelf eens te komen bekijken.

Volg COV op Telegram

Iets terugzeggen tegen Knot

“Ik ben een Westlander en daar ben ik trots op”, aldus Van Zeijl. “Ik merk dat er steeds vaker een negatief beeld van het Westland wordt geschetst, vanuit Den Haag en Rotterdam en door mensen zoals meneer Knot.” En hij vraagt met de hoed in de hand of hij in zijn column eens een keer iets mag terugzeggen tegen de president van DNB. Van Zeijl voert dan een aantal punten aan die van het beeld van de glastuinbouw in het Westland als een “laagwaardige sector” weinig heel laten.

Westland: meeste aardwarmteprojecten

Om te beginnen het energiegebruik: “Het Westland is de gemeente met relatief de meeste aardwarmteprojecten in Nederland. Er zijn nu al zes succesvolle putten. Deze projecten zijn straks goed voor een derde van het totale energieverbruik van de gemeente.” Maar het Westland is óók een grote energieproducent. “11% van de Nederlandse elektriciteitsopwekking komt van warmtekrachtkoppelingen," aldus Van Zeijl. “Dat zijn van die grote turbines die bij de kassen staan.”

Milieuvriendelijke elektriciteitsproductie

“Je kan een tuinbouwkas ook zien als een elektriciteitscentrale, die zijn restwarmte gebruikt om de kassen te verwarmen”, legt Van Zeijl uit. “Dat is heel wat milieuvriendelijker dan een gewone energiecentrale die zijn restwarmte in de rivier loost. Bovendien is deze elektriciteitsproductie uitermate flexibel. En dat is hard nodig bij de huidige energieonbalans.”

Bestel Zwartboek Frans Timmermans - 1

Arbeidsmigratie naar Westland overdreven

Ook het beeld dat de arbeidsmigranten in de grote steden wonen en van daaruit in het Westland werken, nuanceert Van Zeijl: “Als je de aantallen van Rotterdam en Den Haag bij elkaar optelt kom je op ongeveer 100.000 arbeidsmigranten uit. Maar er werken er maar 12.000 in de kassen. Waarvan er 4.500 in het Westland wonen. Het is makkelijk met het vingertje te wijzen, maar de optelsom van buurgemeenten klopt van geen kanten.” Zelf woont Van Zeijl in het Westland, maar werkt in Rotterdam. Precies omgekeerd dus. “Moet daar ook niet voor gecorrigeerd worden?”

Glastuinbouw juist zeer efficiënt

Ten slotte wijst Corné van Zeijl erop dat glastuinbouw juist zeer efficiënt gebruik van de ruimte maakt, precies omgekeerd als de aanname van Knot. Met glastuinbouw “heb je een extreem hoge productie met relatief weinig milieubelasting. De Nederlandse glastuinbouw is een lichtend voorbeeld voor de rest van de wereld, aldus de wereldberoemde bioloog Sir David Attenborough. Niet voor niets staan drie Westlandse bedrijven in de R&D top 30 van Nederland. Als je de kassen het land uitwerkt, ben je ook het hele ecosysteem kwijt.”

Glastuinbouw staat niet op zichzelf

“Als je daar één schakel uithaalt, dan haal je de hele keten onderuit", waarschuwde eerder ook al de voorzitter van Glastuinbouw Nederland, Adri Bom-Lemstra in EW: “Nederlandse zaadveredelaars als Enza staan aan het begin van de keten. Dan heb je de telers, de handel en de hele logistieke dienstverlening om de glastuinbouw heen.” Als je de glastuinbouw, met al die laagbetaalde arbeidsmigranten opheft, raak je niet alleen die kwijt, maar ook de hoogwaardige economische activiteit daaromheen.”

Artikel financiering Extinction Rebellion

Luchtfietsend maakbaarheidsdenken

Toch is dat precies wat ook Frans Timmermans voorstelt: om sectoren die “zowel sociaal als ecologisch zeer belastend zijn, zoals de intensieve veehouderij en de glastuinbouw”, te verplaatsen “naar oorden buiten Nederland waar de belasting veel minder is." Dat een klimaatsocialist als Timmermans zich aan dit luchtfietsende maakbaarheidsdenken overgeeft, en er niet voor terugdeinst om kippen met gouden eieren te slachten, verbaast niet. Maar van de president van DNB mag je toch een bezonken oordeel verwachten. Die moet niet zomaar meewaaien met alle winden van de klimaatideologie, maar het werkelijke belang van Nederland op het oog hebben.

Laten we asielindustrie opdoeken

Over dat werkelijke belang gesproken… Het is ook zo veelzeggend dat iedereen nu opeens wel kritiek op arbeidsmigranten mag hebben, dus op buitenlanders die werken voor de kost en vitaal zijn voor onze economie, maar niet op de asielzoekers die in massa’s ons sociale zekerheidsstelsel binnenstromen en die alleen maar geld kosten. Komt de asielindustrie dan niet veel eerder voor opdoeking in aanmerking dan die innoverende en efficiënte glastuinbouw in het Westland? Laat Knot dáár eens wat over zeggen.

Laatst bijgewerkt: 21 maart 2024 15:59

Doneer