Waarom wil Shell in zee met Extinction Rebellion?

Terwijl de wereld om diesel en benzine schreeuwt, wil Shell Nederland juist de oliewinning terugschroeven.

Waarom wil Shell in zee met Extinction Rebellion?

Shell wil samen optrekken met Extinction Rebellion. Dat zegt Frans Everts, de president-directeur van Shell Nederland in een interview met De Telegraaf. Waarom omarmt het bedrijf zo graag zijn vijanden?

Frans Everts

“Het is tijd voor actie”, zegt Frans Everts. “Wij willen in gesprek, discussiëren, standpunten begrijpen.” Dat wil Shell met klimaatactivisten doen die ambulances blokkeren, bankfilialen vernielen en snelwegen blokkeren. Veelzeggend is dat Shell niet in gesprek wil met klimaatcritici als Clintel en Climategate, die zich geregeld aanbieden om de andere kant van het verhaal te vertellen.

'Verduurzaming' is big business voor Shell

“Geen bedrijf investeert zoveel in duurzame energie,” zegt de Shell-directeur. Duurzame energie is nu eenmaal big business voor oliebedrijven. In een ‘groene’ wereld kun je fossiele brandstoffen blijven verkopen, het is immers onmogelijk om windturbines en zonnepanelen te maken zonder olie. Na verkoop van de olie kun je ook nog verdienen aan de productie van de peperdure windturbines en zonnepanelen. Dat is dubbel verdienen.

Lees ook: Windturbines lekken levensgevaarlijk broeikasgas SF6

Shell Nederland gelooft de klimaatonzin echt

Al moeten we niet teveel commercieel vernuft zoeken achter de Shell-toenadering tot de klimaatbeweging. Shell Nederland is oprecht overtuigd van de strijd tegen klimaatverandering. Gelukkig voor Shell-aandeelhouders is de rest van het concern aanzienlijk realistischer. CEO Wael Sawan heeft groene projecten stopgezet vanwege verliezen. Amerikaanse aandeelhouders zetten druk op de oliegigant om meer olie en gas op te pompen, om tegemoet te komen aan de gestegen vraag op de wereldmarkt.

Shell wil u uit de auto hebben

Shell Nederland wil juist van de olie af. Dat autorijden er dan niet meer inzit voor Jan Modaal, neemt Frans Everts op de koop toe. “Er zijn heel veel mensen die een benzineauto rijden, die de eindjes net aan elkaar knopen en bij oma op bezoek willen in het weekend,” erkent de Shell-man. Maar dat kan alleen met de “energie van vandaag”. De gewone burger mag niet verwachten een eigen auto te hebben in de toekomst. Er zijn nu eenmaal veel te weinig grondstoffen als lithium om de elektrische auto betaalbaar te maken.

Artikel financiering Extinction Rebellion

Waarom wil Shell geen medestanders in rechtszaak?

De klimaatbeweging heeft de uitnodiging van Shell afgeslagen. Milieudefensie voert een rechtszaak tegen Shell, zich opwerpend als ‘behartiger van het algemeen belang’. Het hoger beroep dient in april. In 2021 besliste de rechter al dat Shell verplicht is de CO2-uitstoot met 45 procent te reduceren. Shell kan zich wetenschappelijk én principieel sterk verdedigen tegen de onzinnige eis. Daarbij willen Clintel en Stichting Mens en Milieu graag helpen: zij hebben geprobeerd als derde partij toegelaten te worden tot Milieudefensie vs. Shell. Clintel is afgewezen, maar Mens en Milieu is toegelaten.

Andere bedrijven moeten ook onder het klimaatjuk

Opmerkelijk genoeg wordt de toenadering van de ‘pro-fossiele’ organisaties absoluut niet op prijs gesteld door Shell. Dat wil geen fundamentele en wetenschappelijke discussie over klimaat. Shell wil graag meegaan met Milieudefensie en heeft hooguit bezwaar dat het bedrijf als enige gebonden is aan de CO2-reductie. Kortom: andere Nederlandse bedrijven moeten ook het klimaatjuk opgelegd krijgen. Zo werken Shell en de milieubeweging nu al aan de vernieling van de Nederlandse economie.

Lees ook: Nederlanders zijn linkse procedeerprivileges helemaal beu

Het nieuwe kapitalisme werkt mee aan de eigen vernietiging

De Shell-strategie past in “de nieuwe geest van het kapitalisme”, zoals de Franse sociologen Luc Boltasnki en Eve Chaipello zeggen. Grote bedrijven proberen de linkse kritiek voor te blijven door die te absorberen. If you can’t beat them, join them. Dezelfde geest heerst bij De Nederlandsche Bank, Rabobank en pensioenfonds ABP: organisaties die vol inzetten op een klimaatideologie die tegen het belang van burgers en aandeelhouders ingaat. Enthousiast knopen ze hun eigen strop.

Kritiekloos meebuigen met de Revolutie

De Shell-strategie past ook in een typisch Nederlandse ondeugd: het kritiekloos meebuigen van de zakelijke, politieke en kerkelijke elite met de nieuwste versie van de Revolutie. Bij het minste zuchtje wind draait het blad om. Zo ging het in 1968 met de studentenrevolutie, zo gaat het in 2024 met klimaat. Hier ligt evenwel een kans: als we nu eens een krachtige Contrarevolutie starten, kan het tij zo keren.

Laatst bijgewerkt: 10 januari 2024 16:56

Doneer