Kabinet-Schoof vraagt bij het Internationaal Gerechtshof om aandacht voor 'klimaatvluchtelingen'. Zit D66 stiekem toch in het kabinet? Bron afbeelding: Wikimedia Commons / OSeveno.
Hoezo 'strengste asielregime'? Kabinet wil meer aandacht voor 'klimaatvluchtelingen'
Nederland vindt dat er meer hulp moet komen voor ‘klimaatvluchtelingen’. Dat pleidooi voert een jurist namens de regering bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag.
'Zet klimaatmigratie op de agenda'
Jurist René Lefeber schrijft in naam van het kabinet: “Er is geen juridische bescherming voor mensen die zich verplaatsen vanwege klimaatverandering. Daarom moet klimaatmigratie op de internationale agenda worden gezet, bijvoorbeeld op de jaarlijkse klimaattoppen.”
Kabinet-Schoof
De tekst is opgestuurd aan het Internationaal Gerechtshof in maart, toen Mark Rutte nog premier was. Maar kabinet-Schoof heeft woensdag een “soortgelijke tekst” laten uitspreken bij het Internationaal Gerechtshof, aldus NOS.
Lees ook: Denemarken gaat criminele staatsburgers uitzetten
Nederland mag het oplossen
De regeringsverklaring spreekt van een “gemeenschappelijke verantwoordelijkheid” van de internationale gemeenschap om ‘klimaatvluchtelingen’ opvang te bieden. Denk maar niet dat Turkije of China die last gaan dragen. Die wentelen de opvanglast graag af op Westerse landen als Nederland.
Vanuatu
Het Nederlands klimaatpleidooi werd gevoerd tijdens de rechtszaak rond de eilandenstaat Vanuatu in de Grote Oceaan. Dit land ligt laag en meent bedreigd te worden door de stijgende zeespiegel. Vanuatu wil dat landen stoppen met fossiele brandstoffen. Het land kondigt aan schadeclaims in te dienen als landen hun CO2-uitstoot niet verminderen.
Onhoudbare klimaatclaims
Idyllische eilandjes in de tropen die dreigen te verdrinken door de fossiele vervuiling van arrogante grootmachten – het is een ideaal symbool voor de milieubeweging. Maar zoals alle linkse klimaatclaims is die onhoudbaar. Wetenschappers weten eenvoudigweg niet of de zeespiegel zo ver zal stijgen dat Vanuatu in gevaar komt.
Notie van 'klimaatvluchtelingen' is gevaarlijk
De feitenvrijheid is extra gevaarlijk als je de notie van ‘klimaatvluchtelingen’ accepteert. Dan kunnen vreemdelingen bij hun asielaanvraag allerlei discutabele klimaatveranderingen aanvoeren. Want in Soedan, Syrië en Algerije verandert het klimaat elk jaar, net als in de rest van de wereld.
Lees ook: Maurice de Hond: zelfs PVV’ers overschatten stijging van de zeespiegel
Twijfelachtige effecten
Zelfs als het water letterlijk aan de lippen staat van Vanuatu, dan nog is het zeer twijfelachtig of het afstappen van fossiele brandstoffen en het afbouwen van CO2-uitstoot de zeespiegel weer omlaag krijgt.
Linkse desinformatie
Het Nederlandse pleidooi voor ‘klimaatvluchtelingen’ geeft geloofwaardigheid aan klimaatpaniek en desinformatie. Het smeedt bovendien twee ideologische speerpunten van links, namelijk klimaat en immigratie, samen tot een ijzersterk breekijzer om de nationale soevereiniteit en het privé-eigendom open te breken.
Klimaatrechtspraak
Het pleidooi versterkt de tendens van de milieubeweging om de democratie te omzeilen en via de rechter klimaatmaatregelen af te dwingen. Alsof we nog niet genoeg hebben aan Milieudefensie en Urgenda.
Rechts kabinet voert links beleid uit
Het kabinet is aangetreden met het “strengste asielregime ooit” als belofte. Hoeveel zijn die woorden nog waard als we internationaal lobbyen voor hulp aan ‘klimaatvluchtelingen’? Waarom wil een (zogenaamd) rechts kabinet zo graag het beleid uitvoeren van linkse partijen?
Laatst bijgewerkt: 12 december 2024 09:55